Kolik volnosti mají vaše děti?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6794
31.5.23 09:01

Kdyz si vzpomenu na svoje detstvi, neni to nic, co bych prala svemu synovi.
Aktivne dela dva zajmy, kdyz ma cas, dojde si sam na hriste, ale podminka je, ze se bude ohlasovat telefonem.
Bydlime v centru, skolu i hriste mame trochu dal.
Samostatny mi prijde, navic zodpovedny, telefony zveda. MHD jezdit neumi, protoze MHD nejezdime. Rozhodne ma min volnosti, nez jsem mela ja.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.5.23 09:02
@Kníže Ignor píše:
Krásný den všem,
dnes ráno mě zaujal článek na Seznam zprávách, že čeští rodiče se o děti bojí tak, až jim berou svobodu. Jedna maminka, která podle svých slov vede děti k samostatnosti a pouští je samotné do MHD, čelí údajně nepříjemným reakcím ze strany rodičů spolužáků jejích dětí. 8o Já pracuji ve školství a je fakt, že vídám velké rozdíly v přístupu rodičů. Někdo denně vyzvedává ze školy i páťáka, jiný pustí prvňáčka samotného pár stanic autobusem nebo přes silnici. Chytré hodinky pro děti jsou dnes normou, neorganizovaný volný čas vzácností. Děti už nelítají samy po parku nebo na hřišti, musí se neustále hlásit, jsou pod dozorem. Ano, je dnes hustší doprava, více rizik, ale neměly by děti být vedeny i k tomu, aby se o sebe postaraly? Aby si samy poradily v různých situacích, uměly se rozhlédnout při přecházení, nemluvily s cizími lidmi, aby věděly i základy první pomoci (což není jen resuscitace, stačí umět ošetřit velkou odřeninu atp.)? Já mám dítě ještě hodně malé a ještě se mě to netýká, ale i když o ně mám pochopitelně strach, nechci vychovat skleníkovou květinku. Ráda bych dala dítěti tolik volnosti, kolik dávali rodiče mně. Vyrostla jsem v 90. letech, to už taky jezdilo plno aut a člověk mohl narazit na různá individua, to fakt není problém až dnešní doby.
Jak to máte vy? Dáváte volnost nebo jste opatrní? Jak samostatní jsou vaši školáci? A když jste benevolentní, setkáváte se s nepochopením ostatních rodičů? Díky za diskuzi a hezký slunečný den!

Jistá míra volnosti je důležitá, ale musí se odvíjet od možností dítěte. Já vyrůstala v sedmdesátých a osmdesátých letech. Když se někde objevil pedofil, byly nasazeny policejní hlídky a na každém rohu stál policajt. Dnes se mohou pedofilové shromáždit u dětského hřiště a slintat tam a policie s tím neudělá nic. Tehdy by je zmlátila na jednu hromadu. Takže mě rodiče pouštěli ven před dům už ve třech letech. Já mám dvě děti v pěstounce. Obě děti jsou velmi dětské a jsou na hranici LMR, jeden pod hranicí, druhý nad. Samotní ven nechodí, ani to nevyžadují. Když jsme venku na hřišti, zkouším se občas vzdálit, odběhnout. To už zvládají dobře. Mám ale zatím strach, aby se nestaly obětí šikany. Postižení na nich vidět není, ale oproti svým vrstevníkům jsou mentálně mladší, tak jsme s tou svobodou opatrní. Neorganizovaný čas ale mají.

• Citovat
  • Upravit
24524
31.5.23 09:07

Já mám děti malé 2 a 4 roky. Ale mě zaujala zmínka o první pomoci. Teď jsem si akorát říkala, že musím naučit čtyřletého zavolat sanitku. To se prostě hodí. Rozum už na to má. Ošetřit malou ránu by asi zvládli oba :think: i dvouletý ví, kde jsou náplasti a umí si sám zalepit skoro cokoliv. Takže tam by šel taky nějaký základ trénovat. Ale víc asi ty malé děti nedají. U nás zatím u toho čtyřletého probíhá jen vysvětlení, že nesmí otvírat cizím lidem. Na ves bych ho samotného ještě nepustila. To je prostě malý. I když je celkem rozumný, tak ještě potřebuje dohled dospělého. Ale úplně mu za zadkem nestojím třeba na hřišti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.5.23 09:08

Bydlíme v Brně, už v první třídě jela dcera občas do školy sama MHD, od konce druhé třídy musela jezdit sama nejen do školy, ale i po městě do kroužků. Po celém sídlišti mohla sama běhat jako předškolák a ještě se musela naučit hodiny, protože jsem nechtěla chodit hledat, na kterém hřišti zrovna je. V té době se málokdy našlo další dítě, co by mohlo být taky samo venku, po covidu se to dost změnilo a prvostupňových dětí teď běhá po venku na sídlišti samostatně mnohem víc, než dřív.
Poučovaná byla odmalička, hlavně se se jí líbilo, že má v případě „nouze“ povoleno použít svůj ječák bez omezení :D

• Citovat
  • Upravit
31438
31.5.23 09:08

Mam deti 11r, 9r a 6r (budouci prvnacka). Volnosti maji asi relativne dost. Nejstarsi patacka uz muze vesmes kam chce, pokud teda jede mimo sidliste - treba s holkama nakupovat - chci vedet, kam jela. MHD jezdi sama jen ta nejstarsi, u 9r syna zatim nebyl duvod. Na jeden krouzek to mame MHD s prestupem a prechodem 2 velkych silnic, jedna je ctyrproudovka, takze tam ho stale doprovazim a asi budu i ve 4.tr. Sama ven muze i ta 6r, jen ma mensi „rajon“ nez starsi sourozenci. Jsme velke mesto. Mame domluveno, v kolik budou doma. Parkrat jsme nahaneli syna, ktery si napriklad ze ctvrt na sest odnesl jen to sest :zed:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14727
31.5.23 09:17

Patak má od třetí třídy opušťák do stmivani. Jezdi sam vlakem k otci do blízkého města, ale jel i několikrát z Prahy do Ostravy a zpět, kde byl vyzvednut v cili, taky od té třetí třídy. Má v mobilu sledovací appku, tak když chci vědět kde je, najdu si ho :lol:

Dvouletý muže chodit sam ven na oplocenou zahrádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
31.5.23 09:20

Volím zlatou střední cestu.
Některým rodičům se nedivím, že se bojí o děti. Všude jsou feťáci nebo podobná individua.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15439
31.5.23 09:29

Také volím zlatou střední cestu, od 3. třídy starší a od 2. třídy mladší dítko dojíždí sami autobusem, to samé na kroužky, vyzvedáváme jen, když končí hodně pozdě. Volnost mají přiměřenou, chodí na hřiště s kamarády, bydlíme na vesnici, takže se o ně nebojím. Mají oba telefon, takže když potřebují, zavolají. Starší vyráží občas s kamarády i mimo vesnici, jezdí na kole, ale musí mi říct, kam jede a zavolat, že tam dorazil v pořádku.

Ale znám tu dva případy z okolí, kdy se o děti rodiče bojí tak extrémně, že nesmí jinam než na zahradu, maximálně k nám na zahradu, ale na hřiště, které je kousek, nesmí. Dopadá to tak, že dítě neumí ještě v 10 letech jezdit na kole, nic neujde, protože ho hned bolí nohy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1129
31.5.23 09:31

To je hodně individuální. Záleží na tom, kde člověk žije, jak staré je dítě a v neposlední řadě na povaze dítěte. Nemám ke všem svým dětem stejný přístup. Mám i zodpovědné dítě i poděse a nelze je srovnávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5192
31.5.23 09:35

Ahoj, přemýšlím, jak to napsat. Vedu děti k samostatnosti snad od té doby, co se s nima dá domluvit a jsem toho názoru, že volnost prostě potřebují, že potřebují být sami sebou bez rodičovského dohledu. Samozřejmě ocamcaď pocamcaď ;) Jsme na vsi, takže prostor na to je… Někdy žasnu, jak někteří rodiče jsou neustále za zad.kem svých dětí a nic jim nedovolí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
31.5.23 09:37
@Adaneli píše:
Také volím zlatou střední cestu, od 3. třídy starší a od 2. třídy mladší dítko dojíždí sami autobusem, to samé na kroužky, vyzvedáváme jen, když končí hodně pozdě. Volnost mají přiměřenou, chodí na hřiště s kamarády, bydlíme na vesnici, takže se o ně nebojím. Mají oba telefon, takže když potřebují, zavolají. Starší vyráží občas s kamarády i mimo vesnici, jezdí na kole, ale musí mi říct, kam jede a zavolat, že tam dorazil v pořádku.Ale znám tu dva případy z okolí, kdy se o děti rodiče bojí tak extrémně, že nesmí jinam než na zahradu, maximálně k nám na zahradu, ale na hřiště, které je kousek, nesmí. Dopadá to tak, že dítě neumí ještě v 10 letech jezdit na kole, nic neujde, protože ho hned bolí nohy…

Tak to ale nemá nic společného s tím, že dítě samo nesmí na hřiště, ale že se mu rodiče nevěnují. Naše děti uměly na kole jezdit dávno předtím, než chodily samy ven, vlastně ještě než začaly chodit do školky :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5940
31.5.23 09:38

Já když se nad tím zamyslím, tak je to opravdu individuální. Já se přiznám že holky 12 a 10 let do školy vozím a vyzvedávám. Máme to přes půl města a jít do školy ze zastávky je malé dobrodružství. Cesta do školy je i pro cyklisty a ty tam hlavně jezdí jak hovada, vůbec je nezajímá že tam chodí děti. A musí jít kolem řeky a kdyby děcka napadlo hovadina že půjdou k vodě je taky o hubu. Navíc nedávno se stalo že v křoví byl pedofil a táhl holku co šla kolem.Sice můžu i kolem frekventované ulice, ale tam je úzký chodník, čekám kdy ty auta někoho smetou. U školy na přechodu po ránu hlídá zaměstnanec školy děcka aby přešli ve zdraví. Bydlím na křižovatce, tak není kam poslat ani děcka hrát. Tak chodím s nimi. A holky ani nechtějí zatím chodit sami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31292
31.5.23 09:41

Ono asi fakt záleží, kde dítě vyrůstá.
Ja jezdila v první tride pres pul mesta tramvaji a ještě sem cestou segru vyhazovala ve skolce.ve druhe sme se stěhovaly a tam sme uz chodily pěšky, ve dvou. Povenku taky tak od te prvni, druhé, do rozsviceni lamp.
Na druhou stranu, za tmy nas tata vozil z diskoteky jeste pomálu v 17 (dokud s nami bydlel). Nebyla to dobra čtvrt na toulky potmě…
Muj syn chodil do skoly sam od druhe tridy, ode me 200m, od taty skoro kilometr a pres velkou silnici - to sem nebyla nadšená, ale
Nedalo se jinak.
Ve druhe a treti chodil ještě do druziny, ale z ni uz domu sám. Ven sám cca taky ta druhá třída, postupně „za barák“, u nas nebo u mych kamaradek, pak na hřiště, kam jsme se domluvili. nejak na prelomu 10 let zacal sam jezdit MHD na trenink, na skauta,…v kine byli sami s kamarádem nejak v 11.
Venku uz si v te dobe mohl delat co chtel, jen když chtel mimo čtvrť, musel dat vedet, kam jede a s kym. Doma do osmi nebo do tmy, co je driv, nebo po dohode (kdyz treba skonci kino později).

Vypnuté zvoneni na telefonu řešíme průběžně pořád :mrgreen: :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5837
31.5.23 09:45

Patřím mezi „zločinožrouty“ :lol: takže nebezpečí vidím všude…a v jejich současném věku se snažím co nejvíce poučovat, aby viděli možná rizika.

Určitě záleží na zdravém rozumu rodičů, kdy je třeba vyhodnotit místo, situace, vyzrálost i věk dětí.
Já byla totálně nepoučené dítě ve všech směrech, takže se dodnes divím, že jsem své dětství přežila :nevim: ale bylo v režii mých rodičů a musím to brát tak, že to lépe neuměli.

Pokusím se co nejdéle vydržet s prací on-line. Vyhovuje to mi i dětem, že si svůj den organizuju sama. Moji prvňáčci si pomalu posouvají hranice, ale od mala vědí, že čas rozdělujeme.
Kdy si hrajou sami, ted jsou ve škole sami, v kroužcích a pak čas, kdy jsme spolu… takže jim můj doprovod nevadí, je to součást společného času a mě díkybohu nic netlačí, aby něco museli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.5.23 09:47
@unuděná píše:
@l.marek85 Tohle je svým způsobem nevýhoda těch vesnic. U nás na kraji Prahy jsou ve všední dny obsypaná hřiště samotnými dětmi už ve věku 5,6 let až po puberťáky, takže když vyženu svoje děti ven, vím, že tam vždycky budou někoho mít a budou moct něco zajímavého dělat, ne jen bloumat po okolí. Ano, větší provoz, víc divných existencí, ale pro děti je to podle mě celkem slušná příprava pro život.

Záleží na skladbě obyvatel daného místa.

My žijeme na vesnici cca 25 km od Prahy a děti tu denně běhají po venku úplně normálně už od školky. Hřiště za hezkého počasí je děti plné. Ale je tu škola a školka. Je to fajn, protože většinou se znají od školky.
Prosím nechat anonym, nechci uvádět bydliště.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML