Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, nakupuje někdo z Vás v Makru? Dostala jsem nabídku jet se podívat se známou do Makra, jedeme tam obě poprvé s její sestrou… Můžete mi prosím napsat, jak to tam funguje? ![]()
Tak já tam byla také jen párkrát s kámošem, a vcelku normálně, jen některé věci prodábají jen ve velkých baleních…jinak to je cenově i jinak jak kaufland ![]()
V podstatě jediné, čím se liší od běžného supermarketu, jsou velikosti balení. Některé věci můžeš koupit po jednom kuse, ale spoustu jen ve velkých baleních, třeba jablka mají některé v bednách třeba po 12kg navážená a nemůžeš vzít míň. Já tam třeba kupovala vanilkové cukry, kypřící prášky a sušené droždí, je to v krabičkách teď nevím, zda to je 20ks či kolik. Ale třeba maso mají normálně, pečivo taky - hodně záleží na druhu zboží.
V makru mají dobře skladované maso, chlaďáky mají ještě v uzavřené chladící místnosti, takže je maso dobře uchované a neprodávají ti ho napůl zkažený jako v některých supermarketech ![]()
Doporučuju vzít si teplou mikinu či svetr a možná ani nějaká čepice by nebyla od věci, já v té části, kde mají zeleninu, mléčné výrobky, maso a mražáky, vždycky šíleně mrznu ![]()
Normalne, jako v kazdym obchode. Nakoupis a zaplatis. Ne, ted vazne. Musis mit kartu, kterou si otevres vstupni branku. Dost veci se tam da nakoupit jen ve velkym baleni. Pak si cti poradne cenovky, vetsi napisy jsou ceny bez DPH, ty zaplatis cenu s DPH (predpokladam), ktera je tam titerne napsana dole v rohu. Pak je jeste dost matouci, ze se ceny udavaji za kus a pak ti to u pokladny pekne spocitaji
. Z osobni zkusenosti ti sdelim, ze zase takova slava, co se tyka levnejsiho zbozi, to neni. Ruzny jiny hyper super jsou levnejsi. My tam nakupujeme jen ryby a byliny a obcas maso, kdyz je v akci. Jo, a dulezita vec. Nesmi tam deti do 12let.
Vcelku zadny rozdil ale.. musi te mit kartu kterou se tam dostanete pres ctecku.. prodavaji u vetsiny zbozi velka baleni ale hlavne tam nesmeji deticky do 12 let ![]()
Funguje to v podstatě jako v normálním obchodě. Jen se makro odlišuje tím, že by tam neměly pouštět děti mladší 12 let a na jednu kartu mohou vstoupit max. 2 osoby. Přijdeš, vybereš zboží a zaplatíš. Pozor na ceny ta nejvýraznější je bez dph. Většina věcí se kupuje v paklech/paketech, je to napsané na štítku po kolika to je balené. A pokud je uzavřená ulička a jezdí tam vozík, tak tam raději nelez ![]()
Spíš důležitější je čeho si všímat: Nevím, jak jinde, ale co vím, mají všude úsek čerstvých ryb a podobných potvor (kupujeme tam slávky). Z masa které není běžné (jak pro koho), mívají vepřová líčka, střívka, bio maso, králíky, různé kvalitní steaky. Ze sladkostí jen tam jsem sehnala bílou nutelu, či sladkou pomazánku z karamelových sušenek, co se jinak dávají v kavárnách ke kafíčku. Také často mají akce a té sestře by měla chodit do schránky reklamní pošta (možná najdeš akce i na netu)
Nejhorší na tom obchodě je, že koupíš nějaké věci (které hned nevyužiješ, ale v delším horizontu ano), a zaplatíš pěknou pálku, protože vše kupuješ po více balících.
