Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše:
Já už to chápu, asi. Pokud on prodá ten byt do konce roku, tak vlastně se na mě ani nevztahuje ta výpovědní lhůta - protože jemu zanikne přepisem zároveň nájemní smlouva. Tak to jsem v loji.
přesně, akorát nevím, jaké ty máš pak lhůty k vystěhování.
Našla jsem – § 2277 a 2278 NOZ uvádí jednu z velkých nepopiratelných výhod podnájemní smlouvy a to že tyto smlouvy končí nejpozději s nájmem. Pokud tedy máte “neplatícího” či “problematického” podnájemce, jednoduše se s Vašim nájemcem domluvíte na okamžitém skončení nájmu dohodou a podnájemci ohlásíte, že nájem byl ukončen, ergo že byl ukončen i podnájem a on se musí vystěhovat.
Takže bych se s ním zkusila po dobrém domluvit a dát do té výpovědi písemně termín. Třeba bude přístupný. Nemůže tě vyhodit, dokud ten byt neprodá, jakmile ho prodá, končí tvá smlouva. Žádné lhůty pro vystěhování jsem nenašla.
@Anonymní píše:
@sediza To mě taky napadlo, ale chtela bych tu ještě v prosinci zůstat. Místo, kam půjdu, je pár kilometrů vzdálený a v tom frmolu kolem Vánoc budu ráda, když nebudu muset řešit dojíždění a podobně. I za cenu, že budu muset skousnout prohlídky, ale odstehuju si všechno co půjde dřív a pak ať si sem chodí kdo chce, stejně bude vědět prd. Já byt dostala k užívání jako holobyt, byla tu jen kuchyňská linka, a tak ho i hodlám vrátit.@Janli nevím úplně, jaký jsou rozdíly mezi nájemní a podnájemní smlouvou, já tu jsem v podnájmu. To jsem právě měla na mysli - tu rodinu. Dá se to z jeho strany nějak obejít? Jako že napise do výpovědi, že byt potřebuje já nevím, pro syna, a tím pádem jsem namydlena? Protože s tímhle pánem mám už jednu nemilou zkušenost ohledně zaměstnání, tam si taky servítky nebral, ačkoli vše bylo podložený smlouvou. Tak se teď bojím, že když se začnu cukat a řeknu, že dřív jak v lednu nevypadnu, tak mě prostě vypakuje silou ze dne na den.
Tak jeden hlavní rozdíl mezi nájemní a podnájemní smlouvou je kdo ji uzavírá a kdy končí. Podnájemní smlouvu můžeš mít je s nájemníkům (klidně realitka) platí všechny pravidla jako u nájemní smlouvy, akorád smlouva může zaniknout pokud majitel a nájemník ukončí nájemní smlouvu dohodou třeba k 9.10. Tak podnájemní automaticky zaniká druhý den a užíváš byt neoprávněně.