Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj,
chtěla jsem se zeptat, zda jste někdo byl na tomto vyšetření a jak dlouho výkon asi trvá? Jak se po tom člověk cítí, je to bolestivé nebo jen nepříjemné? Moc děkuji předem, manžela to čeká zítra ![]()
ahoj, dobre tema
. kolonoskopii mam za sebou a je to v pohode. v podstate mu strci do rekta a dal do tlusteho streva takovou trubku (hadici), trva to ja nevim - deset, patnact minut - vydrzet se to da, urcite to neboli, spis je to takovy neprijemny pocit, preci jen tyhle partie clovek chapu tak nejak intimneji
. mnohem horsi nez cele vysetreni mi prislo to povinne vyprazdnovani se od predchoziho dne za pomoci nejakeho solneho roztoku (ten jsem vzdycky malem vyzvracela, jeste nez dosel do strev
). jinak mne pak casem poslali jeste na irrigografii/skopii, coz je neprijemnejsi (vstriknou do strev jakousi kontrastni latku
), ale tim manzela nestras, urcite mu udelaji jen kolo a zjisti, co potrebovali. preju hodne stesti!
Ahoj Koreno,
nemůžu sloužit ze své zkušenosti, ale zprostředkovaně ano, a to nejen od pacientů, ale hlavně od mého taťky.
Předpokládám, že manžel jde na výkon ambulantně ..... taťka to měl taky tak, já mu dělala doprovod. Celé to trvalo asi 20 minut, je opravdu nutné důkladné vyprázdnění, aby to nemusel podstupovat znovu. Vyšetření není bolestivé, vstup se „promaže“ vazelínou, aby šel kolonoskop dobře zavádět, ale hlavně dostane „oblbovačku“, takže lze říct, je je to pouze nepříjemný, nepohodlný. Je dobrý, aby měl manžel s sebou odvoz, po té injekci se nemá/nesmí řídit. Ale to mu snad řekli, že když ho objednávali…
Každopádně ze svého působení na interně vím, že to vyšetření bez větších problémů zvládali i věchýtky babičky a sušinky dědečci, tak manžel to jistě taky zvládne bez problémů.
Držím palce, ať je lékař ohleduplný a ať si manžel užije tu oblbovačku ![]()
ahoj I.
PS: jo, ještě jeden taťkův poznatek - nejhorší bylo pít ty slaný roztoky…
ahoj ivco
, tak tvuj tatka ma na to uplne stejne vzpominky jak ja - ja ten roztok pila celkem trikrat, pred rektoskopii, za 14 dni pred kolonoskopii a za dalsich 14 dni pred irrigografii
.
Ahojky:O)
Já jsem to absolvovala minulý rok a dokonce 2×
Je to úplně v pohodě, člověk u toho nic necítí. Manža dostane nějaký utlumovací lék do kapačky a pak už jen bude sledovat na obrazovce svoje tlusté střevo
Běhen zákroku mi tam i něco odstraňovali - teď si nemůžu vzpomenout co - a to taky bylo ok, jen jsme cítila takové škubnutí (nebolestivé). Ten 1. zákrok jsem dokonce celý prospala a probudila se, až když bylo po všem. Pak se ještě nějakou dobu musí odpočívat v takovém pokoji a pak hurá domů. Cítila jsem se potom úplně v pohodě, jen jsem byla trochu unavená a hlavně hladová
Na celý věci mi přišlo nejhorší pití těch 4 litrů projímadla, které nebylo zrovna chutné…
Papa a ať to má manža brzy zy sebou:O)
tak to ja kapacku nedostala, asi me osidili
. koreno, urcite zalezi na tom, jestli jde manza jen na vysetreni nebo i na zakrok, od toho se bude odvijet prubeh i delka trvani.
Jé , moc děkuji za uklidnění - manža právě do sebe dostává už přes 2 hodiny ty roztoky - takže síla a má co dělat, aby se nepozvracel.
To vyprázdnění pak probíhá jako po klystýru? Jemu je divné, že za 3 hodiny pořád nic ![]()
Jaa : A když Ti něco odstraňovali, tak tě taky za nějakou dobu ten den pustili, nenechávali tě tam 24h? Asi ne viď.
On jde jen na vyšetření, snad. Kvůli potížím s hemoroidy
Právě, že ho povezu a budu na něj čekat i s prďolou, tak snad to nějak zvládnem a nakojíme v autě ![]()
tomu rikam fakt chutna diskuse
. koreno, je to horsi nez po klystyru, po nem jdes jednou, dvakrat, max. trikrat a je to, ale u tohohle se chodi fakt porad cely odpoledne a vecer, ja vzdycky prisla z wc a za deset minut mohla jit znovu. tohle proplachne uplne cely streva, normos klystyr ne. jinak chvili trva, nez to projde travicim traktem, ale neboj, manza se docka ![]()
Celkerm užitečna diskuse.Mně čeka tohle vyšetřeni začatkem srpna.Přišti tyden se jdu domluvit co a jak.Akorat sestřička mi dneska tvrdila,že to trva hodinu
.
Tak nevim čeho se mam vic bat.Jestli zakroku nebo toho co budu pit ![]()
Dano26-neboj se ničeho. Fakt je to spíš jen nepříjemné-jestli máš malé dítě, tak si ho dej někam na hlídání až budeš pít ten roztok, je to fakt běhačka.
Vyšetření - dostaneš oblbovačku (24h jsem po ní nesměla kojit), průběh vyšetření už tu byl popsaný. Odvoz nutný, člověk si připadá OK a pak zjistí, že je slušně mimo a byl by jako řidič nebezpečnej.
Souhlasím, že hodinu to rozhodně netrvá-leda pokud něco najdou a hned na místě to odstraňují.
Emiton,děti mam rovnou dvě a to starši přes prazdniny doma.Babičky nefunguji,takže si asi manžel bude muset vzit volno.Oblbovačku už jsem zažila na gastru a odvoz chci.Šla jsem po ni pěšky přes cele město a stačilo ![]()
K tomu vyprazdňování - já tam šla 2× právě proto, že poprvé mi to střeva neprotáhlo úplně. Podruhé už jsem před tím musela kromě těch roztoků ještě 3 dny držet dietu. Nakonec se přišlo na to, proč to bylo - mám tak dlouhý střevo, že ten přístroj nedosáhnul ani na jeho konec…
Nechci strašit, ale jestli manža vypil už 3 litry a nic, tak to možná na tom bude podobně jako já poprvé…
Jojo, pustili mě hned, odstraňovali tam nějaký malý výrůstky nebo co, o těch jsem ale dopředu nic nevěděla. Pak to ještě posílali na rozbor, ale bylo to ok.
Jaa
No, já nechci být černá ovce a poserka, ale mám to za sebou. A nic moc jsem se necítila. vyprazdňování ok, jen jsem běhala na záchod. lAle to soukání té hadičky dovnitř. Brrr. Tenkrát jsem prohlásila, že porod byl lehčí. (12 hodin mi ho vyvolávali a nakonec CS) Ale je to potřeba, tak manžu nestraš. Snad to bude prožívat jako holky předchozí. Jen kdyby z toho nepřišel nadšený, tak si vzpomeň, že není sám.
Ahoj holky, děkuji za včerejší info. Manža to zvládl, ale trvalo to celkem 5 hodin
. Objednaný byl na 9h, vzali ho až v 10,15 - výkon samotný cca 20min. pak musel být 2h na pokoji, aby se doprobral z umrtvení a pak ještě musel na chirurgii pro zprávu, kde taky čekla. Takže 5h jsem lítala kolem nemocnice s kočárem, průběžně v autě kojila no zážitek ![]()
Zákrok samotný si manžel skoro nepamatuje, jen takové úryvky a jinak narkozu cítí na sobě ještě teď - když mi volal z pokoje, tak mu skoro nebylo rozumět jak žvatlal
Jinak snad OK, žádné potíže při tom neměl. ![]()