My kupujeme v makru hlavně maso, ale dá se tam koupit i spoustu dalšího. jak už tady bylo psáno - jsou to většinou velká balení. A nejsem si jistá, jestli na jednu kartu nemůžou jít pouze dva lidi, ale to si fakt nejsem jistá, nerada bych pouštěla do světa matoucí info
Je to vcelku normální obchod, jen vstup je limitován pro držitele karty. Výběr zajímavější v rámci jedné plochy než jiné markety - fantastický výběr chlazených čerstvých ryb, velmi často jsou v akci (lososa už nekupujeme vůbec mraženého, kdo jednou zkusí připravovat čerstvého, už tu mraženou šlichtu nikdy nechce), masa a zahraničních či prémiových potravin včetně dražších vín. Balení jsou většinou po několika kusech, to co mají v akci se opravdu vyplatí, to co v akci není, zase tak výhodné není. Co vynáším do oblak je to, že tam nesmí děti do 12ti let - není nad to si v klidu nakoupit
.
Jezdím tam poměrně často, kupujeme tam hlavně maso, drogerku, a tak. Mají tam i zmrzlinu v prášku, což jsem jinde neviděl.
Cemy jsou u většiny zboží srovnatelné jako v ostatních obchodech, snad kromě toho masa a drogerky.
Vplatí se tam kopit benzín, na ten nepotřebuješ ani Makro kartu, ale když ji máš, dostaneš slevu 0,50 Kč na litr a v červenci o víkendech pokud nakoupíš za 1000,– v obchodě, tak dostaneš další slevu 1,00 Kč na litr.
Jak už psaly holky, tak dej si pozor na cenovky, cena s DPH je malým písmem a blbě se to na štítku hledá, protože jsou tam napsané ceny za kus i ceny za celé balení.
A připrav se na to, že tam necháš hodně peněz, protože 2 rohlíky a 10 deka šunky ti neprodají, pro to se tam nejezdí.
![]()
Chce se to tam pořádně rozkoukat.
Ja teda Makro mam moc rada, nasi tam jezdi uz od mych mozna 10 let, tzn. cca 12 let, pamatuju si, jak jsem byla natesena, az mi bude konecne 12 a budu moct jet s nimi
.. Jak uz tady bylo receno nekolikrat, u neceho (resp. vetsiny) muzes koupit pouze velke baleni po x kusech. Musim ale rict, ze kdyz to zacinalo, tak ta nabidka po jednom kusu v podstate nebyla, hodne se to zlepsilo. Maji opravdu vyborne maso a ryby. Nam treba taky ohromne vyhovovalo nakupovat veci jako sampony, sprchove gely a pasty ve velkem, protoze jsme toho meli obrovskou spotrebu.. No, nakoupila bych si tam treba pleny ve velkem atd.
Vše již bylo řečeno, jen doplním, že:
My tam berem hlavně maso, ryby, plechovky s loupanýma rajčatama, 5kg balení rýže (rozdí u té naší je kolem 20 Kč na kile oproti normálnímu obchodu), občas nějakou drogerku nebo co je potřeba. Chce to projít a podívat se, něco se nevyplatí a je cenově srovnatelné s jiným obchodem, ale na něčem naopak můžeš dost ušetřit - pokud máš to velké balení kam doma nacpat ![]()
A taky tam jezdím tankovat - široko daleko nejlevněji.
Dneska budeme mít kalamáry z Makra k obědu ![]()
Jinak já tam teda maso nekupuju, už dvakrát jsme ho vraceli ![]()
Jinak třeba holící břity, prášky na praní, autodíly - stěrače, sada sleniček, nádobí, čerstvé ryby a mořské potvory, toaleťák - to še tam kupujeme docela pravidelně a určitě se to vyplatí. Jo a benzín - s Makro kartou je u nich ještě o 0,50 Kč levnější, a to i tak u nich bývá levnější než jinde. Mají velkou výtoč, dlouhé fronty - proto bych se tam kvality nebála.
Příspěvek upraven 29.03.13 v 07:49
@emocuc.polymorf píše:
Vše již bylo řečeno, jen doplním, že:
- párkrát jsme šli na jednu kartu i 3 a nic nám nikdo nevytkl,
To se stát může, stejně jako že někdy tam pouští i děti mladší 12 let (některé holčiny tam byli i s miminy), ale zásadní je, že to můžou odmítnout. Tak aby se pak zakladatelka nedivila, že jednu z nich vyrazí ![]()