Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Chtěla bych se zeptat kolik toho jedi vaše děti v poledne? Po roce jsem začala vařit naší stravu a jí toho o polovinu míň než před tím. Do roka jsme skleničkovali a snědl to vždy všechno.Tedy 200 g.Teď sní polovinu a už nechce.Tak nevím zda se nemám vrátit zas ke skleničkám.Třeba ta naše strava mu nechutná. Jak jsou na tom vaše děti. Díky za rady všem.
u nas to taky po roce sklouzlo dolu - ikdyz je fakt, ze mladej pan zacal byt vybiravejsi. jak ve snidanich (chleba s vajickem sni celej krajic, ale se syrem sotva 1/4) tak i v obedech. takze treba polivky sni cely talir, brkase taky, ale treba ryze s masem uzdibuje jak kdyby nemohl atd.
takze nektery dny ma jidla min, nekdy vic a vydrzelo mu to az do ted, takze to neresim. co nesni k obedu, dohani svacinou a veceri potom. ke sklenickam bych se nevracela, jen at si zvyka na domaci stravu, je to potreba.
takze mala v roce snedla celou 200g sklenicku a ted sni max tech 220g.Domaci sni jednu lzicku,naspuli pusu a uz do ni nedostanu nic.
Ale jak pise cmelda je taky dost vybirava-chleba se zloutkem taky sni cely,chleba se syrem trochu a pak uz dela ze je unavena a nechce ![]()
Já to nehrotím.Sní,co sní. (když nechce,tak do ní stejně víc nedostanu). Máme to jako cmelda - co jí chutná ,tak sní všechno a ještě chce přidat,co jí moc nejede (taky rýže s masem
),tak se v tom nimrá a tipla bych,že nedá ani těch 100gr. Ale dožene to na sváču a večeři.
Podle toho, jak mu to chutnalo
Kolem roku začal být Ondra vybíravý, když bylo jeho oblíbené jídlo, snědl spoustu, když ne, tak skoro nic
.
U nás kluci docela dost jí, vařila jsem, občas přimíchala skleničku,a le to začali odmítat úplně a jí jen vařené. do jednoho roku snědli každej cca 250g + někdy každej ještě activii jako dezert, někdy si jí dali napůl… když rostou zuby, tak sní oběda málo a zdlábnou třeba každej dva jogurty, asi jim to na ty zuby dělá dobře. Teď začínám trochu experimentovat, ale ne výrazně, trošičku ochucuju a jí zhruba to co předtím někdy trochu míň, protože je spíš zaujme co dělá ségra a jídlo najednou je nebaví.
Tak u nás obědy celkem jdou. Sní určitě kolem 250, možná i 300g. Občas nemá den a sní půlku, druhou mu dám jak se vyspí. Nemá rád snad jen klasický rizoto, když je rýže s omáčkou, to dlabe.
Ve snídani se občas nimrá, sváču tak 200ml ovoce, ovoce+jogurt, večeře 250ml kaše (klasické, ne instantní). Asi týden spí bez nočního mlíkování…snad to vydrží.
A stejně je hubenej… ![]()
My jíme na oběd tak 250g až 300g, jíme všechno kromě rajské, což nechápu, protože je táák dobrá !!!
Terzka jedla ze začátku taky jen sklenky ale pak přestala úplně jíst. Nechtěla ani kupované ani vařené.
Po čase se rozjedla ale chce jen vařené doma. Sní tak těch 200-250 ale někdy i míň.
Už to nijak neřeším. Během dne jí hodně jogurty a ovoce a večer krupicovou kaši s medem. Mezi tím ještě kojím.
Martasajo my jsme víc hubený než Martínek ![]()
RoHa a rajskou taky Terka nepapá. ![]()
Pája 01 píše:Martasajo my jsme víc hubený než Martínek
Jenže vy jste holka a ty maj nižší tabulkový požadavky ![]()
Ale jo, jste hubenější a k tomu delší… ![]()
RoHa , rajskou jsem malému nezkoušela, ale teda sama nemám ráda, takže soucítím s Tvým drobkem ![]()
Náš Vojtíšek jedl hodně jak skleničkového jídla tak i teď toho domácího
. Od roka mu dávám to co jíme my. V lednici mám ale stále nachystané tak 2 sklenky, když jdeme třeba na návštěvu nebo na celé dopo do města, tak abych mu ji mohla dát. Zjištění posledních 3 týdnů: absolutně odmítá kupované skleničky, je to pro něj asi mdlé, nechutné, poté co ochutnal, že i polévka může být dobrá
. Včera jsme byli ve městě a zase začal špulit pusu, když jsem mu dala první lžičku telecího se zeleninou. Trochu jsem ho podvedla a otevřela jsem jahodový tvaroh a na lžičku jsem nabírala 2/3 telecího na na konci ovoněla třetinou tvarohu - snědl takto celou skleničku. Ano ano, vím, že je to trochu podlé (sama bych to nejedla), ale denní dávka masa byla doručena do cíle .....
Ahojky, nám bude o víkendu rok, občas si dá Samík naše uvařené jídlo, vetšinou ale ze skleničky. Sní toho méně než dřív k obědu, přesnídávky nechce už vůbec, chleba v pohodě. Mam jiný problém začíná být vzteklý a přes den je dost protivný. Nevíte čím by to mohlo být? Vždy byl zlatíčko. Asi mu rostou i další zoubky, protože strašně slintá, ale není to on. Jaké máte zkušenosti vy? Díky Petra
hurvínek píše:
Chtěla bych se zeptat kolik toho jedi vaše děti v poledne? Po roce jsem začala vařit naší stravu a jí toho o polovinu míň než před tím. Do roka jsme skleničkovali a snědl to vždy všechno.Tedy 200 g.Teď sní polovinu a už nechce.Tak nevím zda se nemám vrátit zas ke skleničkám.Třeba ta naše strava mu nechutná. Jak jsou na tom vaše děti. Díky za rady všem.
Ahoj,my to máme podobně,skleničky mu chutnají víc,ale i uvařené jídlo sní,sice pomaleji,ale jde to.Vařím mu polívky,pak telecí+zelenina+těstoviny,pak kuřecí+zelenina+brambory.Přibližně je toho tak 250g,vařeného jídla možná o trochu víc.Když mu dávám skleničku,tak většinou s polívkou,a nebo mu dám ještě 2 piškoty,ale to jen občas,když jdeme plavat.
Ke skleničkám se nevracej,ať se prcek naučí kousat ![]()