Koupě sousedící nemovitosti

3680
23.9.24 13:35

Koupě sousedící nemovitosti

Měla bych dotaz na ty z Vás, kterým je téma realit blízké. Jedni z našich přímo sousedících sousedů (v lokalitě domů se zahradami) jsou pár v důchodu, oba něco okolo 85 let, ale ještě zcela soběstační. Jsou to naši dobří sousedi a vím od nich, že jejich děti o nemovitost nemají zájem, každý už má své bydlení, takže až ji v budoucnu zdědí, prodají ji. Na to konto jsem jim řekla, že bychom o barák i parcelu měli zájem jako o investici pro naše děti a také proto, že přímo sousedí s naším pozemkem, bylo by to praktické a vyhnuli bychom se případnému novému sousedovi „blbovi“ :-). A teď mě napadá spousta scénářů, ale jelikož v tom nejsem kovaná, tak neznám ty výhody a nevýhody jednotlivých scénářů. Podle mě jsou možnosti následující:
1. Počkat, až se opravdu bude dědictví řešit s tím, že by o našem zájmu dědicové už předem věděli. Tam ale můžeme čekat x let a ceny předpokládám dolu nepůjdou. :?
2. Domluvit se na koupi teď s tím, že budou mít sousedi věcné břemeno na dožití. Tady už by to bylo asi i výhodnější cenově, ale zase je to velká neznámá. Jedná se o dvougenerační barák z 80. let, který ale je tak, jak byl postaven, bez dalších investic a sám soused říká, co je potřeba všechno udělat, kde co teče, nefunguje a tak. Tohle by se mohlo obrátit v černou díru na peníze, ale třeba vůbec netuším, kolik je v takových případech udělení věcného břemene „sleva“ na kupní ceně. Podobné baráky ze stejné doby se zde prodávají okolo 8-10M.
3. už mě moc nic jiného nenapadá.
Budu Vám moc vděčná za rady, postřehy a případně Vaše zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6626
23.9.24 13:45

Nejjistější bys měla odkoupit dům už teď, ale s tím bych moc nepočítala. Prodávat si střechu nad hlavou, když nutně nepotřebuju peníze, je celkem slaboduchý. Ani se slevou nepočítej, není jim sedmdesát, aby tam byli ještě dalších dvacet let. Další cesta je domluvit se s budoucími dědici, to jsme udělali my. Pokud ten dům chceš, tak začni se všemi probírat možnosti, nic jinýho poradit nejde.
Kamarádka takhle levně dům koupila, ale tam šlo o peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
23.9.24 13:48

Je velká šance, že nějaký způsob řešení vyvine jistou nelibost u dědiců.
A z hlediska současných majitelů a břemene- za mě to je pustit holuba z hrsti, abych dostal vrabce na střeše… Proč by to dělali?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3680
23.9.24 13:53

@Janli Oni peníze nepotřebují, ale vidí, že se jim barák rozpadá pod rukama a investovat do něj už také nechtějí, protože jejich děti tam stejně bydlet nebudou.
Pokud bychom ho teď odkoupili, ale dali jim tam VB na dožití, tak předpokládám, že asi těžko za plnou cenu, ne?

Mimochodem, jaktože máš tak málo příspěvků a tolik srdíček? To se ti nějak vynulovalo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3680
23.9.24 13:56

@Ivan PPZ Tak případní dědicové by o tom samozřejmě také věděli a museli s tím souhlasit. Taky nejde o to, někoho napálit či okrádat, ale výhodu v tom vidím, že by se třeba mohlo do baráku investovat a starý pán by nemusel mít starosti s tím, co je kde zase potřeba opravit.

A děti žijí tak daleko, že nepřijedou na zavolání něco opravit. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
23.9.24 14:01
@Fee-bee píše: Více

Kolik by sis představovala slevu? Asi bych vedla jednání směrem, že oni ti dají slevu a ty nemovitost budeš postupně rekonstruovat a udržovat. Hlavně bych se u výrazné slevy bála toho, aby dědicové pak prodej nenapadli s tím, že rodiče nebyli vzhledem k věku úplně při smyslech. Takže bych asi chtěla, aby u jednání byla i nezávislá strana a možná i někdo s dědiců. Ty už jsi to se sousedy probírala?
Asi před dvěma měsíci jsem si tu zrušila účet. Měla jsem k tomu osobní důvody. Když jsem se pak znovu přihlásila, tak se počet příspěvků vynuloval, ale srdíčka zůstaly….

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3680
23.9.24 14:05

@Janli Aha, tak proto tak málo příspěvků…
Zatím jsme o tom mluvili jen přes plot a právě se teď v dohlednou dobu máme sejít u večeře a promluvit si o tom důkladněji. Dědicové pak budou samozřejmě následovat. Jen jsem chtěla získat pár rad a tipů, s čím tam jít, jaká varianta by se Vám zdála jako nej…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27615
23.9.24 14:07

Blbá situace dědicové až se dozví, že máš zájem a začnou čuchat peníze a budou chtít víc a na staroušky přitlačí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24776
23.9.24 14:09

Řešila bych to odkupem s věcným břemenem dožití pro majitele - není to problém pro katastr, jen se to musí vykomunikovat s bankou, pokud byste si brali hypošku, tak to břemeno může být pro některou banku problém, to si zjistěte.. rozhodně to objektivně snižuje tržní hodnotu nemovitosti, a to výrazně
Jinak bych si pozvala stavaře a šla mrknout co tam je špatně, to bude střecha, možná i rozvody, okna, staré domy jsou kasička na prachy doživotní… já do chaloupky 3+1 dala na reko přes známé atd. 1,3 mil. a to jsem na celkem nízkém standardu bydlení (např. na chodbách je ještě sto let stará dlažba, dřevěné obklady a celkem zima apod.) - dědice bych extra neřešila, pokud tam nechtějí bydlet, tak jejich rodiče je mohou podělit tou vaší kupní cenou a je klid…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4228
23.9.24 14:09
@Fee-bee píše: Více

A vy byste tu případnou koupi domu s pozemkem financovali z vlastních zdrojů?
Pokud budete mít VB na dožití nevím, zda vám nějaká banka dá úvěr.
Pokud máte vlastní zdroje, majitele i jejich děti na to kývnou ( i když je to spíš na tom, jak si to doma domluví oni), tak tohle bych řešila s právníkem, aby tam bylo přesně určeno, jaké náklady budete hradit vy, jaké oni, běžné náklady, údržba a nevím co vše s tím může souviset…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3680
23.9.24 14:10
@ka2ka píše: Více

Myslím, si že to vidíš moc černě. Oni ještě existují na tomto světě slušní lidé. Navíc vidí, že se jim vlastně o staroušky tak trochu staráme…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
23.9.24 14:12

Koupíte barák, dáte tam VB důchodcům. Oni tam budou bydlet zadarmo samozřejmě. A kdo bude hradit opravy? Třeba příštích 20 let? Vůbec si to neumím představit v reálu …. Jako barák má kupce vždy, záleží na ceně … Nějak nevidím výhody žádné pro ně.

• Citovat
  • Upravit
3680
23.9.24 14:12

@Lucy75 Hypotéku bychom asi neřešili, ale nevíš, kolik je ca % to „výrazné snížení tržní hodnoty díky břemenu“?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3680
23.9.24 14:15

@Menton Ano, s hypotékou nepočítáme. A že bychom si k tomu pak vzali právníka, je zcela jasné. Jen na začátek bych chtěla přibližně vědět, kolik % z tržní ceny dělá to VB.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24776
23.9.24 14:15

@Fee-bee to je fakt individuální
banky na to budou přísné
ale prodejci na to slyšet moc nebudou… osobně bych se při vyjednávání s nimi točila někde o mínus 25%
ale banka by to viděla klidně o mínus 50%
stačí dva telefony do dvou bank - hypotéční poradce ti takovou obecnou info klidně sdělí telefonicky

PS : taky bych zohlednila jejich zdr. stav a případné nájemné - hradili by vám jako majitelům nájem? nebo by tam bydleli „za údržbu (a jakou) a otop“? to vše musíte probrat…

Příspěvek upraven 23.09.24 v 14:18

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1