Kolik vlákniny máš v jídelníčku?

Anonymní
15.1.19 08:50

Kolik vlákniny máš v jídelníčku?

DObré ráno,

chtěla bych se zeptat, počítáte kolik sníte vlákniny za den?
Jde mi to, že vždy jsem jedla kolem 18g, teď jsem postupně během půl roku přešla na 35g za den, a často mám ráno řídší stolici.

Ke snídani mám většinou: rýžovou kaši s hrachovým proteinem
Ke svačině: celozrnný chléb, marmeláda
Oběd: maso, rýže, zelenina
Svačina: banán, jablko, kousek buchty
Večeře: často cizrnová polévka, maso
Druhá večere: hruška nebo sušené datle

Snažila jsem se přejít na zdravější jídelníček, abych měla 5 porcí ovoce a zeleniny denně, ale teď nevím, zda to není důvod mých ranních trablí. Byla jsem už na testech CRP u dr. a ultrazvuku a vše bylo ok, takže mě napadlo, zda to není jídelníčkem. :dance:

Hlavně vážím jen 50kg, takže nevím, zda takové množství není na mou váhu moc ;)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5040
15.1.19 08:59

Vůbec netuším, kolik gramů vlákniny sním a stolici mám v cajku :palec: :lol: Možná se tolik neřeš, nebo se z toho zase po*ereš ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61140
15.1.19 09:08

Ja teda taky netuším kolik vlakniny snim, ale mozna bych tolik nejedla ty hrusky vecer? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
15.1.19 09:09
@Anonymní píše:
DObré ráno,

chtěla bych se zeptat, počítáte kolik sníte vlákniny za den?
Jde mi to, že vždy jsem jedla kolem 18g, teď jsem postupně během půl roku přešla na 35g za den, a často mám ráno řídší stolici.

Ke snídani mám většinou: rýžovou kaši s hrachovým proteinem
Ke svačině: celozrnný chléb, marmeláda
Oběd: maso, rýže, zelenina
Svačina: banán, jablko, kousek buchty
Večeře: často cizrnová polévka, maso
Druhá večere: hruška nebo sušené datle

Snažila jsem se přejít na zdravější jídelníček, abych měla 5 porcí ovoce a zeleniny denně, ale teď nevím, zda to není důvod mých ranních trablí. Byla jsem už na testech CRP u dr. a ultrazvuku a vše bylo ok, takže mě napadlo, zda to není jídelníčkem. :dance:

Hlavně vážím jen 50kg, takže nevím, zda takové množství není na mou váhu moc ;)

30 g na den je dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
82
15.1.19 09:09

@Čičorečka :palec: za mě přesně tak, také vůbec netuším, kolik vlákniny sním, jen si hlídám, abych nějaké ovoce / zeleninu snědla a je to ok ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4480
15.1.19 09:21

Tak to bude třeba tím sušeným ovocem večer. ;) To bych vynechala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
15.1.19 09:42

30 g na den je doporučená dávka. Pod 20g (což v běžné české stravě není) to sebou nese rizika jako je vysoký výskyt rakoviny tlustého střeva a podobně. Obecně všichni jíme vlákniny málo.

Jinak konkrétní příjem pro konkrétního člověk je otázka na to reagují konkrétní střeva. Řidší stolice je při vyšším příjmu vlákniny normální, zejména pokud k tomu člověk dostatečně pije Pokud k tomu máš i problémy jako je nadýmání, bolesti hlavy, nafouknuté břicho a podobně, tak to chce trošku ubrat a nechat mikrobiotu zvyknout na to, že tentokrát už bude mít dostatek krmení a zvyšovat dávku postupně.

Ale pokud žádné jiné problémy nemáš, tak u toho vydrž. Jakmile se na vyšší příjem vlákniny tělo navykne, tak mu to dělá nesmírně dobře -pokud k tomu jsou i ostatní živiny - zejména tuk. Netučná dieta s vysokým obsahem vlákniny může vést ke kolikám. Na vinně ale není vláknina, nýbrž nevyváženost oné diety.

Problémy to dělá jen v případě zánětlivých onemocnění střev a nebo dráždivého tračníku. Ale naopak - dostatek vlákniny v normálních střevech pomáhá těmto problémům předcházet.

Příspěvek upraven 15.01.19 v 09:52

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13536
15.1.19 09:44

Taky bych vynechala to ovoce večer. Když potřebuješ druhou večeři, tak raději zeleninu, když už. A celkově máš málo ovoce dopoledne, hodně odpoledne, prohodila bych to, pokud chceš zdravější jídelníček. A hlavně nepočítej množství vlákniny, proboha. Vykašli se na tabulky a jez zdravě a vyváženě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59404
15.1.19 09:52

zdravější jídelníček? Samé cukry a to sušené ovoce ? Je tam málo zeleniny :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
15.1.19 10:13
@Markéta80 píše:
zdravější jídelníček? Samé cukry a to sušené ovoce ? Je tam málo zeleniny :?

Mně se zdá taky, že kajdí z přemíry cukrů…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37140
15.1.19 10:14

Máš moc ovoce a málo zeleniny, proč si nedáš k druhé večeři třeba zeleninový salát? Na noc hrušky nebo sušené ovoce tak se druhý den tak po…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1779
15.1.19 10:15

Může to být jídelníčkem. Ty máš v každém jídle dost vlákniny, nedostatek jí určitě nemáš. Já bych večer už ovoce nejedla. Zatěžuješ tím slinivku, která má v tu dobu zrovna denní útlum. Navíc to sladké uvolňuje střeva, takže možná i proto ta stolice ráno tak vypadá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59404
15.1.19 10:23

@Russet samý cukr, sladká snídaně a ke svačině marmeláda :jazyk: . Zeleniny minimum. Ovoce dopoledne a pak raději zeleninu a to sušené ovoce se doporučuje při zácpě ne :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
15.1.19 10:30
@Markéta80 píše:
@Russet samý cukr, sladká snídaně a ke svačině marmeláda :jazyk: . Zeleniny minimum. Ovoce dopoledne a pak raději zeleninu a to sušené ovoce se doporučuje při zácpě ne :mrgreen:

Já sušené vůbec nejím. Nechutná mi. Švestky jsou na zácpu, myslím. Já netuším, kolik vlákniny přijímám, ale nejspíš budu občas ve spodní hranici. Zelenina v zimě mi přijde prostě nechutná :oops: Dělám zelný salát často.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59404
15.1.19 10:34

@Russet já sušené jedině mrazem. Takový ananas :mrgreen: Nevěřila jsem ale je to lahůdka jen ne úplně levná. Asi jsem byla hodná a ježíšek donesl celý tubus jen ananasu :mrgreen: V zimě ta zelenina je často problém, hlavně rajčata nemají žádnou chut :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí