Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Nevěděla jsem kam téma zařadit, tak snad nikoho nepohorším, ale i tyto situace jsou součástí života tak mě napadlo že se zeptám tady, třeba někdo poradí.
Takže, přemýšlíme s bráchou už delší dobu že necháme vyměnit náhrobek prarodičům(na Jesenicku). Je už dost starý a oprýskaný, navíc v té době byla komplikovaná situace čili je zhotoven z levnějšího materiálu. Příští týden budu mít trochu víc času tak začínám zkoumat trh. Na internetu jsem našla spoustu stránek různých kamenických firem, ale ceny se dost různí, někde píšou cenu za metr jinde za výrobek. Někde je cena i s úpravou jinde bez. Nepíšou nikde kolik si účtují za práci a za dopravu. Proto se ptám zkušenějších na co si dát při výběru materiálu a firmy pozor, co bývá a co ne v ceně? Mám na mysli nějaké základy, atd. vůbec se v tom nevyznám. Něco může udělat i manžel(zednické práce). Mluvila jsem s kamarádem jehož teta nedávno nechávala dělat dvojhrob pro příbuzné, údajně ji to stálo 150000Kč, což mi připadá strašně moc. Jsou opravdu tyto ceny běžné, anebo je to nějaká blbost? je to přece jenom informace z třetí ruky. Díky za odpovědi a zkušenosti.
Ono to velice záleží na technických možnostech firmy, na lokalitě, na způsobu tvorby ceníkových položek, na velikosti hrobu, velikosti firmy (je rozdíl, jestli kameník dělá „sám na sebe“ anebo má firma pět kanceláří a k tomu jenom dva kameníky…)
Pokud to bylo na hřbitově v krajském městě, tak ta cena odpovídá. Pokud to bylo v praze, tak mně to přijde ještě levné…
(Za „hrob“ k uložení čtyř uren, překrytý deskou z leštěné žuly - obvod betonový/teraso, umělý kámen… - a se záhlavní deskou z leštěné žuly, zadní strana nebroušená) platil můj otec před osmi lety 36 000 korun.
U nás třeba nesmíš dělat na hrobě nic sama, je to kvůli hygieně a bůhvíčemu ještě. opravovali jsme kříž a to, co na čem stojí a pak se dodělávala takový ten prostor na urny - dřív tam byly jen rakve a stálo nás to 30tis.
Naši komplet opravovali hrob asi před třemi lety. Dělal jim to kameník vdálený příbuzný, takže cena byla nižší než obvykle. Stálo je to vše 20 tisíc.
Hledala bych taky samostatného řemeslníka, jsou levnější.
@ynax S hygienou je to jenom výmluva - kvůli obživě lidí, co toto dělají… Pokud pohneš s nebožtíkem, tak se nedopustíš trestného činu, pouze porušíš krajskou vyhlášku o pohřebnictví. A stavebně technické úpravy hrobu jsou ještě menší prohřešek…
Ahoj,
opravovali jsme hrob nedávno (urnový) a ten vyšel na cca 30 tis. (byla to kompletní rekonstrukce, takže bych počítala v rozmezí 20-40 tis., záleží, jaký materiál, firma, co všechno chcete opravit apod.). Co se týká klasického hrobu s rakví, tak tam se prý cena pohybuje kolem 80tis. Takže cena dvojhrobu, kterou uvádíš, bych řekla, že je celkem reálná…
Teď mi volal brácha že našel nějakou firmu co dělá náhrobky, jen si vybereš materiál, oni prý přijdou vše změří a vypočítají cenu, vybereš si doplňky a písmo a oni to dovezou a namontují. Montáže a opracovaní kamene je prý v ceně, doprava ne. Ceny mají od 8000 do 16000 za metr materiálu. Je to hodně? připadá mi to podezřelé že si neúčtují peníze za opracování a montáž.
Vyměňovala jsem loni kompletně desku na hrob (dvojhrob), a upravoval se kompletně náhrobek - odvézt původní, monolitová deska na spod a dvě desky plus uprostřed jedna v jiné barvě s křížem. Napsat asi 6 mrtvých apod.
Celková částka byla 135000,–
Základy u hrobu byly v pořádku, takže se měnila opravdu jen vrchní deska a ten náhrobek.
Brali jsme si jednoho kameníka co to dělá na živnostenský list a měli jsem na něho kontakt od jiných a už nám jednou brousil a upravoval písmo. Je potřeba se asi ptát lidí kdo jak byl spokojený.
Můžu trochu OT? Omlouvám se, že v podstatě nemám nic k věci…
Ale vůbec si neumím představit, že bych investovala do hrobu 130 tisíc korun - ani netuším, kde bych ty peníze vzala… To bych si spíše vzala domů nebožtíkovu urnu, případně pople někde rozptýlila… Je to opravdu čistě jen zájem, ne kritika, opravdu ne! Co vás vede k tomu, investovat takové velké peníze? Je mi jasné, že je to citlivé téma… Úcta k nebožtíkům?
