Kolonoskopie - zkušenosti, jak to asi dlouho trvá?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
22.10.16 21:39

Ahoj holky,
za týden jdu na kolonoskopii a musím říct, že se strašně bojím. Někdo říká, že to nebolí vůbec, někdo, že horší bolest nezažil…nevím, co si z toho vybrat. Bojím se, že se nebudu moct uklidnit. Jsem nervák. Nedávno jsem byla na kyretáži a než jsem usnula, úplně nezvladatelně jsem se třásla. Napadlo mě, že si před zákrokem vezmu nějaký prášek na bolest, asi blbý nápad, co? Díky za každou sdělenou radu, zkušenost.

• Citovat
  • Upravit
9970
22.10.16 21:47

Když pominu tu přípravu ohledně vyprázdnění a hladovění :mrgreen:,tak jsem kolono zvládla a snášela mnohem líp, než gastroskopii.
A nervák jsem taky.
Neboj, zvládneš to.
Píchnou ti před vyšetřenim oblbovačku, která tě utlumí a bude to v poho.
Fakt se toho neboj :hug:
Držim palce :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.10.16 21:53

@Komteska80 Moc děkuji :kytka: Na gastrokopii jsem už taky byla pár let zpátky. To mi přišlo docela v pohodě. Z kolonoskopie ale mám fakt strach. A pak taky z toho vzduchu, co do mě naperou. Já trpím na extrémní nadýmání, kolikrát se nemůžu ani hnout. To je hlavní důvod, proč tam jdu. A teď mě ještě nafouknou…Ale moc díky za povzbuzení :srdce:

• Citovat
  • Upravit
316
22.10.16 21:59

Nechci děsit, ale napíšu svoje zkušenosti. Moje první kolonoskopie proběhla úplně v pohodě, dokonce jsem si užívala tu oblbovačku. Když jsem byla podruhé, tak to dost bolelo - právě to nafukování tím vzduchem (i když jsem zrovna v tý době měla střevo úplně v pořádku). Od té doby chodím už jen pod celkovou narkózou. Jinak gastroskopii jsem zažila jednou a už nikdy víc, to už radši kolono bez oblbováku. Pro mě horší než porod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6993
22.10.16 22:03

Za mě docela v pohodě, když to i přes oblbovák bolelo, tak přidal :-) (asi se mi toho bál dát víc na začátku. Měla jsem tak 50kg i s klíčema, jak to anesteziolog odhadl)
Jo a pak jsem sice vyfasovala letáček, co a jak dál, ale měla jsem hlad jak vlk, tak jsem si běžela koupit čerstvý rohlíček, ten jsem spořádala a pak si přečetla leták, že nemám nic jíst, jen pít a s jídlem ještě pár hodin počkat :mrgreen: ale nic mi z toho nebylo.

A vopruz byl to vyprazďnování. Rada zní, neí dobré v té době malovat/škrábat malby v baráku a pomáhat stěhovat nábytek. To mi moc nepomohlo. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní

Na kolono chodím pravidelně. Míra bolesti záleží na způsobu analgetik, které ti dají. Když slabá, tak to bolí dost, ale dá se to přežít. Když silnější, tak o tom ani nevíš a probudíš se až po.
NEJHORŠÍ JE NA TOM PITÍ FORTRANSU! Já ho nebyla schopná vypít, tak mi ho dříve kapali skrz nosní dírku kapačkou do břicha. Teď už existuje preparát Picoprep, který má sice doplatek (?Asi 500 Kč), ale chutná dobře.
Vyžádej si tedy silnější analgetika a bude to v pohodě.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní

@jitkajitkaj No, snad to teda nějak zvládnu :oops:. Mě ta gastro fakt nevadila. Co ti přišlo tak hrozné? Bolelo to?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.10.16 22:05
@Ornwen píše:A vopruz byl to vyprazďnování. Rada zní, neí dobré v té době malovat/škrábat malby v baráku a pomáhat stěhovat nábytek. To mi moc nepomohlo. ;)
:mrgreen: Tak to neplánuju :D
  • Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.10.16 22:06

@Kacatko Běž. Není to tak strašné. Nech se dost oblbnout.
Mám nemocná střeva a VĚŘ MI, ŽE TO BOLÍ MNOHEM VÍC NEŽ KOLONOSKOPIE! Pokud máš genetické dispozice, tak tam běž, s Picoprepem a silnější oblbovačkou to není nic strašného.

• Citovat
  • Upravit
9128
22.10.16 22:07

Mně dali analgetika, prospala jsem to. bylo to jako si jít an chvilku někam lehnout… :) Horší bylo vypít ty dva nebo klik litrů toho projímadla. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.10.16 22:07
@Anonymní píše:
Na kolono chodím pravidelně. Míra bolesti záleží na způsobu analgetik, které ti dají. Když slabá, tak to bolí dost, ale dá se to přežít. Když silnější, tak o tom ani nevíš a probudíš se až po.
NEJHORŠÍ JE NA TOM PITÍ FORTRANSU! Já ho nebyla schopná vypít, tak mi ho dříve kapali skrz nosní dírku kapačkou do břicha. Teď už existuje preparát Picoprep, který má sice doplatek (?Asi 500 Kč), ale chutná dobře.
Vyžádej si tedy silnější analgetika a bude to v pohodě.

Já dostala nějaké projímadlo. Asi dvě deci. Půl ráno a půl v poledne. Jinak moc děkuji za radu :kytka:.

• Citovat
  • Upravit
694
22.10.16 22:20

Z vlastní zkušenosti neposloužím, ale na praxi jsem se byla mrknout, jak to vyšetření probíhá a 9 z 10 pacientů u toho vytuhli. Koukali na obrazovku, poslouchali, co mi doktor vysvětlosval a pak si schrupli. :-)

A mamča chodí pravidelně a jak už píšou holky přede mnou, gastro je horší a vypít Fortrans a vyprázdnit se byl prý taky horší zážitek, než celé colono.

Držím palce, ať to dobře dopadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
226
22.10.16 22:36

Me to tedy v nejblizsi dobe ceka taky, ale mam takovy strach, ze jsem se rozhodla pro narkozu. Ale spousta lidi rika, ze gastro je pro horsi :nevim:…Ja ve ctvrtek podstoupila gastroskopii pri ktere mi brali vzorky z tenkeho streva az kdesi vpravo u pupku a to teda byla sila…tak jestli by mela byt ta kolono jeste horsi, tak jedine ta nrkoza :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
316
22.10.16 22:40
@Anonymní píše:
@jitkajitkaj No, snad to teda nějak zvládnu :oops:. Mě ta gastro fakt nevadila. Co ti přišlo tak hrozné? Bolelo to?

Určitě to zvládneš, jak radí holky, popros o silnější oblbovák. Ta bolestivá kolono byla v jiné nemocnici, tak mi dali asi něco slabšího.
Jinak na tý gastro jsem se strašně dávila (ale opravdu strašně, museli to slyšet v čekárně a možná i ještě někde dál :oops: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.10.16 23:25

Pro mne byla kolonoskopie v pohode, da se rict bezbolestna. Dali mi nejakej silnej oblbovak, ze jsem cely zbytek dne byla na ruzovem oblacku :D ale taky jsem pred tim mela hrozny strach.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí