Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj,
mám dotaz spíše na ty, co mají hypotéku přes Komerční banku.
S přítelem aktuálně řešíme koupi RD na hypotéku, již máme vše schváleno a nyní jsme před podpisem smlouvy a čerpání peněž z KB k notáři.
Bohužel u přítele nastal problém v práci. Minulý měsíc mu chtěl zaměstnavatel s kapacitních důvodů dát výpověď, ale naštěstí kvůli hypotéce to ještě ukecal na další měsíc.
Přítel je šikovný a pracuje v žádaném oboru, takže nemáme strach s budoucím splácením splátek.
Jen jsem od kamarádky, která má také hypotéku od KB slyšela, že banka si v práci ověřuje příjem a zdali není žadatel ve výpovědi, i při čerpání peněz, ne pouze při schvalování hypotéky.
V případě, že je to pravda a banka by volala k příteli do práce, který by byl už ve výpovědní době, tak mám strach, že by mohli stopnout čerpání peněz a nám by tím pádem krachla koupě RD.
Máte s tím někdo zkušenosti?
Jsem z toho celá zoufalá a 2týdny už téměr nespím.
Děkuji za odpovědi
Tak já vůbec nevím tom, že by banka volala k manželovi do práce.
Já čerpala hypo před 5 lety - peníze si KB ověřovala jen při schvalování hypotéky, poté, co jsem jim donesla potvrzení o příjmu. Ve smlouvě jsme měli klauzuli o určité výši, která bude přicházet na účet měsíčně a ani tu jsem vždy nedodržela - což jsem je upozorňovala už při podpisu. Ale bylo mi řečeno, že dokud splácím, tak je to nezajímá a nekoukají na to. Takže bych byla v klidu, pochybuji, že by to zjišťovali…
Podle me nikam nevolaji, u nas tedy o nicem nevim. Spis bych se bala, zda to uplatite, ale kdyz rikas ze jo…
Já čerpala hypo jen na sebe, radši. Jinak nevím co si ověřovali, ale být brzo bez práce (jako jsem třeba teď - na neschopence), tak bych do hypotéky ani nešla. Nemít pak na splátky je strašný!
A hledá si partner novou práci? NEBUDE S Tím mít problém? Banka nic neověřuje dle mého. Problém by byl, pokud byste nemohli splácet? Co když nebude rok moct najít práci? Zvládnete to i tak?
@nada21 dělala jsem v KB hypotéky a fakt se při čerpání nevolá, jen svou situaci zvažte, je to teď na vás..co bude dál? Příjem se ověřuje při schvalování, po podpisu a při čerpání rozhodně ne. Pro čerpání se musí splnit podmínky uvedené ve Smlouvě o hypotéčním úvěru, pokud je splníte, banka se zavazuje prostředky vyplatit.
Děkuji za pozitivní zprávy…
Samozřejmě, že jsme zvažovali, zdali za této situace do hypotéky jít, ale přítel již byl na pohovorech a v jedné firmě se již domlouvají na finálních podmínkách nástupu, takže když půjde vše dobře, tak v listopadu by mohl nastupovat do nové práce (doma by byl pouze říjen). Jsme domluvení i s rodiči, že kdyby se něco pokazilo, tak nám vypomůžou.
Našli jsme si dům, který nám po všech stránkách vyhovuje a proto to také chceme risknout.
Spíš mě jen zajímalo, zdali si banka volá i při čerpání, protože budeme čerpat v říjnu, tak ať se to nezasekne na tom, že jeden z nás bude v říjnu bez příjmu.
Každopádně děkuji za info, moc jste mě potešily a uklidnily.
@nada21 Ahoj, KB volá pouze při schvalování, jakmile je hypotéka schválená už se příjem neověřuje