Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky, miluju koprovku na všechny způsoby, ale nejvíc tu, kterou prostě neumin, takovou tu restaurační nebo jídelnovou a knedlíkem a masem. Je to moje nej…jídlo, ale pořád to nemůžu úplně trefit. Mám doma i normy vaření, ale pořád to není ono. No a dnes, když jsem pročítala vedlejší diskusi o vaření, mě napadlo, že určitě budete některá vědět víc než jakákoliv kuchařka. Přeci jen to máte osvědčené a vyzkoušené. Já doma vařim klasiku s bramborem a vajíčkem, se smetanou. Moc nám chutná, ale ta druhá je prostě lepší. Dík za rady. ![]()
Na dochucení omáčky jakékoliv se mi osvědčila sušená mletá cibule, hezky se tím dochutí a chutná to nějak líp jak když se udělá jiška na cibulce.
Jídelnová omáčka bývá většinou zahuštěná moukou, přikyselená octem a přislazená.
Koprovku s masem dělám úplně stejně, jako tu bez masa- podle receptu, který jsem včera psala tady: https://www.emimino.cz/…rankovani/4/ Akorát jíšku nerozmíchávám se studenou vodou, ale se studeným hovězím vývarem.
Ahoj!
Jde ti o to, že neumíš docílit tu chuť omáčky nebo neumíš uvařit knedlík a maso? ![]()
Já dělám omáčku normálně jen z mléka (+ přidávám trochu másla), smetanu nepoužívám a dávám trochu vývaru z toho masa.
Kopr je výborný čerstvý, ale ten většinou není, takže používám naložený ve skleničce.
Dochucuju cukrem, solí a octem (s tím opatrně).
Nevim, já jsem nějak přesvědčená, že ta hospodská koprovka je určo šizenější, každopádně do ní těžko dávají smetanu, i když popravdě fakt nevim, třeba někde jo…
Já vařím kopr v osoleném mléce a pak zahustím smetanou s moukou (samo sůl, dokyselit lehce octem). Ale jestli je to to, co chceš… Asi je poctivější
Když s masem, tak to vařím zvlášť - udělám vlastně o polévku (vývar) a maso se k tomu pak nakrájí. Knedlík koupím ![]()
Zizalka píše:
Ahoj!Jde ti o to, že neumíš docílit tu chuť omáčky nebo neumíš uvařit knedlík a maso?
Kopr je výborný čerstvý, ale ten většinou není, takže používám naložený ve skleničce.
Já dělám omáčku normálně jen z mléka (+ přidávám trochu másla), smetanu nepoužívám a dávám trochu vývaru z toho masa.
No jde mi o tu chuť, která mi přijde ve všech těch jídelnách a restauracích hodně stejná a doma ji mám prostě úplně jinou, navíc ji mám takovou… no smetanovější. Prostě bez smetany a s mlíkem, asi tak jak píšeš to nějak bude. A to dáváš třeba 3/4 mléka a zbytek vývar, nebo jak?
Paoloska píše:Zizalka píše:No jde mi o tu chuť, která mi přijde ve všech těch jídelnách a restauracích hodně stejná a doma ji mám prostě úplně jinou, navíc ji mám takovou… no smetanovější. Prostě bez smetany a s mlíkem, asi tak jak píšeš to nějak bude. A to dáváš třeba 3/4 mléka a zbytek vývar, nebo jak?
Ahoj!Jde ti o to, že neumíš docílit tu chuť omáčky nebo neumíš uvařit knedlík a maso?
Přiměřeně, přiměřeně… ![]()
Ale asi tak nějak… Hodně mléka a trochu vývaru. Kopr dávám až ke konci, jinak ztrácí tu správnou vůni.
Zizalka píše:Paoloska píše:Zizalka píše:No jde mi o tu chuť, která mi přijde ve všech těch jídelnách a restauracích hodně stejná a doma ji mám prostě úplně jinou, navíc ji mám takovou… no smetanovější. Prostě bez smetany a s mlíkem, asi tak jak píšeš to nějak bude. A to dáváš třeba 3/4 mléka a zbytek vývar, nebo jak?
Dochucuju cukrem, solí a octem (s tím opatrně).Přiměřeně, přiměřeně…
Ale asi tak nějak… Hodně mléka a trochu vývaru. Kopr dávám až ke konci, jinak ztrácí tu správnou vůni.
Tak, kopr až ke konci, do varu maximálně ty tvrdší části, ale to jemné jen na konec a nechat odstát, aby pustil aroma. Já dělám ze sušeného, nesmí se to s ním přehnat a dávám až jen do horké omáčky.
Taky jsem do omáčky jednou nebo dvakrát vmíchala samotný žloutek, aby byla lepší.
Koprovku máme moc rádi, dělám s bramborem a vajíčkem, nebo maso a knedlík. Knedlíky dělám hrnkové, jiné doma ani nejíme, jo vlastně ještě bramborové. Kupované vůbec. Jinak koprovku dělám z mléka, trochu vývaru, kopr až na konec aby neztratil chut a vůni, dochutím solí a octem, zahustím moukou. Když mám smetanu dám, když nemám, nedám
. Smetanu používám 12 %.
Z masa ke koprovce máme rádi hovězí nebo vepřové jazyky.
Jo a kopr mám v mrazáku z léta, když dojde kupuji mražený, je taky dobrý. Čerstvý mají v Kauflandu pořád, ale zdá se mi prostě drahý.
jonatanka píše:
Koprovku máme moc rádi, dělám s bramborem a vajíčkem, nebo maso a knedlík. Knedlíky dělám hrnkové, jiné doma ani nejíme, jo vlastně ještě bramborové. Kupované vůbec. Jinak koprovku dělám z mléka, trochu vývaru, kopr až na konec aby neztratil chut a vůni, dochutím solí a octem, zahustím moukou. Když mám smetanu dám, když nemám, nedám. Smetanu používám 12 %.
Z masa ke koprovce máme rádi hovězí nebo vepřové jazyky.
Taky dělám hrnkové, jsou super, žádné patlání, žádné rozvařování
Těsto hezky vezmu mixérem, takže samotného těsta se vlastně vůbec nedotknu
A jsou výborné.
Já měla v létě na zahradě. Jinak jsem pravidelně zásobena od rodičů - naloženým se solí ve skleničce. ![]()
Mám hrozně ráda, když mám omáčku i s masem (nejraději pěkný kousek kližky) i s vajíčkem. ![]()
Jj koprovka je super, asi ji udělám příští týden, to je děs pořád vymýšlet co vařit.
Kopr dávám vždy až nakonec a mám ho po celý rok v mrazáku, teda mimo sezóny. Je to fajn na pěstování, roste skoro sám. O knedlíky mi taky nejde, dělám jen domácí, i když kupovaný knedlík mi taky nevadí, nejsem nijak náročná, krom medu sním vše. Jen mi šlo o ten rozdíl v chuti a asi i v konzistenci omáčky. Zkusím to s tím mlékem bez smetany a možná trochu jiný poměr cukru, soli a octu…? Dík za rady ![]()