@sovicka1 No ono prarodiče byli pohřbeni klasickým způsobem, nebyli zpopelněni takže urnu si vzít domů nepřichází v úvahu. A co mě vede k tomu investovat tolik peněz? Asi úcta k nim, vychovali nás s bráchou sami v podstatě až do puberty, dokud mohli, tak si myslím že si zaslouží mít důstojný a hezký hrob. Máš pravdu že to stojí hodně peněz, ale jednou se to udělat musí, nechci aby to vypadalo ošklivě. Navíc tam nejezdím každý týden, dřív jsem tam byla častěji a o hrob se starala, teď už je to horší a taky to podle toho vypadá, není to tedy žádná hrůza, ale taky nic extra.
Je to hrob na kterém je hlína a květiny(o které se nemá kdo starat), není klasicky přikrytý kamenem, a to chci změnit, chci to nechat celé zakrýt kamennou deskou, je to lepší, sice dražší, ale v podstatě bezúdržbové.
Taky vím že babička byla klasická žena z vesnice co jí záleží na tom co řeknou lidi a když měl někdo neudržovaný hrob tak se to ve vesnici rozneslo a drbny si měli o čem povídat. Určitě by nechtěla aby si povídali i o ní. Byla by ráda že drbny závidí jaký má pěkný hrob.
Ale ne to bylo jen na odlehčení…
@papavlinka33 píše:
@sovicka1 No ono prarodiče byli pohřbeni klasickým způsobem, nebyli zpopelněni takže urnu si vzít domů nepřichází v úvahu. A co mě vede k tomu investovat tolik peněz? Asi úcta k nim, vychovali nás s bráchou sami v podstatě až do puberty, dokud mohli, tak si myslím že si zaslouží mít důstojný a hezký hrob. Máš pravdu že to stojí hodně peněz, ale jednou se to udělat musí, nechci aby to vypadalo ošklivě. Navíc tam nejezdím každý týden, dřív jsem tam byla častěji a o hrob se starala, teď už je to horší a taky to podle toho vypadá, není to tedy žádná hrůza, ale taky nic extra.Je to hrob na kterém je hlína a květiny(o které se nemá kdo starat), není klasicky přikrytý kamenem, a to chci změnit, chci to nechat celé zakrýt kamennou deskou, je to lepší, sice dražší, ale v podstatě bezúdržbové.
Taky vím že babička byla klasická žena z vesnice co jí záleží na tom co řeknou lidi a když měl někdo neudržovaný hrob tak se to ve vesnici rozneslo a drbny si měli o čem povídat. Určitě by nechtěla aby si povídali i o ní. Byla by ráda že drbny závidí jaký má pěkný hrob.Ale ne to bylo jen na odlehčení…
To je přesně jako u našich na vesnici, všichno se tam „točí“ kolem hrobů - na hřbitově se drbny potkávají a všechno se tam řeší a návštěvu hřbitova vlastně každý končí prohlídkou kdo má jaké kytky a co novýho. Naši měli taky na hrobě hlínu a kytky, který se musely 2× denně zalívat. Před lety hrob nechali předělat, položili tam žulové desky. Dělal to taky nějaký místní živnostník, je to už dlouho, takže cena se za ta léta změnila. Ale ten hrob vypadá krásně, je vlastně pořád upravený, bezúdržbový, jen se dávají kytky do vázy.
@sovicka1 No, co k tomu lidi vede… Mně to přijde jako např. (když to srovnám), co třeba lidi vede k tomu se brát, když dají za svatbu pomalu stejnou částku… (taky nerýpu, ale jen přirovnávám). Prostě lidi se pohřbívají, hrob tam je několik let (náš je cca 60 let starý a prostě časem se opravit musí… ceny rostou, takže nic jiného nezbývá, ale zase už je to teď pomalu „navěky“ (resp. materiály jsou odolné a zase to aspoň generaci vydrží). Jinak k té urně - co vím, tak se domů brát nesmějí…
Musí být uloženy v hrobě… Jo a taky pokud se dělá nový hrob, většinou se na to složí více lidí (děti, příbuzní…). Málokdy to platí jeden člověk/rodina.
Pomka není pravda, že jsi domů nesmíš vzít urnu toto možné samozřejmě je.
Zakladatelko: Nejlíp je se domluvit přímo na hřbitově některé hřbitovy mají i člověka, který ti na hrobě zaleje kytky a podobně, je celkem běžné, že se lidi odstěhují na druhý konec republiky a jezdí na dušičky a na výročí úmrtí a narození. Cena 150 000 mi příjde adekvátní a mimo jiné hodně hraje o cenu i místo levnejší to bude na vesnici než ve městě a většinou lze u soukromníka dohodnout cenu tak, aby byla únosná pro obě strany.
Přeji šťastnou ruku při výběru kameníka…
@nielamatka Prý pokud je urna nahlášená v hrobě, nesmí ji mít bez vědomí hřbitova člověk doma… Ale třeba jo, já slyšela, že ne…
Tak Vám všem děkuji za rady a zkušenosti, ještě to proberu s manželem a s bratrem. Dám pak vědět jak jsme pořídili.