Konec RD - moje místo je obsazeno
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Konec RD - moje místo je obsazeno
Ahoj děvčata,
poradíte někdo? Mám problém. Chystám se na schůzku se zaměstnavatelem (jednatel S.R.O.). Moje místo je po mé 3leté MD obsazené a mám obavy, že si šéf chce nechat místo mě moji nástupkyni. Problémem je, že jí dal smlouvu na dobu neurčitou, stejně jako mně.
- Pokud mi dá výpověď pro nadbytečnost, běží 2-měsíční výpovědní lhůta, ale co dělat když pro mě nemá práci? Co budu po tu dobu dělat? Jaké mi může navrhnout řešení?
- Pokud bych souhlasila s výpovědí bez výpovědní doby, sepsala s ním dohodu, ve které by byly uvedeny důvody, v tomto případě je odstupné 5 měsíců?
- Počítá se odstupné z platu za poslední čtvrtletí před nástupem na MD?
Děkuji za odpověď ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj,
tak v prvé řadě si rozmysli, jestli nastoupit chceš nebo ne. Pokud ano, zaměstnavatel tě MUSÍ přijmout. Je jeho problém, že tvé náhradnici dal smlouvu na dobu neurčitou (měla mít správně smlouvu na dobu určitou po dobu tvé RD).
Pokud nastoupit nechceš, můžeš se s ním DOHODNOUT na výpovědi o nadbytečnosti (byla jsem v podobné situaci). Běží ti dvouměsíční výpovědní lhůta a pak dostaneš tříměsíční odstupné. Já jsem to měla tak, že pro mě v průběhu té výpovědní lhůty neměli práci, takže jsem písemně dostala, že do práce chodit nemusím, jen mi běží plat… (což bylo příjemné). A vypočítávalo se to z průměrné mzdy - a teď nevím jestli za poslední čtvrtletí, ale spíš ne…
Pokud můžu doporučit, trvej na návratu. Práce se teď shání velice špatně (opět vlastní zkušenost).
Zdraví
Gábina
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
gabrinka píše:
Ahoj,tak v prvé řadě si rozmysli, jestli nastoupit chceš nebo ne. Pokud ano, zaměstnavatel tě MUSÍ přijmout.
NO musí. Přijmout na tvoje původní místo tě musí jen po MATEŘSKÉ, nikoliv po rodičovské dovolené. V případě, že po rodičovské je tvoje místo obsazené, nebo zrušené, musí ti nabídnout jiné vhodné místo odpovídající pracovní smlouvě, případně tvým znalostem, zkušenostem, dovednostem, ovšem ty ho nemusíš přijmout. V tom případě ti pak musí dát výpověď pro nadbytečnost a tedy i odstupné, ale z čeho se pak počítá, nevím. POkud se něco změnilo, tak se omlouvám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Gabrinko, Raduško,
děkuji za odpovědi. Samozřejmě, že se chci vrátit. Začnu vyjednávat, uvidíme. Gabrinko, jen mě překvapuje, že ti šel plný průměrný plat, to jsi musela mít se zaměstnavatelem asi hodně dobré vztahy. Dneska ti většinou nikdo nechce dát ani to, na co máš nárok (třeba odstupné), to tvůj zaměstnavatel musel být kavalír.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No tak kavalír, nekavalír, to je zákon. 2 měsíční výpovědní lhůta = 2 měsíce pracuješ a pobíráš plat. Pokud pro tebe práci nemá, není to tvoje vina, takže nepracuješ, ale plat zůstává.
Já budu v podobné situaci, propuštění pro nadbytečnost mi oznámili dokonce 2 roky dopředu - v den třetích narozenin malé mi začne běžet ta 2 měsíční výpověď a pak bude odstupné. Zda ty dva měsíce budu chodit do práce, ještě nevím, ale spíš si myslím, že ne.
Přeji hodně štěstí při vyjednávání. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jasně, že na to je právní nárok, ale znáte dnešní poměry. Já si na posledního šéfa nikdy nemohla stěžovat, ale zatím nikdy nešlo „do tuhého“. Předtím mi zadržovali zápočťák, vymýšleli si způsobenou škodu, chtěli náhradu… měla jsem docela peklo. A taky máš v ZP, že zápočtový list ti musí vydat a nesmí na něj vázat vydání věcí atd. Proto se chci připravit na možné eventuality.
Ještě mě napadlo, když pro tebe nemá práci, nebereš náhodou jen 60% mzdy?
Jinak dnes jsem mu volala, řekl mi, že pro mě práci nemá, ale uvidíme, ještě se může situace změnit, zdá se mi, že trochu váhá a potřebuje si to promyslet. Třeba není vše ztraceno. Slíbil, že mi zavolá, budu bojovat ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud zaměstnanec nemůže pracovat z důvodu překážky na straně zaměstnavatele, bere průměrný plat (tedy ne jen 60%).
Pokud se se zaměstnavatelem dohodneš, že to bude bez výpovědní lhůty, nabízí se obvykle 4 měsíční platy jako odstupné, ale záleží na zaměstnavateli, právní nárok na to není.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Těch 60% platí, pokud jsou ve firmě odbory a odsouhlasí to, tak místo 100% to jde snížit až na 60%.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ne, odbory tam nejsou, myslela jsem, že to je v ZP (dříve to tam bývalo, ale nestudovala jsem novely). Děkuji za všechny příspěvky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Snížení na 60% se používá v podstatě jen tam, kde je firma před krachem a tímto způsobem se snaží zachránit. Rozhodně ne tam, kde se jen potřebuje zbavit nepohodlného zaměstnance.:-)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jojo, to je fakt, ono tím, že to musí schválit odbory, tak pro to musí být celkem důvod.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit