Zase to refinancování .-)

Anonymní
11.2.13 15:48

Zase to refinancování .-)

Ahoj, potřebovaa ybch poradit. V roce 2010 jsme si vzali hyypotéku na byt. Cena byla 1300 000, ale něco jsme měli našetřené, takže vlastní hypotéka 1150 000, za 2,5 roku nám končí fixace a zbylá hypotéka by měla být asi 950 000Kc a moje otázka zní, jak jsou na netu od Bank různé ty kalkulačky, že buď 85%, nebo 100% hypotéka, když ybchom chtěli přecházet někam jinam, tak se to počítá z odhadní ceny bytu? Nebo z té zbylé hypotéky + co ybchom měli našetřený? Snad jsem se dobře vyjádřila :oops: :oops: :oops: Děkuju všem :-)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9299
11.2.13 15:56

Z odhadní ceny bytu, my refinancujeme teď, momentálně čekáme na papíry z katastru

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.2.13 16:02
@Mazlucha píše:
Z odhadní ceny bytu, my refinancujeme teď, momentálně čekáme na papíry z katastru

Takže bychom teoreticky měli dosáhnout i na tu 85% aniž bychom měli něco našetřený??
Myslím teď za tech 2,5 roku, až budem někde na těch 950 000?

• Citovat
  • Upravit
11559
11.2.13 16:04

Za normalni situace se vezme, kolik na te hypo zbyva doplatit.
K tem 950.000,– jste prisla jak? Pokud berete vasi splatu, vynasobite 24 (2 roky) a tu castku odectete od puvodni hypoteky, tak dojdete k spatnemu cislu.
V prvnich letech splaceni jde velika vetsina splatky na uroky, takze ta zustatkova HYPO klesa mene, nez by se zdalo.
Kolik zbyva doplatit vam sdeli vase banka.
Proc resite refinanc jiz ted, 2,5 roku pred koncem fixu?
Mate super nabidku a nova banka za vas ty uroky stavajici bance doplati „zdarma“?
Protoze ptat se jen tak je dobre pro zajimavost, ale zalezi, jaka bude situace za 2,5 roku.

EDIT: zapomel jsem odpovedet na zasadni dotaz:
hodnota zajisteni se bude pocitat velmi podobne, jako u prvniho schvalovani. Resp. banky nemaji obvykle problem pouzit ten puvodni odhad. Pokud by ovsem nastaly nejake nepriznive pohyby na trhu (pokles cen), asi by se snizila i hodnota zastavy.

Příspěvek upraven 11.02.13 v 16:07

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9299
11.2.13 16:04

Teoreticky ano

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.2.13 16:38
@Ivan PPZ píše:
Za normalni situace se vezme, kolik na te hypo zbyva doplatit.
K tem 950.000,– jste prisla jak? Pokud berete vasi splatu, vynasobite 24 (2 roky) a tu castku odectete od puvodni hypoteky, tak dojdete k spatnemu cislu.
V prvnich letech splaceni jde velika vetsina splatky na uroky, takze ta zustatkova HYPO klesa mene, nez by se zdalo.
Kolik zbyva doplatit vam sdeli vase banka.
Proc resite refinanc jiz ted, 2,5 roku pred koncem fixu?
Mate super nabidku a nova banka za vas ty uroky stavajici bance doplati „zdarma“?
Protoze ptat se jen tak je dobre pro zajimavost, ale zalezi, jaka bude situace za 2,5 roku.

EDIT: zapomel jsem odpovedet na zasadni dotaz:
hodnota zajisteni se bude pocitat velmi podobne, jako u prvniho schvalovani. Resp. banky nemaji obvykle problem pouzit ten puvodni odhad. Pokud by ovsem nastaly nejake nepriznive pohyby na trhu (pokles cen), asi by se snizila i hodnota zastavy.

Příspěvek upraven 11.02.13 v 16:07

Takže teoreticky pokud budu pořád refinancovat po 5 letech, tak to nesplatím nikdy? :think: :think: :think:

• Citovat
  • Upravit
11559
11.2.13 16:53

Pokud se bude drzet stale stejna doba hypoteky (treba 20 let, tak zrejme ne).
Zni to jako provokace, tak ani nevim, jestli ma smysl odpovidat.
Jestli mam splatku rekneme 10.000,– mesicne, tak by bylo chybou predpokladat, ze se mi i timto tempem snizuje hypoteka/ jistina.
Takze jako priklad muze byt splatka uroku 6.000,– a splatka jistiny 4.000,–
Postupem casu se to vyrovna a ke konci je splatka jiz vyrazne ve prospech jistiny.
Zalezi, jak je hypoteka nastavena.

