Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den prosím vás potřeboval bych se vás zeptat ve středu 17.5 jdu na kolonoskopii a začal jsem s dietou akorát trpím se zácpou a nebyl jsem se vyprázdnit už 4 dny a chci se zeptat koupil jsem si zaječinskou hořkou a jestli ji můžu takhle před tou kolonoskopii pít Abych se vyprázdnil líp? a předem píšu dostal jsem od doktora čistící roztok který budu popíjet den před vyšetřením ale jde mi o to jestli můžu takhle před pít tu zaječinskou abych pak neměl obavy že nejsem dostatečně prázdný a neposlal mě domů
Mám 2 flašky a přemýšlel jsem že ode dneška bych vypil večer 100-150ml a takhle max do neděle? A pak nic a úterý večer začínám z roztokem od doktora
Budu moc rád za vaše rady děkuji 😇
Myslím, že pití zaječinské ničemu nevadí, spíše v tomto případě naopak prospěje
@spiritt píše:
Myslím, že pití zaječinské ničemu nevadí, spíše v tomto případě naopak prospěje
Děkuji mnohokrát za odpověď a chci se zeptat prosím vás v úterý jsem byl na gastro na žaludek a dostal jsem prasky omeprazol nemám je taky 4 dny před vyšetřením vysadit??
@Robin2d3 Před rokem jsem byla na kolonoskopii a zároveň i endoskopií. Narovinu-žádnou dietu jsem nedržela. I přes doporučení diety jsem jedla vše na co jsem měla chuť. Den před zákrokem jsem začala pít roztok na pročištění(vůbec to nešlo pít, hnus!) proto jsem si ještě ráno cca 3h před zákrokem dala cca půl litr roztoku. Dohromady jsem mohla vypít asi litr možná litr a půl roztoku a byla jsem naprosto čistá. Vše proběhlo krásně😊Tak buď bez obav a držím palce.
Po tom roztoku, který budeš pít den předem budeš rozhodně vyprazděný, toho se nemusíš bát.
Zaječinskou pít určitě můžeš.
@Robin2d3 píše:
Dobrý den prosím vás potřeboval bych se vás zeptat ve středu 17.5 jdu na kolonoskopii a začal jsem s dietou akorát trpím se zácpou a nebyl jsem se vyprázdnit už 4 dny a chci se zeptat koupil jsem si zaječinskou hořkou a jestli ji můžu takhle před tou kolonoskopii pít Abych se vyprázdnil líp? a předem píšu dostal jsem od doktora čistící roztok který budu popíjet den před vyšetřením ale jde mi o to jestli můžu takhle před pít tu zaječinskou abych pak neměl obavy že nejsem dostatečně prázdný a neposlal mě domůMám 2 flašky a přemýšlel jsem že ode dneška bych vypil večer 100-150ml a takhle max do neděle? A pak nic a úterý večer začínám z roztokem od doktora
Budu moc rád za vaše rady děkuji 😇
@izabe píše:
Po tom roztoku, který budeš pít den předem budeš rozhodně vyprazděný, toho se nemusíš bát.
Zaječinskou pít určitě můžeš.
Bacha, nemusí to být 100%.
Vyprazdňovala jsem se půl dne předtím dehydrovaná (horko, příjem v nemocnici) a i přes pití roztoku s vodou (množstvím určeným) to bylo málo. První davka jako by nebyla.
@Myšule101 zrníčka dělají problémy. Známý si musel dát opáčko, jelikož nevěděli jestli to je nález nebo ne.
A omeprazol nevadí. Můžeš ho brát bez obav a bez vynechání.
@Robin2d3 Ví lékař o zácpě? Pokud si dobře pamatuji z článků, tak myslím o to více by se měla držet bezezbytková dieta. Zkus to pohledat na netu. Nevím jestli se to podaří mně, na mobilu se mi hledá špatně.
Nemocní trpící zácpou by měli mít 2-3 dny tekutou dietu před počátkem vlastní přípravy.
@Myšule101 píše:
@Robin2d3 Před rokem jsem byla na kolonoskopii a zároveň i endoskopií. Narovinu-žádnou dietu jsem nedržela. I přes doporučení diety jsem jedla vše na co jsem měla chuť. Den před zákrokem jsem začala pít roztok na pročištění(vůbec to nešlo pít, hnus!) proto jsem si ještě ráno cca 3h před zákrokem dala cca půl litr roztoku. Dohromady jsem mohla vypít asi litr možná litr a půl roztoku a byla jsem naprosto čistá. Vše proběhlo krásně😊Tak buď bez obav a držím palce.
A můžu se zeptat prosím jestli můžu pít i fenyklový čaj? Aspoň jednou denně? Nebo se mám nejdřív před užitím domluvit s lékařem?
@Evkad píše:
Bacha, nemusí to být 100%.
Vyprazdňovala jsem se půl dne předtím dehydrovaná (horko, příjem v nemocnici) a i přes pití roztoku s vodou (množstvím určeným) to bylo málo. První davka jako by nebyla.
@Myšule101 zrníčka dělají problémy. Známý si musel dát opáčko, jelikož nevěděli jestli to je nález nebo ne.A omeprazol nevadí. Můžeš ho brát bez obav a bez vynechání.
A můžu se zeptat prosím jestli můžu pít i fenyklový čaj? Aspoň jednou denně? Nebo se mám nejdřív před užitím domluvit s lékařem?
@Robin2d3 myslím si, že čaj nevadí, pokud bude přecezený bez semen.
@Robin2d3
V případě zácpy se má držet několik dní předem tekutá dieta. Já jsem byla na kolonoskopii tento týden a týden předem jsem vynechala veškerá zrníčka, kmín… atd. a 3 dny předem jsem najela bezezbytkovou dietu (myslím, že je potřeba to dodržet, když nebude střevo čisté, může se vyšetření opakovat). Pít můžete veškeré čiré tekutiny a ten roztok vás donutí jít xkrát na záchod, toho bych se nebála.