Kolik vás stálo první miminko?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
316
19.5.25 10:47

Kolik vás stálo první miminko?

Ahoj, počítaly jste si někdy, kolik vás stál příchod nového člena rodiny? Snažím se držet ty výdaje celkem nízko, ale i tak mě překvapilo, kolik už jsem na mimčo dala. Nemyslím tím jen výbavu pro dítě - tam to člověk vidí docela dobře, ale spíš ty další výdaje, co s tím souvisí. Řekla bych, že když pomineme kočárek, tak největší výdaje padnou na matku během těhotenství.

To máte pár kusů těhotenského oblečení, screeningy, těhotenské vitaminy, předporodní kurzy, doprovod k porodu, strava v nemocnici, příp. nějaký nadstandard atp. (o IVF ani nemluvím, to bude samo o sobě dost velká částka).

Pak může být potřeba dokoupit nábytek, kam ty dětské věci uschováte, příp. upgradlvat auto a další druhotné výdaje.

Ne všechno, co zmiňuji, se mě osobně týká. Třeba auto nemáme vůbec.

Napadají vás ještě další nepřímé výdaje, které nebyly vyloženě výbava pro dítě, ale které byste bez těhotenství vůbec nepotřebovaly řešit?

Nežádám o žádnou radu, spíš jsem se nad tím teď tak zamyslela a zajímá mě, jak to máte vy a příp. by se tato diskuze mohla i někomu hodit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7228
19.5.25 11:00
@Furzhilda píše: Více

Je to hodně individuální z toho co píšeš ty… Kočárek mě stál 3tis, dražší bylo vajíčko do auta, těhotenské oblečení rifle a jedny legíny v lidlu asi 600Kč, screening proplatila pojištovna zpětně, vitamíny jen kyselina listová, kurz žádny, doporvod nic, strava v nemocnici..to co mi dai, nadstandr ne. Nábytek jsem neřešila.. dalo se to do naší skříně… to pak jak měla dcera dva roky a dělal se ji pokoj, ale i tak nedělali jsme jej z ničeho nového pořádně.. jen postel nová. Ten chceme dělat v jejich cca 11-13ti letech, jakože fakt vše nové. Joo psací stůl se kupoval nový. Auto jsme měli už před otěhotněním.. ale jak jste zvykli bez auta, spousta rodin tak žíje i s dítětem.
A celkově výbava do roku mě vyšla na pár kč… oblečení bazar, postýlka od kámošky, chuvičky taky, monitor půjčený na půl roku… myslím že i s kočárekm sem se vlezla do 10tis + to vajíčko. Noo pak začnou botičky… pak školkou to šlo výše.. a ted je už ve škole a jde to poznat to už je mobil, více botu, oblečení si už vybírá a bazarové není skoro nic.. kroužky, tábory, kapesné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28527
19.5.25 11:00

Tak oblečení jsem měla z druhé ruky, něco jsme dostali, kočárek koupili prarodiče, postýlku jsme koupili na bazaru, pár hraček koupily kolegyně z práce, kupovala jsem plenky, kosmetiku a další blbiny, po porodu jsem stejně dokupovala lahvičky a UM. Monitor dechu jsem měla půjčený. Dohromady ty náklady nebyly tak vysoké, do pěti tisíc jsem se tehdy vlezla :) s druhým to bylo podobné, to jsem akorát koupila kočárek na bazaru a investovala do nosítka, takže třeba desítka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.5.25 11:03

Ahoj, vidím to stejně, také jsme chtěli výdaje držet celkem nízko, ale na nějaké ty výdaje jsme trochu zapomněli - konkrétně jak zmiňuješ, tak na výdaje na matku během těhotenství (to mám pocit, že teď furt něco platíme a to jsem teprve na začátku sedmého měsíce), u nás jsme ještě nepočítali s výpadkem příjmu u mě a to hned od 4. měsíce, kdy mi lékař doporučil zanechat práce kvůli vysokému stresu a určitým zdravotním problémům. Pokojík už máme celkem vybaven, ale také to pár tisíc dalo a auto musíme ještě upgradovat, máme teď třídvéřový sporťák, který nechceme prodávat, ale s dítětem nebude úplně ideální už jen kvůli malému prostoru vzadu a obtížnosti tam lézt. Za nás je ale největší štěstí, že nemusíme řešit větší byt/dům a to mám v okolí zrovna dost kamarádek, co musí toto kvůli těhotenství řešit, protože do původního by se nevešli. Jinak další výdaje, které bych bez těhotenství neřešila, jsou za nás výdaje na hlídání, které budeme muset třeba za 8 měsíců řešit, jelikož rodiče moji i partnera bydlí přes 250 km od nás a nikdo z nich ještě není v důchodu.

• Citovat
  • Upravit
384
19.5.25 11:04

Paní se ptá, co kdo utratil a tady první příspěvky o tom, že já dostala tohle, potom tamto, tamto z bazaru :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28527
19.5.25 11:05

@KKK85 No jo, oblečení, tak těhotenské jsem u prvního neřešila, vzala jsem si manželovo tričko a rozepla puntek :mrgreen: a u druhého jsem si v bazaru koupila dvoje rifle a jinak tahala leginy.

A u druhého nábytek navíc byla jedna komoda a postýlka. Přebalovák jsme dostali půjčený, stejně jsme ho prakticky nepoužívali. U prvního stačila podložka na psací stůl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11770
19.5.25 11:07

Tak třeba předporodním kurzy jsem si žádné neplatila…v té době to ani nebylo možné (covid) a spíš než věci pro dítě případně sebe si říkám kolik bysme ušetřili při nákupech teď když by děti nebyly…protože ač si říkáme že nic nekoupime tak vždycky s obchodu odcházíme s nějakou blbosti pro deti. at už je to nějaká drobna hračka nebo nějaká ňamka… a celkově největší výdaje jsou podle mě takové ty drobné výdaje které člověk ani nepočítá protože to je přece pár korun…pár korun za balení ubrousků, pár korun za krém, pár korun za bublifuk, nové pastelky a ořezávátko které se už zase někam ztratilo… pár korun za to a pár za tamto..a ve výsledku u pokladny necháte dvojku ani nemrknete…
A to nemluvím o speciálním dětském mýdle a pracím prášku a sprchaci a olejicku a opalovacím krému a… :lol: no řekněme že už bysme měli tak 2 nová auta za tech 5 let…A třeba s desítkou za kočárek a autosedačku člověk počítá…ale pak zjistí že potřebuje do kočárku podlozku, a třeba držák na pití, že taška co byla ke kočárku mu nevyhovuje a chce jinou, že test sporťák co koupil v dvojkombinaci je na houby a chce něco víc městského skladného nebo naopak víc do terénu. Že do postýlky potřebuje minimálně tak patero povlečeni i víc protože má mimčo tzv. Prutokáče a převléká 2× denně… :D
A samozřejmě bolí bříško takže zkoušíme jedny kapky, druhé kapky a na netu se dočtete že těm zabírá tohle a Maruně z Chebu zabraly tyhle kapky zato Zdena z Plzně nedá dopustit na úplně jiné…a vy v zoufalství vyzkoušíte úplně všechny… :lol: to jsou výdaje přímo astronomické oproti těm pár korunám co člověk v těhotenství utratil za ty hezky těhotenský a kojící šaty a tehotenstkou a nosiči bundu a mikinu kterymmu nakonec byly skoro k prdu protože se dítě nosit nechtělo a navíc mi bylo stejně furt vedro takže jsem bundu ani :lol: nenosila

Příspěvek upraven 19.05.25 v 11:12

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snopy123
19.5.25 11:08

Auto jsme neměnili, nebylo potřeba. Skříň jsem koupila v Ikee za pár tisíc (případně se dá určitě sehnat bazar nebo za odvoz).
Předporodní kurz jsme neměla, screening jsem neplatila. Z těhotenství mě napadá tak vitamíny a pár kousku oblečení (možno koupit na bazaru).
Nás děti stály daleko víc za života, respektive jejich potřeby jako terapie, atd…A pak raketa byla soukromá školka.

• Citovat
  • Upravit
Ounou
19.5.25 11:08

@Furzhilda Opravdu nepříjemný výdaj bylo pro prvního syna UM kvůli ABKM. Snášel jen jedno drahé jak čert, tak jsme si ho kupovali sami.

A pak krémy na ekzém-spíš kolik jich bylo, než jsme našli vyhovující.
Kroužky jsou proti tomu velki příjemný výdaj.

• Citovat
  • Upravit
7228
19.5.25 11:10
@Vladusxx píše: Více

Kolegyně tak říkala že jim odešel z domu syn, byl na výšce a víceměné odešel ze dne na den z domu. Oni si s mužem dávali peníze do hrnečku.. a to bylo na útraty.. na jídlo, oblečení, drbky, kavičky, školní placení, cestovné, benzín, drogerka.. takové ty útraty… dávali pořád stejnou částku a oba brali jak bylo třeba.. říkala že po půl roce co nebyl syn doma zjistili, že každý měsíc ušetřili 10tis :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11770
19.5.25 11:17

@KKK85 hezky pěkně…no..tak za 15 let se možná dočkáme :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27550
19.5.25 11:22

To je relativní to co ty vidíš jako důležité tak pro mě třeba důležité nebylo největší výdaj bylo UM :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4171
19.5.25 11:23

Jsem nakoukla do financí a potřeb pro juniora nás vyšly na nějakých 25 tisíc jedenáct let zpátky.
Nejvyšší výdaj byly latkovky, kočárek jsme měli po dvou dětech, postýlku taky. Kupovali jsme novou matraci, povlečení.
Nějaké oblečení přes bazar, já si vystačila s pár kousky o velikost větší, bundu zimní mi na pár měsíců půjčila mamka.
Ten první screening proplacena nějak částečně i pojišťovna.
Užívala jsem jen kyselinu listovou a vápník ( nemůžu mlíko).
Hraček dostal spoustu, nábytek tam jsme dokoupili jednu skříň, vanička, přebalovací podložka. Monitor byl půjčený.
Spíš bych řekla, že dneska většina lidí kupuje vše nové, pod tlakem marketingu spoustu nepotřebných věcí, ve společnosti je rozhodně víc peněz a životní úroveň vyšší

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4050
19.5.25 11:30

Kdyz uz to beres takto z gruntu, tak muzes zohlednit i to, co diky diteti usetris. V prvnich letech treba listky do kina kazdy tyden nebo utratu za veceri pri svickach pro dva :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4171
19.5.25 11:34
@Hibou píše: Více

Ale teď otázka, jak to bude vyvážené, které ty náklady budou vyšší :jazyk:
Ale dobrý point

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek