Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám tři děti 11, 9 a 6 let. Nejmladší půjde do první třídy v září. Bydlíme v okrajové městské části Brna. Za sebe můžu říct, že co další dítě to více volnosti a soustu věcí může / očekává se od něj dříve.
Do školy to mají cca 6 zastávek autobusem a přejít silnici. Manžel od covidu, pracuje z domu.
Nejstarší syn - vyzvedávala jsem skoro celou první třídu z družiny. Do plavání ( vedlejší MČ - asi 20min busem) jsme vozili, dohromady s mladšími sourozenci. Sám začal ze školy jezdil ve druhé třídě (nastoupila jsem do práce) a zároveň i na plavání pak jezdil už sám. Tréninky měl v rámci městské části a to taky jezdil sám. Od třetí třídy bez družiny.
Prostřední syn. Do školy jezdili sami od začátku. Vyzvedávala jsem ho v první třídě z družiny asi 14dní. Pak začal jezdit s bratrem nebo sám. Na plavání jezdili už spolu sami. Tréninky měl v rámci družiny. Ve druhé třídě už přestal chodit do družiny a začal jezdit na tréninky fotbalu do vedlejší MČ bud busem nebo na kole sám. Na plavání už jezdili všichni tři sami.
Nejmladší syn (v září 7) - končí školku a já se těším až konečně odpadne vyzvedávání ve školce. Kdyby to šlo, pustím ho ze školky samotného už teď.
Od začátku školního roku bude jezdit s kluky sám do školy a odpoledne ho vyzvednu asi jen první týden. Pak bude jezdit sám nebo s kluky.
V současné době jsou starší kluci 4 a 3 třída. Nejstarší jezdí na výběrové tréninky na druhou stranu Brna s přestupem na České skoro hodinu. Ven chodí v rámci městské části kam chtějí. Nejstarší má mobil, který ovšem používá tak, že se mu nikdy nedovolám
a prostřední syn má hodinky.
Hodně záleží na povaze dítěte. Sám člověk ví, jestli to dítě zvládne nebo ne. Kluci mají spolužáky, kteří chodí stále do družiny ve 4třídě a rodiče vyzvedávají. Je to hodně o možnostech rodičů. Pokud oba pracují na plné úvazky je to náročné vše oblítat s dětmi. Takže jsem ráda, že mají veškeré aktivity v dojezdové vzdálenosti MHD nebo pěšky.
Mám 12l syna, ven začal sám chodit cca od deseti let. Dřív nechtěl (je hodně opatrný). Do třetí třídy jsem ho vyzvedávala z družiny, od čtvrté chodil z družiny sám a já jsem na něj čekala na zastávce. Od páté chodil konečně sám (může buď autobusem nebo pešky cca 15 min). Začal jezdit i MHD - trasy, kde nemusí přestupovat a které zná. A taky chodit občas s kamarády ven nebo po škole na hřiště.
Bydlíme v centru, nosí sebou mobil, nebojím se o něj. Naštěstí je opatrný, hlavně jsem ho učila bezpečně přecházet a dávat pozor na auta.
Moje odkladova prvnacka jezdí sama dvě stanice autobusem a pak jde cca 300 metrů pěšky. Na správný autobus ji tedy obvykle posadíme, ale párkrát šla už i úplně sam, třeba když jsem měla horečku. Sama do samosky přes silnici před domem chodí od čerstvých šesti let, to ještě nebyla ani ve škole. Vím, že to není úplně standart, ale nám to funguje.
Je mi jasné, že jsem spíš víc free matka, ale upřímně jsem dost vyšokovaná z toho, že její spolužáci - prvnaci do školy nechodí sami, i když bydlí doslova před školou, jakože 150 metrů od dveří ke dveřím. Nesmí. Dcera pravidelně těsně před školou potkává spolužačku (cca 100 m od školy, před školou je tedy ještě jedna miniaturní jednosměrná silnicka) a holky by chtěly jít spolu samy, ale tatínek té holky jde stejně s nima, až ke dveřím školy. Až do šatny už můžou samy ![]()
Jiná maminka vodí pravidelně ctvrtacku, přestože škola je vidět z jejich okna, je to snad 100 metrů.
Mrzí mě to, pustila bych dítě běhat na hřiště s kamaradama, jenže nikdo sám ven nesmí (nebo přinejmenším její kamarádky ne).
Zalezi fakt kde clovek zije. Tretacku doprovazime na krouzky i do a ze skoly. Ven sama nechodi, jako temer nikdo v okoli, pokud nepocitam socialne slabsi rodiny. Tedy ohledne seznamackeho clanku mi chybi vetsi rozbor, proc to tak je. A tedy pochybuju, ze se s pani z clanku nechteji bavit jen kvuli samostatnosti deti, kdovi, co zatim je. Uzkost rodicu je casto opravnena, u nas bezohledni ridici, kteri nam casto nezastavi na prechodu, agresivni psi s divnymi panicky, uzivatele navykovych latek, bezdomovci, kteri obcas obtezuji lidi v mhd a deti se boji. Ja treba casto chodim pesky, ale pro deti to neni v nasem okoli vhodne. Bohuzel zivotni styl ostatnich nezmenim, takze nulova volnost zatim. Driv se zilo jinak, doprava nebyla tak hrozna jak ted.
Jme na vesnici. Nejsou tu bezdomovci, sociálně slabí ani romové. Je tu tedy ubytovna s Ukrajinci ale to jsou rodiny s dětmi.
Děti tu jezdí a chodí často od 1. Třídy sami. Většinou na kole nebo na koloběžkách. Případně pěšky. Asi 100 metrů od domu máme hřiště. Samotné na něj chodí.
Myslím že je rozdíl podle různých měst.
V tomhle je výhoda vesnice. My pouštíme děti dříve samostatně. Na té vesnici se stejné obličeje znají.
Syn je třeba teď na kroužku. Přijde někdy za 3/4 hodiny.
Do školy už chodí i někteří prvňáci do školy bez doprovodu. Nebo po družině samostatně odchází ve stanovený čas.
Bydlíme v Praze.Je to část, která je takový střed. Jsou tu místa, kde je úplný klid a místa, kde je velmi rušno(metro, obchoďák a jejich okolí).Škola je 5 minut chůze z domova, takže nemám strach.Krom toho se k ní jde kolem PČR. Máme zahradu, tam se nebojím děti pustit samotné. Ale ani po okolí neběhají samotné. Nejstarší je prvňák.
@unuděná píše:
Tak to ale nemá nic společného s tím, že dítě samo nesmí na hřiště, ale že se mu rodiče nevěnují. Naše děti uměly na kole jezdit dávno předtím, než chodily samy ven, vlastně ještě než začaly chodit do školky
To máš pravdu, že to pramení z toho nevěnování se. Ale tím, že se děti plácají jen na zahradě, tak se taky moc nerozvíjí, pokud se jim teda rodiče nevěnují, což mi přijde, že moc ne. A je mi jich líto. Když se staví pro naše děti a řeknu jim, že jsou na hřišti, tak za nimi jít nemohou páč můžou jen na zahradu. A to nejsou žádná prťata, ale děti kolem 10+. Jsme na klidné vesnici, takže ty přehnané obavy moc nechápu, sousedovic holčička mi řekla, že se maminka bojí, že ji někdo unese
.
@Adaneli píše:
To máš pravdu, že to pramení z toho nevěnování se. Ale tím, že se děti plácají jen na zahradě, tak se taky moc nerozvíjí, pokud se jim teda rodiče nevěnují, což mi přijde, že moc ne. A je mi jich líto. Když se staví pro naše děti a řeknu jim, že jsou na hřišti, tak za nimi jít nemohou páč můžou jen na zahradu. A to nejsou žádná prťata, ale děti kolem 10+. Jsme na klidné vesnici, takže ty přehnané obavy moc nechápu, sousedovic holčička mi řekla, že se maminka bojí, že ji někdo unese.
To je naprd tahle kombinace. Nejen, že děti nikam nepustí, ale ani jim nezajistí adekvátní program (kroužky, společné výlety a akce například) ![]()
@Kníže Ignor Cíleně to neřeším, volnost postupně vyplyne ze situace a věku dětí. Nejmladší je ve druhé třídě a do školy zatím sama nechodí. Nema to daleko asi 1km, ale silnice auta, myslím ze je rozdíl jestli chodí dítě do školy na sídlišti a má školu za panelakem, to bych pustila klidně prvňáčka. Taky záleží na možnostech rodičů dítě vyzvednout, nám to život nekomplikuje, uvidime ve 3tr možná bude chodit domu sama. Z jejich spolužáků chodí domu jen jedno dítě které bydlí hned u školy. Ke kamarádce o par vchodu dal jde sama, na hřiště za barakem. Chytré hodinky, telefon má, využíváme dle potřeby. Starší děti jsou samostatné víc než dost. Myslím, ze každý rodič ví co jeho dítě zvládne a nějaké srovnávání z minulosti je k ničemu, každá doba je jiná.
@Adaneli píše:
To máš pravdu, že to pramení z toho nevěnování se. Ale tím, že se děti plácají jen na zahradě, tak se taky moc nerozvíjí, pokud se jim teda rodiče nevěnují, což mi přijde, že moc ne. A je mi jich líto. Když se staví pro naše děti a řeknu jim, že jsou na hřišti, tak za nimi jít nemohou páč můžou jen na zahradu. A to nejsou žádná prťata, ale děti kolem 10+. Jsme na klidné vesnici, takže ty přehnané obavy moc nechápu, sousedovic holčička mi řekla, že se maminka bojí, že ji někdo unese.
sousedovic holčička mi řekla, že se maminka bojí, že ji někdo unese
. Já mám zas známou, co nepouští holky na tábor, že by je tam prý znásilnil vedoucí..
@ibis píše:
sousedovic holčička mi řekla, že se maminka bojí, že ji někdo unese. Já mám zas známou, co nepouští holky na tábor, že by je tam prý znásilnil vedoucí..
Setkala jsem se s maminkou, která zakazovala dětem chodit do místního lesoparku, že prý jsou tam bezdomovci. V životě jsem tam žádného neviděla, naopak tam celá čtvrť chodí venčit děti
Je tam i několik hřišť, cyklostezky atd., prostě ideální místo pro volný čas, kus přírody ve městě. No, jiná maminka na chatě zakazovala dětem chodit do lesa, protože tam jsou klíšťata… proč tedy na tu chatu jezdili, nechápu. Asi aby děti seděly před chatou a kutálely si s míčem… Jinak děkuji všem za názory a postřehy.
@Kníže Ignor píše:
Setkala jsem se s maminkou, která zakazovala dětem chodit do místního lesoparku, že prý jsou tam bezdomovci. V životě jsem tam žádného neviděla, naopak tam celá čtvrť chodí venčit dětiJe tam i několik hřišť, cyklostezky atd., prostě ideální místo pro volný čas, kus přírody ve městě. No, jiná maminka na chatě zakazovala dětem chodit do lesa, protože tam jsou klíšťata… proč tedy na tu chatu jezdili, nechápu. Asi aby děti seděly před chatou a kutálely si s míčem… Jinak děkuji všem za názory a postřehy.
Nejvíc klíštat je v trávě… na loukách… když jdeme sekat naše louky a malá šla s náma vždycky měla klíště.
@ibis píše:
sousedovic holčička mi řekla, že se maminka bojí, že ji někdo unese. Já mám zas známou, co nepouští holky na tábor, že by je tam prý znásilnil vedoucí..
Tak ono těch různých afér kolem táborů je každé léto, takže není se co divit, ze někteří rodiče nemají důvěru. Nemusi to byt jen znásilnění, ale utopení, zkažené jidlo apod.
@Alušáček píše:
Tak ono těch různých afér kolem táborů je každé léto, takže není se co divit, ze někteří rodiče nemají důvěru. Nemusi to byt jen znásilnění, ale utopení, zkažené jidlo apod.
Tak s touhle logikou by bylo nejrozumnější dítě vůbec nepouštět domů, na vlastní zahradu a zajistit, aby nikdy nejelo žádným autem. Nejvíce úrazů mají děti doma, nejvíc sexuálních napadení je od osob blízkých a nejnebezpečnější dopravní prostředek je osobní automobil ![]()