Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Ne, fakt neexistuje, aby učitelka předávala jakékoliv informace o tvém dítěti jiným rodičům.
@ugluk píše: Více
Děkuju
A ještě se zeptám úplně všeobecně jak tady někdo píše, že učitelka může říct „mám zprávu od konkrétního dítětě a není infekční nebo je mu to a to“, neukáže zprávu, ale prostě to řekne na základě té zprávy o tom konkrétním dítěti, to může?
Tobě vadí, ze by učitelka řekla „nebojte, neni to nic infekčního, mame potvrzení od lekare“…? Ty vubec nejsi povinna dodávat zadne lekarske zprávy, ale většina rodičů to proste udělá. Dávala jsem zprávu, ze dite ma dietu, aby mohlo mít vlastni stravu. Dávala jsem potvrzení o alergii, aby mohlo dite chodit do skolky i s červenýma slzicima ocima.. je to krytí pro ucitelky, na dotazy ostatních rodičů… porad nechápu, proc se tomu tak branis.
Ukazovat lékařskou zprávu jiným rodičům nesmí, to bych se předem velmi ohradila.
Ale jinak učitelku pochop. Já taky neposílám do školky dítě ani se slabou rýmou. Ale kdyby mě ve školce neznali, tak bych plně chápala, že mají pochybnosti. Přece jen těch nezodpovězených rodičů je dost. A jak má učitelka vědět, že zrovna já k nim nepatřím?
A “kvůli komářím štípancům, jak fakt”? No jako fakt, když vypadají podezřele.
Jsem mírumilovný rodič. Neřeším nikdy žádné číčoviny. Ledacos pomyslně přejdu a neřeším. Ale tady bych se ohradila, že madam učitelka překračuje vlastní kompetence.
@Midaku píše: Více
Ale tys dávala potvrzení, že dítěti něco je. Kupodivu potvrzení, že dítěti nic není, je něco jiného a spousta lékařů ho prostě nevydá, naše určitě, i to má napsané na dveřích a na přímý dotaz je instituce nemůže úkolovat. Lejstro na každej štípanec dotáhne těžko a aby dítě poštípal komár za týden zas a učitelka to chtěla znovu, je absurdní. Leda by požádala o potvrzení, že dítě mívá neobvykle silné reakce na štípnutí hmyzem, což ale stále neřeší, že jednoho dne to můžou ty neštovice opravdu být.
Rovněž hlediska informování rodičů je to max. na úrovni - ve třídě se vyskytly neštovice, vši, atd., ale nikoliv Pepíček vši má a Mařenka ne.
@ugluk jasne, nase doktorka taky nevydává potvrzení, ze je dite zdravý. Ale zakladatelka odmítá doktorku kontaktovat, takze těžko rict, jak ona to dělá nebo nedělá. Navíc spis nez potvrzení o tom, ze dítě stipl komar, by dávalo smysl mit potvrzení o nezvykle reakci na to stipnuti. Což získají treba na alergologii. Ano, ne do pondělí. Je to blbá situace, chápu obě strany. Řešením by byl den doma nebo papír od lekare.
Jenže “nebojte, Lucinka není infekční” není na stejně úrovni jako “Pepíček vši má, ale Mařenka ne.” Já bych tedy na místě zakladatelky neměla vůbec nic proti tomu, že učitelka rodiče na přímý dotaz ujistí, že holčička infekční není.
Učitelka ve školce nemá vůbec vyžadovat žádnou lékařskou zprávu.
@Midaku zakladatelka snad dle svých slov nemá problém nechat dítě doma, ale třeba mě jako zaměstnanou ženskou by asi zaměstnavatel prohodil dveřma, kdybych mu oznámila, že zůstávám doma s dítětem, protože ho štípnul komár. A ono teď si ho nechá doma, za dva dny ho štípne zas a můžou jet nanovo. Ano, papír z alergologie by tomu pomohl, ale ten teď nemáa není otázkou pár dní. A pokud učitelka vidí, že štípance do druhého dne blednou, mohla by i jako nedoktor vyhodnotit, že tohle neštovice fakt nejsou.
@Janča6 píše: Více
Ono ať to rodičům vadí či nevadí, učitel prostě nemá co rodičům podávat jakékoliv informace o zdravotním stavu jiného dítěte. Ba ani ty, že dítě dochází na alergologii, kožní, psychiatrovi či kamkoliv jinam. Tak maximálně - nebojte, pokud něco vypadá podezřele, my si to prověřujeme. Ale i tak k tomu prověření nemůžou po pediatrovi vyžadovat potvrzení, že dítě je zdravé. Holt jest taková doba a taková pravidla, i když je pravda, že mnohé školky si je kolikrát ohýbají k obrazu svému…
Já chápu i druhou stranu, ne že ne, ale z pohledu rodiče jsem taky zažila věci - jednou po mně učitelka vyžadovala potvrzení z ORL, že ta příšerná rýma, kterou mé dítě ve školce má, není infekční. Vzhledem k tomu, že příšerná rýma záhadně mizela vyzvednutím dítěte ze školky a neobjevila se až do ranního odevzdání, jsem prostě paní učitelce sdělila, že moje dítě vůbec žádnou rýmu nemá a z ORL jim na to prostě žádný papír nedonesu a hotovo.
ale vem to obráceně, odpoledne jdeš pro své zdravé dítě do školky a vedle dítěte si hraje díte, které vypadá, že má neštovice - to bys brala také v pohodě? že stačí, když matka řekla učitelce, že jsou to štípance od komára?
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.