Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
1. Obecně
1.1. Společnost MAKRO Cash & Carry ČR s. r.o. se sídlem v Praze 5, Jeremiášova 1249/7 (dále jen společnost MAKRO) je obchodní společností, která zajišťuje prodej zboží ve svých velkoobchodních střediscích formou cash and carry registrovaným podnikajícím subjektům a korporacím (dále jen zákazníkům), kteří s ní mají uzavřenu dohodu o registraci, vydány zákaznické karty a tak uzavřenou smlouvu o prodeji, která se řídí těmito Obchodními podmínkami.
1.2. Společnost MAKRO vydá zákaznickou kartu zákazníkovi po splnění podmínek pro její vydání, a to nejvýše pěti oprávněným zástupcům zákazníka - určeným fyzickým osobám (držitelům karty). O případných výjimkách rozhoduje v oprávněných případech vedení společnosti MAKRO.
1.3. Držitele karty určuje výhradně zákazník, tj. osoba oprávněná za něj jednat.
Všechny nákupy realizované na základě vydané zákaznické karty jsou provedeny jménem a na účet zákazníka.
1.4. Zákazník je oprávněn v souvislosti se svým podnikáním na základě karty vydané jím určeným držitelům nakupovat zboží a jiné nabízené služby ve velkoobchodních střediscích společnosti MAKRO.
2. Podmínky registrace a vydání zákaznické karty
2.1. Novým zákazníkům, korporacím a podnikajícím subjektům provozujícím svoji podnikatelskou činnost na základě zákona o živnostenském podnikání nebo na základě jiného oprávnění vydá zákaznické oddělení velkoobchodního střediska nepřenositelnou zákaznickou kartu na základě žádosti o registraci a po:
předložení originálu živnostenského oprávnění (živnostenský list, koncesní listinu nebo jiné oprávnění);
prokázaní aktivního podnikání (vystavené faktury, výpis z bankovního účtu)
vyplnění žádosti o registraci a souhlasu s těmito Obchodními podmínkami společnosti MAKRO
2.2. Registrovaným zákazníkům v případě ztráty, změny osoby oprávněného držitele a v dalších případech odsouhlasených oprávněným pracovníkem vydá zákaznické oddělení velkoobchodního střediska novou kartu za poplatek, jehož výše je uvedena v aktuálním ceníku společnosti MAKRO.
2.3. Vlastníkem karty zůstává společnost MAKRO, která je oprávněna za stanovených podmínek použití karty zablokovat nebo ji odejmout.
2.4. O případném vydání nové zákaznické karty zákazníkům, jimž byla karta dříve zablokována, rozhodne na základě písemné žádosti společnost MAKRO.
2.5 Subjekt s jedním identifikačním číslem může uzavřít pouze jednu registraci. O případných výjimkách rozhoduje v oprávněných případech vedení společnosti MAKRO.
2.6. Společnost MAKRO je oprávněna vydat i jiné než standardní zákaznické karty, vymezující užší podmínky spolupráce.
@dalimil píše:
Já mám pocit, že ta karta a prohlížení nákupu je taková hra na něco exkluzivního, jiný význam v tom nevidím…
Tak v tom prohlížení jiný význam vidím - to je kontrola proti krádežím
a ad karta, já mám pocit, že ta je právě proto, aby to ofiko nebylo pro běžného člověka a tedy nemuseli plnit vše co je od klasického obchodu požadováno a mohli si definovat omezení, aniž by je mohl někdo napadnou jako diskriminaci.
@brulinka píše:
a tu fakturu si mám přinést z firmy nebo tu mi dají na pokladně k nákupu, jako vlastně účtenku… Ptám se jako blb.ec není mi totiž jasné, proč se kontroluje nákup jestli sedí s účtenkou-fakturou…
No, jestli tam nekradeš… o nic jinýho nejde.
@Regina Hero píše:
no vzhledem k tomu, že ani netušíš, co v Makru budeš nakupovat, tak ji máš asi na nicPromiň, ale nedalo se to jinak vydržet… musela jsem…
Trochu trapnej prispevek. Ja v Makru nakupuju rodinne nakupy, protoze na to tu kartu mam, jen takovy jako ty se me snazi presvedcit, ze to na to neni.
Myslim, ze to jestli tam budu chodit nakupovat rodinny nakup urcuje spolecnost Makro a pokud mne tu kartu poskytla s vedomim, ze tam budu takto nakupovat, tak vse ostatni je placani vody. Holt odmitate pochopit, ze i Makro se meni a doslo jim, ze i nezivnostnici jim donesou prachy. ![]()
@zuzu224 Jojo, poskytla ti ji s vědomím, že tam budeš chodit nakupovat rodinné nákupy a nosit jim prachy, ovšem oficiáně je vedena stále na IČ tvé firmy, takže též s vědomím, že ti klidně zakáže chodit tam s dítětem a ty se tomu buď budeš muset přizpůsobit nebo si trhnout nohou a chodit jinam, ale nebudeš se moct ohánět diskriminací. Tedy, ne pro koncového zákazníka to oficiálně určeno není (jestli bude, toť otázka, ale aktuálně není), ale to ty stále pochopit nechceš.
