Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Hezký denChtěla bych se zeptat. Minulý týden jsem byla na preventivní gynekologické prohlídce a paní doktorka mi řekla ze do týdne pošlou výsledky cytologie. Ze prý jestli budou dobré výsledky napíše sestra pokud ne, napíše ona. Dnes mi přišel e-mail napsala paní gynekolozka. Ze prý mám lehké změny na čípku a ať si dojdu pro zadanku na kolposkopii…
Zastavil se se se mnou zpět. Ze hned na kolposkopii a ne třeba na novou cytologii…
Ještě zejména když jsme se s mým partnerem dohodli ze první letní den se začneme snažit o dítě… mám strach..
Mate prosím některá zkušenosti?
Nemám zkušenost s tímto postupem, ale podle mnohem lepší mrknout na to ihned kolposkopem a eventuálně při nepříznivém obrazu odebrat ihned biopsii, než jít znova na cytologii, která mnohé neřekne. Jen to, že jsou tam změny.
Máte jen lehké změny, od toho je do těžkého předrakovinného stavu nebo do rakoviny hodně daleko. Já mám těžkou prekancerózu už 2 a půl roku a chodím jen na kontrolní kolposkopii, stěry a výjimečně biopsii. O dítě se chceme snažit až příští rok a Dr. říkala, že to je v pořádku, konizace eventuálně až po porodu. Takže žádný strach, může se to i zlepšit, ale je třeba to hlídat.
Lehké změny se kontrolují co čtvrt roku a většinou samy zmizí, mně zaráží žádanka na kolposkopii - však kolposkopie se dělá při každém prev. gyn. vyšetření, ne? to jako teď máš jít k jinému lékaři, nebo jak?
a první letní den je za třičtvrtě roku ![]()
Kolposkopie se dělá mikroskopem, u normálního gynekologa dělají jen stěry.
Hezký den
Chtěla bych se zeptat. Minulý týden jsem byla na preventivní gynekologické prohlídce a paní doktorka mi řekla ze do týdne pošlou výsledky cytologie. Ze prý jestli budou dobré výsledky napíše sestra pokud ne, napíše ona. Dnes mi přišel e-mail napsala paní gynekolozka. Ze prý mám lehké změny na čípku a ať si dojdu pro zadanku na kolposkopii…
Zastavil se se se mnou zpět. Ze hned na kolposkopii a ne třeba na novou cytologii…
Ještě zejména když jsme se s mým partnerem dohodli ze první letní den se začneme snažit o dítě… mám strach..
Mate prosím některá zkušenosti?