Kolonoskopie - zkušenosti, jak to asi dlouho trvá?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
13.6.17 10:40

Polypy ve střevě

Ahoj,
včera jsem byla na kolonoskopickém vyšetření a doktor mi v tlustém střevě nalezl dva 2cm polypy. Z jednoho odebral vzorky (byl až u tenkého střeva nějak hůře dostupný) a za měsíc až budou výsledky tak se rozhodneme co s ním prý.
Druhý chtěl odstranit, ale bohužel mu něco chybělo tak jsem se měla objednat do nemocnice. Dnes jsem tam volala a jsem objednaná až za 5 týdnů :roll:
No a já na to od včerejška furt musím myslet. Co když to nebude v pořádku, co když to bude nádorové. Mám hrozný strach a nejsem schopna nic pořádně udělat, pořád mi tu kolem toho lítají myšlenky…
Sice mi pořád všichni říkají, že to bude v pohodě, ale to říkali i před tím vyšetřením, že to bude v pořádku a nic tam nebude. Mamce odstranili 1cm polyp po čtyřicítce a byl nenádorový.
Ale já mám fakt hrozný strach, vždyť mi je teprve třicet…
Asi je to trochu zmatené a nejspíš mi tu k tomu nicmoc nenapíšete, ale pokud byl někdo v podobné situaci, tak budu ráda když se ozve…
Třeba mi uklidnění od neznámých lidí z internetu pomůže víc :lol:

Prosím o zachování anonymu, je to pro mě citlivé. Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
76543
13.6.17 10:45

Většina polypů je nenádorových

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5696
13.6.17 10:50
@Anonymní píše:
Ahoj,
včera jsem byla na kolonoskopickém vyšetření a doktor mi v tlustém střevě nalezl dva 2cm polypy. Z jednoho odebral vzorky (byl až u tenkého střeva nějak hůře dostupný) a za měsíc až budou výsledky tak se rozhodneme co s ním prý.
Druhý chtěl odstranit, ale bohužel mu něco chybělo tak jsem se měla objednat do nemocnice. Dnes jsem tam volala a jsem objednaná až za 5 týdnů :roll:
No a já na to od včerejška furt musím myslet. Co když to nebude v pořádku, co když to bude nádorové. Mám hrozný strach a nejsem schopna nic pořádně udělat, pořád mi tu kolem toho lítají myšlenky…
Sice mi pořád všichni říkají, že to bude v pohodě, ale to říkali i před tím vyšetřením, že to bude v pořádku a nic tam nebude. Mamce odstranili 1cm polyp po čtyřicítce a byl nenádorový.
Asi je to trochu zmatené a nejspíš mi tu k tomu nicmoc nenapíšete, ale pokud byl někdo v podobné situaci, tak budu ráda když se ozve…
Třeba mi uklidnění od neznámých lidí z internetu pomůže víc :lol:Prosím o zachování anonymu, je to pro mě citlivé. Děkuji.

Ahoj, neboj, pravděpodobně to bude nezhoubné. Já jsem měla polypy v 27 letech, odstranili mi je, byly to adenomy, podle histolky přednádorový stav, ale od té doby chodím každých pár let na kontroly a už se žádný další neudělal a jsem OK, už je to 11 let zpátky. Myslím, že tím, že chodím na kontrolní kolonoskopie tak je mnohem menší šance, že umřu na rakovinu tlustého střeva, než u ostatních lidí, kteří polypy neměli. Takže něco pozitivního se na tom dá také najít. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3667
13.6.17 10:58

Byla jsem také na koloskopii minulý týden s taky mi odstraňovali polyp. Měla jsem ale maličký, 4mm. Sestřička mě upozorňovala a uklidňovala, že je to v drtivé většině histologicky OK. Bude to dobré, neboj. Příští týden budu volat na výsledky histologie. Taky mám trochu vítr, ale nepřipouštím si nic špatného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.6.17 12:19

Díky moc za odpovědi. Kupodivu mě to uklidnilo a už je mi trochu líp :-) Tak snad ten měsíc vydržím a bude to taky v poho.
Ještě jednou díky holky :hug:

• Citovat
  • Upravit
2497
13.6.17 23:28
@Anonymní píše:
Ahoj,
Třeba mi uklidnění od neznámých lidí z internetu pomůže víc :lol:Prosím o zachování anonymu, je to pro mě citlivé. Děkuji.

Kamarádka to měla podobně. Dodnes se bojí, chodí vždy za nějaký čas na preventivní vyšetření…ale už jí takhle pár polypů odstranili a strašně se bála. Bylo to ale nezhoubné. Budu držet palce, určitě to bude dobré! :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
738
12.3.18 14:27

Moje zkušenost není žádná pohádka. Příprava hrůza, s 16m na krku a manželem v práci, měla jsem Eziclen na dvě dávky, celkem 2 roztoky a 3 l tekutin, ranní dávku jsem už na lačný žaludek vyzvracela. Vyprázdnění bylo naštěstí dostačující. Kolono jsem chtěla zkusit bez sedativ, po 30 vteřinách jsem sestru prosila o injekci. Zapůsobila hned, ale na bolest to opravdu nepomohlo, citila jsem všechno a ještě k tomu jsem je prosila ať přestanou. Naštěstí si z toho pamatuju tak 1 minutu, mám okno, trvalo to prý 20 minut. Sestřičky tam nademnou stály asi 3. Jedna mě držela břicho, další dvě za ruce. Hrůza děs… vím co je bolest, zažila jsem porod s epizotomii, jsem celoživotní migrenik, ale tohle už bych zažít nechtěla. Jsem ale hodně drobná, dle dr. Mám úzké a zauzlené střevo, takže to bylo i tím. Kdo má zdravotní indikaci, běžte, přežijete to jako já, ale vzpomínat na to s úsměvem, tak to za mě opravdu ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
12.3.18 14:34

@Kejmina90 většinou to bolí, pokud máš polypy, jinak ne :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7257
12.3.18 14:40

Polypy nevadi, ty nejsou vubec citit.Chce to si zvolit pracoviste, kde maji ruzne nadstandarty za priplatek.Pak to opravdu neboli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
738
12.3.18 15:12

Sám lékař mi řekl, že to bylo bolestivé kvůli špatně vinutému střevu a tělesné konstituci. Já jsem nadstandart měla. Tak nevím, každý má jiné tělo a reaguje jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7257
12.3.18 15:24
@Kejmina90 píše:
Sám lékař mi řekl, že to bylo bolestivé kvůli špatně vinutému střevu a tělesné konstituci. Já jsem nadstandart měla. Tak nevím, každý má jiné tělo a reaguje jinak.

Co jsi mela za nadstandart?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.3.18 15:38

Já jsem byla loni na kolono a i když jsem měla plyn na utlumení a uvolnění, tak bolesti u toho byly hodně silné, kroutila jsem se a křičela jsem. Podle dr. jsem měla hodně prudké ohyby střev a proto to tak strašně bolelo. Na konec se ani nedostal. Připlatila jsem si i za CO2 místo O2 do střev a fakt hrůza.

• Citovat
  • Upravit
7257
12.3.18 16:00

Tak to jsem mela take, k tomu rajsky plyn a infuzi. A opravdu jsem o nicem ani nevedela. A to nekolik let predtim se kolonoskopie nedokoncila. Tohle bylo uplne senzacni.Pan ktery byl prede mnou za 20 min. s veselym hlaholem odchazel za chvili domu, tak jsem byla trochu klidnejsi. A opravdu pohoda.Po kolonoskopii jsem tam pockala 10 min.na zpravu a sla sama do nakupniho centra nakupovat. Uplna pohoda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6806
12.3.18 16:19

Za me kolonoskopie byla hodne v pohode, taky priprava Eziclenem byla ok. Mi prisel celkem prijemny, chemickou chut jsem vyplachovala z pusy vodou. Proti fosfataku nebe a dudy. Vykon sam me mile prekvapil, bez medikace. A to se hodnotim jako hoodne velky srab kdyz me neco vtlaci do pozice pacienta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.3.18 18:04

Jej vzpomínám před rokem, jak jsem byla…asi už vlastně víc… Tak bez injekce bych to nedala. Mně dali i víc myslím, protože se nějak netrefili úplně do žíly a řekla „radši teda přidáme“. Ještě že tak. Pak jsem dospávala na pokoji. Vlastně celý den, večer už lepší. Pamatuji si chvilku po probuzení, kdy to fakt šíleně bolelo, že ještě nevyšel všechen ten vzduch, no fuj. Nikdy více. Prý úplně zdravé střevo, prý nenašli ani jeden polyp ani jiné nedostatky, prostě byla to tehdy preventivka po krvácivé stolici. Uf, ale při představě, že to někde dělají bez umrtvení, no ble fujky. Vyprazdňování sice nebylo žádné terno, ale nepřišlo mi to nice, co bych zvracela. Ale každý to snášíme jinak no.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí

K2 Complex