@zuzu224 píše:
@terinka4444
Jenze neco jinyho je kdyz to ma par manzelovych zamestnancu a kdyz to davaj tisicum zamestnancu. A je to reakce na to jak jste psaly, ze Makro neni na rodinny nakup. Pokud to davaji lidem jako jsem ja, tak to Makro dava prave na ten rodinny nakup a vi, ze to budu na rodinny nakup pouzivat. Ale pokud to nechces pochopit, tak to nema cen dal vysvetlovat.
znovu, Makro je velkoobchod, není to supermarket, pro děti to tam není bezpečné. Proto tam děti nesmí, při podpisu smlouvy podepisuješ, že souhlasíš s jejich podmínkama, jednou z nich je žádné děti.
@j.a.n.i1 píše:
No, jestli tam nekradeš… o nic jinýho nejde.
Ono jde hlavně o eliminaci nemarkování zboží a větší možnost něco schovat. V běžných obchodech se krade ve velkém tak, že pokladní rodinným příslušníkům a známým nenamarkuje některé položky. V běžném obchodě ale jde o nákup třeba za 1500,–Kč, kdežto v Makru se běžně nakupuje za desetitisíce, takže tam když by se pokladní domluvila třeba s nějakým Vietnamcem, tak by mu mohla celkem solidně zásobovat večerku a na faktuře by bylo pár položek. Tou druhou věcí je ta možnost něco schovat - do velkých kartonových balení by se dala propašovat třeba flaška něčeho drahého dost snadno (v běžném obchodě by pokladní měla krabičky otvírat, tady to možné není).
Také bych řekla, že makro začíná měnit svůj přístup k rodinám. Nedávno vyšel článek, že na některých pobočkách zařídí hlídání dětí. Pokud se to osvědčí, tak to rozšíří i jinam
Jen jsem myslela, že začnou u Prahy ![]()
Je fakt, že prodavačky mi někdy nabízí rozšířený daňový doklad, který je pro živnostníky, protože pro naši velkou rodinu nakupuji opravdu spíše jako do restaurace ![]()
@zuzu224 píše:
@terinka4444
To neni pravda, mam ji oficialne jako koncovy zakaznik. Uz jdem to tu pdala. Makro ma smlouvy s velkymi firmami a zamestnanci si ji muzou udelat. Je to jeden z mnoha zamestnaneckych benefitu. Takze takovych lidi co ji maji jako koncovy zakaznici bude spousta. Nase firma ma nekolik tisic zamestnancu.
Můj manžel pracuje v Makru, tak taky máme ty karty.
Akorát nemám žádné slevové kupony
a přitom bych je chtĕla.
Manžel prý k výplatní pásce kupony nedostal ![]()
Jak to tedy chodí u zamĕstnanců?
@terinka4444 píše:
@zuzu224 a ani já nemám živnost na gastro, nikde jsem nepsala, že musíš mít živnost na gastro. Jen že ten, kdo zařizuje smlouvu, musí být firma s IČ. Proto tam máš jméno té firmy a pod tím své jméno. Já mám karty dvě jednu skutečně mou, kde je mé jméno a pod tím mé jméno, druhou manželovu, kde je jeho jméno a pod tím mé jméno. První je na moje IČ, druhá na IČ manželovo firmy, tak jako ty máš kartu na IČ své firmy. Bez firmy jako běžný občan z ulice bys tu kartu nedostala, zatím…nevím, co plánuje Makro dál, ale zatím to pro běžného občana z ulice nejde.
No, já jsem bĕžný občan ulice a kartu mám
![]()
@Caitlyn píše:
No, já jsem bĕžný občan ulice a kartu mám![]()
Jo, tak zkus dojít do makra a nechat si ji vystavit čistě na sebe (nikoliv přes manžela a jeho zaměstnavatele) a pak se pobavíme, zda ti ji jako běžnému občanovi z ulice udělali…
Vloni byla akce v nějakém časopise. Apetit nebo to byl jiný? Kde bylo možné vystřihnout si kupon a s ním přijít do Makra a dostat vstup na 1 den. Také jsem zahlédla, že bylo možné vstup na den (nebo více dní?) koupit. Možná v makru testují, jestli jej otevřít i ostatním zákazníkům ![]()
@Caitlyn to je nespravedlivé, že nedostáváte žádné slevové kupony! Ale je fakt, že jsem snad nikdy žádné nevyužila. Protože je mám obvykle položené v kuchyni na okně. To jsou mi pak u pokladny hodně platné ![]()
Minulý rok bylo k předplacenému Apetitu možné založit si Makro kartičku. Kartičku máme stále a je platná.
@j.a.n.i1 píše:
Jo, tak zkus dojít do makra a nechat si ji vystavit čistě na sebe (nikoliv přes manžela a jeho zaměstnavatele) a pak se pobavíme, zda ti ji jako běžnému občanovi z ulice udělali…
Neudĕlali by mi ji samozřejmĕ ![]()