EDIT: Puvodne jsem uvadel pomer 8.000 ku 2.000 pro zvyrazneni rozdilu mezi splacenim uroku a jistiny.
Nakonec jsem uvedl „primerenejsi“ cisla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
11.2.13 17:04

Pokud predpokladam HYPO ve vysi 1.150.000, 20 let a FIX 5%, tak mi vychazi splatka priblizne
7-8.000 mesicne. Zalezi na nastaveni, uroku, poplatcich…
Pak by po 2 letech splaceni klesla jistina na cca 1.080.000,– (velmi priblizne).
Onech 950.000 bych videl az tak po 5 letech placeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.2.13 17:11

Omlouvám se za dotaz, nechtěla jsem, aby to působilo jako provokace :hug: :hug: :hug:
Jen mě napadlo, že i kdyby se zkracovala doba, tak že vlastně kdybych po 5-ti letech pořád refinancovala, tak vždycky budou ze začátku jen úroky. Rozhodně jsem nechtěla nějak provokovat :oops: :oops: :oops:
Anonymně jsem se dala, ptž jsem enchtěla, aby sousedka věděla, kolik platíme a že tomu nerozumím :oops: :oops: :oops: :oops:

• Citovat
  • Upravit
9299
11.2.13 17:12
@Ivan PPZ píše:
Pokud predpokladam HYPO ve vysi 1.150.000, 20 let a FIX 5%, tak mi vychazi splatka priblizne
Pak by po 2 letech splaceni klesla jistina na cca 1.080.000,– (velmi priblizne).

Na toto musím reagovat, zakladatelka psala, že má splaceno 2,5 roku a zbývá jí dalších 2,5 roku a bude tam mít 950000 (což znamená po fixaci pěti let)to jste ji nenapsal žádnou novinku. Jinak pokud to chce řeřit teď ať to klidně řeší teď, refinancovat se dá klidně i před uplynutím fixace, jen musí být alespoň za půlkou fixace, takže jí stačí klidně 2 a 3/4 roku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.2.13 17:12
@Ivan PPZ píše:

Jkao brala hoodně hrubým odhadem, jen jsem dala jako příklad :hug: :hug: :hug:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.2.13 17:15
@Mazlucha píše:
Na toto musím reagovat, zakladatelka psala, že má splaceno 2,5 roku a zbývá jí dalších 2,5 roku a bude tam mít 950000 (což znamená po fixaci pěti let)to jste ji nenapsal žádnou novinku. Jinak pokud to chce řeřit teď ať to klidně řeší teď, refinancovat se dá klidně i před uplynutím fixace, jen musí být alespoň za půlkou fixace, takže jí stačí klidně 2 a 3/4 roku

Děkuju :hug: :hug: :hug: :hug:

• Citovat
  • Upravit
9299
11.2.13 17:15
@Anonymní píše:
Omlouvám se za dotaz, nechtěla jsem, aby to působilo jako provokace :hug: :hug: :hug:
Jen mě napadlo, že i kdyby se zkracovala doba, tak že vlastně kdybych po 5-ti letech pořád refinancovala, tak vždycky budou ze začátku jen úroky. Rozhodně jsem nechtěla nějak provokovat :oops: :oops: :oops:
Anonymně jsem se dala, ptž jsem enchtěla, aby sousedka věděla, kolik platíme a že tomu nerozumím :oops: :oops: :oops: :oops:

Nemusí se platit jen úroky, záleží jak je to nastavený, my tu první taky platili ze začátku jen úroky a teď je to nějak jinak, myslím, že se ta splátka má v sobě jak úrok tak jistinu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
11.2.13 17:44

Znovu ctu cele vlakno od pocatku a zjistuji, ze jsem se „vyrazne“ prekoukl hned na zacatku.
Puvodne jsem pochopil, ze zakladatelka onech 950.000,– predpoklada jako soucasnou vysi jistiny. Ona to ovsem (a spravne) psala ke konci FIXu.
Takze vetsina mych prispevku byla mimo misu. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.2.13 18:44

V pohodě :hug: :hug: :hug:
Takže když bude odhadní cena pořád ten 1300 000 a zbývající jistina 950 000 a budeme refinancovat, tak už nebudeme muset mít 100% hypotéku? Díky :kytka: :kytka: :kytka:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel