Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@stinga píše: Více
No, zakladatelka píše - typická alergická reakce - za dva dny flek o hodně menší… z čehož mi plyne, že to jsou velké červené fleky, nikoliv malé vodou nalité pupínky, které se navíc v čase menšují a mizí. Tohle si s neštovicema může splést jenom někdo opravdu hodně paranoidní, kdo neštovice v životě neviděl, což bych teda doufala, že ani jedno nebude učitelka mateřské školy. Jako kdyby se dítě zakuckalo a učitelka chtěla potvrzení, že to není černý kašel. Mne teda daleko víc znepokojovaly děti viditelně chrchlající jak tuberáci.
Jinak teda jak jsem psala v prvním příspěvku, štípance nafotit, poslat dr. (kam by beztak s podeřením na neštovice lézt neměla, že) a poprosit ji o lejstro, že dítě mívá silnější alergickou reakci na komáří štípnutí. Čili chtít potvrzení na něco, co dítě má, nikoliv nemá. A učitelce zdůraznit, že toto lejstro je důvěrná záležitost a rozhodně s ním nemá co mávat před nosem jiných rodičů.
Ale opravdu školka jako taková nemá právo úkolovat lékaře, co by měli a neměli dělat. Tohle se hodně moc řešilo za covidu, naše škola dostala pokyn shora, že pokud se učiteli (kteří byli chudáci v té době pasováni na samozvané diagnostiky a někteří to brali velmi vážně) cokoliv nezdá, nesmí do školy přijmout dítě, které mu nedonese papír, že je zdrávo. Z toho byla naše dr. běsná a na dveře si dala velké lejstro, že tato potvrzení že zákona není oprávněna, natož povinna vydávat, a že škola nemá pravomoc jí nařizovat, co má nebo nemá dělat. A já dost drsně bojovala se zřizovatelem, že nemá co vydávat protziákonná opatření. Protože kdyby mi dítě ráno kýchlo, přeaktivní píuč ho poslala k doktorovi pro potvrzení a doktor by ho odmítnul vydat, mohlo by být dítě ze vzdělávání vyloučeno navěky.
Já tě chápu, jsem na tom jako tvoje dcera. To na fotkách jsou jasné štípance od komára a jestli to učitelka nevidí, tak je asi slepá. Potvrzení o zdraví ti nikdo nedá. Zajímavé, že školkám nevadí chrchlající děti, ráno to všude vypadá jak na plicním oddělení, ale dítě s pupínky od komára vadí.
@stinga píše: Více
Ne. Nevypadá to ani z daleka jako neštovice. Je to normální štípanec u člověka, který je alergický na štípnutí. Kdybych ti teď poslala moje nohy, tak by sis myslela, že jsem infekční s bůhví jakým bordelem. A přitom jsem taky jenom doštípaná.
A ne, někdy tomu prostě zabránit nejde. Jo asi bych mohla chodit obalená v síti. Třeba by to pomohlo.
A moje dítě je momentálně taky dost poštípané. Nepomáhá ani repelent. ![]()
A učitelku bych poslala do (!) tak, že to by teprve slyšela celá školka. A rozhodně bych pro žádnou zprávu neletěla. Nemá na to totiž absolutně žádné právo. A už vůbec ne, aby to pak ukazovala dál.
Tady ty školkové učitelky jsou líné jak prase po obědě. A už neví s čím by ty děcka posílaly domů, jen aby měly klid. ![]()
Moje dcera má taky takové reakce na štípnutí komárem. Někdy to vypadá dost šíleně. U nás ve školce se mě na to nikdo, nikdy neptal. Ale tam rodiče dávali evidentně nemocné děti a nikoho to nezajímalo. Řekla bych, že u Vás to přehání. Můj dr.by mě poslal do háje, kdybych mu řekla, že chci zprávu na komáří štípance.
@Šmoulice přesně to samé u nás, já a nejstarší dcera jsme magnet na komáry a obě máme silné alergické reakce. Učitelku bych též poslala někam.
@Anonymní píše: Více
Tak to ani omylem, to už přehání. Učitelka po tobě chce něco, na co nemá žádný právo. Poslala bych jí do háje zelenýho. Tohle už je mega drzost.
I kdybys z doktorky vymámila nějaké potvrzeni, jen ho učitelce ukaž. Nemá si ho co nechávat ani kopírovat. Lékařské zprávy patří mezi top mezi GDPR. Asi bych ji i upozornila, ať s dalšími rodiči o tom nemluví (dítě je zdravé, tečka). Evidentně paní učitelka chce být důležitá.
Jinak si říkám, jak si to může někdo plést s neštovicemi?
Možná přidej holčičce do stravy vitamín B, ten pak přes kůži odpuzuje komáry.
a to je kolikátý den po štípnutí? to už se nějakou dobu asi hojí, ne? a ta reakce už není taková…a takových štípnutí má na těle viditelných na první pohled kolik? např. 10?
Blbý je, když dorazí první den, má to s al. reakcí a je jich víc. Pokud na takový projev není učitelka zvyklá, může ji to připomínat buh ví co, a stačí jeden rýpavý rodič…nebylo by lepší, jednou tu doktorku absolvovat a pak učitelce vysvětlit, že takto to vypadá běžně a bude se to opakovat? než riskovat, že ti ji ráno nevezmou? ![]()
@Livlin píše: Více
Přesně tak. A teda dost mě udivuje, kolika lidem přijde postup učitelky naprosto v pohodě.
Tak fotka tří izolovaných štípanců nic nedokazuje.
Učitelka to dítě vidí komplexně a asi se jí to prostě nezdálo. Jeden štípanec na noze by neřešila, to by si asi ani nevšimla. Potvrzení od doktora by neukazovala ostatním rodičům, ale potřebuje to jako krytí. Dost to hrotíš. Mě taky třeba vloni volali, že má dcera na břiše svědivé pupínky, a že aby to nebylo impetigo nebo kdesi cosi. Věděla jsem, že je to alergie na meloun a sluníčko, protože to měla už pár dní, ale taky jsem netušila, jak se to přes den vyvrbilo. Dceru jsem si prostě vyzvedla, doma jí dala Fenistil a ráno to s učitelkama probrala a bylo. Jako já jsem ráda, když sledují podezřelé stavy dětí. Znamená to, že chrání VŠECHNY děti a jsou obezřetné. A tak by to prostě mělo být. ![]()
@Livlin píše: Více
Vždyť to píšu. Učitelka ani nemá právo, aby to vyžadovala. Natož si info uložit a předat dál. Překračuje své kompetence. Kolik lidí si tady notuje v nesmyslu.
Ty budeš dobrá matka, dítě tam dáš až na předškolní rok a hned jsi problémová, to bude radost s Tebou cokoliv řešit…
No me spis fascinuje, jak minimalne 8 let doma, dite ve skolce 14 dni a uz tady vykrikuje, jak nikdy nedava a nebude davat dite s rymou, ci jakkoliv jinak „nemocne“, jak to odsuzuje… no nekomu takovemu se to fakt keca ![]()
Holky moc Vám děkuji, učitelce jsem to řekla a vysvětlila hned první den, ale šlo na ni vidět, že mi nevěří. A ano je důležitá, tato opravdu je.
Jinak jsme zde nepopsala včerejší vyzvednutí na zahradě, kdy dceři začala i před ostaními rodiči co zrovna přišli vyzvednout své děti, vyhrnovat rukávy a ukazovat co to jako je!!! I když věděla co to je, to mi přišlo jako naprostý vrchol, navíc za souhlasného přikyvování cizí učitelky z jiného oddělení. Tím mě absolutně vytočila.
Taky mě udivuje, že to některým přijde v pohodě. Že si mám dceru nechat doma (ne nemám s tím problém), ale co to vyřeší? Že ji další den píchne komár a já s ní přijdu a budu to řešit dokolečka. Ano vyřešil by to papír, já se na něj zeptám, ale až půjdu k Dr s mladším, poptám se ji na to a budu chtít vědět jak se tohle řeší, ale prostě nepůjdu si se zdravým dítětem a mladším zdravým dítětem sednout do čekárny na skoro dvě hodiny kvůli komářím štípnutím, to prostě ne, aby mi tam děti něco chytly? Ne pí. doktorka nás neveme bokem, ani přednostně. A opravdu jak tady někdo psal, nedá se tomu zabránit, já někdy ty komáry ani neslyším, nevidím a to se je snažím i v místnosti před spaním vyhledávat a přesto dcera ráno vstane a je poštípaná. Prostě je magnet na ně. Děkuju moc za zastání všem.
![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.