Kouření v 17 letech? Co dělat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
20518
20.9.17 19:40
@Ou píše: Řešit fakt, že žijete v partnerství, kde se bojíte sdílet vcelku základní informace.

Já se chtěla vyjádřit ke kouření, ale… budu reagovat na tebe. Kamarádi mají syna, je dost živej, samej průser. Nejdřív jedná, pak myslí. Kamarádka mi říkala právě o tomhle. Že kluk za ní přijde, celej bílej, paní učitelka ti bude zase volat, mám průšvih. Ale prosímtě maminko neříkej to tatínkovi. Mamnka věc vyřídí ve škole, jde tam rovnou, bez vyzvání učitelky, učitelka popíše incident, dodá, jasně, kluci, navrhne trest, a pak kluka chválí, že se doma dokáže přiznat. Kamarádka má nerva jít za manželem, protože ten vyletí jak čert z krabičky, kluka seřve, a totálně rozseká jeho důvěru se doma přiznat. Takže kamarádka šla, žádala manžela, aby byl v klidu, vyzdvihovala právě to, že až bude skutečně problém, kluk se bude bát, ať je prosím v klidu.. a proč… co udělal on? Vletěl do pokoje a začal na kluka řvát. Přitom je to normálně fakt normální chlap, spolehlivej táta… takže pokud to jen trochu jde, pokud to ona dokáže zařídit sama, klukovy resty, tak jsou prostě věci, které se tatínkovi neříkají. Že až praskne tenhle její „průšvih“, že bude zle, bere na sebe jako cenu za to, že kluk jí věří, že ona bude řešit, trestat, to všechno jo - ale v klidu.

Takže to je vlastně i k zakladatelce. Můžou být určitá tajemství mezi matkou a dcerou… pokud to nijak neohrožuje a neomezuje ostatní.

Příspěvek upraven 20.09.17 v 19:41

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4284
20.9.17 19:41

Nechápu rady „neřeš to“. Snad rodiče jsou od toho, aby tyhle věci řešili - kdo jiný, než rodičové? Ať je dítěti deset nebo padesát, pořád je to dítě svých rodičů a ti mají právo, dokonce povinnost, snažit se ze svého potomka udělat lepšího člověka, vést ho, vychovávat, ukazovat cestu a odrazovat od toho špatného.

V sedmnácti je to bohužel běžný jev, že dítě kouří, já sama začala někdy ve čtrnácti a skončila až v maturitním ročníku… Pokud se bojíš manželovy reakce, neříkej mu to, aspoň zatím. S dcerou si promluv. Podle toho, v jaké fázi je, se domluvte na řešení. Nechat to být a spoléhat se na její „zdravý rozum“, když se holka motá zrovna v pubertě? Pomoz jí :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2118
20.9.17 19:49

Děti nemám, ale nevydržela bych se nečinně dívat, jak si mé dítě ničí zdraví cigaretami, to vím jistě. Nechápu, že zde převládá názor to neřešit. Promluvit si s ní snad ta matka může, ne? Nebo jí nedávat kapesný, když promluva nepomůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
20.9.17 19:51

@enyf tak promluvit může. Ale spíš musí počítat stím, že efekt bude nula. A když přestanou dávat kapesné, může chodit na brigády. Taky je otázka za jak dlouho je jí osmnáct. To už nezmůžou vůbec nic

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2118
20.9.17 19:58

Tak ať chodí na brigády, pokud se jí chce dávat dvouhodinový výdělek za krabičku cigaret. :roll: Ale přece si je nebude kupovat za výdělek rodičů. To je přece absurdní: Rodiče vydělávají, aby si dítě ničilo zdraví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4284
20.9.17 20:01

@enyf Moje řeč :pankac:

@Netopirek Názor, že v osmnácti nezmůžou rodičové vůbec nic, mi naprosto nejde na rozum. Přestane být jejich dcerou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2917
20.9.17 20:01

Dala bych jí ji zpátky ze slovy „toto vracím, prala jsem ti bundu a bylo to tam“ uvidíš její reakci, víc bych se k tomu nevyjadřovala, pokud jste kuřáci asi to pro vás bude na pochpení lepší, ale když vidím rekaci tvoji na to „manželovi jsem to ještě neřekla bojím se jeho reakce“ usuzuji že asi né, já též kouřím od 17 máma na to přišla asi až později, už tehdy jsem říkala pokud se zeptá že nebudu lhát, ale sama od sebe to říkat nebudu, sice to je proti jejímu gustu, protože ona je nekuřák, ale už si asi zvykla, když jsem s ní nekouřím :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5866
20.9.17 20:02
@enyf píše:
Tak ať chodí na brigády, pokud se jí chce dávat dvouhodinový výdělek za krabičku cigaret. :roll: Ale přece si je nebude kupovat za výdělek rodičů. To je přece absurdní: Rodiče vydělávají, aby si dítě ničilo zdraví.

Třeba chodí už na brigády, kdo ví.. každopádně zakazovat něco „dítěti“ na prahu dospělosti nikam moc nevede. Promluvit si s ní může, třeba to padne na úrodnou půdu, ale spíš si myslím, že si na to bude muset dcera přijít sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
20.9.17 20:02
@Anonymní píše:
Ahoj holky, dneska jsem chtěla dceři vyprat v bundu a ve vnitřní kapse jsem našla poloprázdnou krabičku od cigaret. Co byste dělaly? Manželovi jsem to zatím neříkala, bojím se jeho reakce :zed:

Ono je to těžké, pokud nebude chtít, neuděláš s tím vůbec nic. Spíš to jen začne víc tajit. Vlastně asi neznám kuřáka, u kterého by s tím rodiče cokoliv zmohli. Většinou se to skutečně spíš zhoršilo. Ale taky by mě zajímalo, jestli někdo nemá lepší řešení. Já to kdysi nevydržela, když jsem objevila něco podobného u mladšího sourozence a hodila s ní o tom řeč. Vyříkaly jsme si to a v pohodě. Ale je fakt, že nakonec o nic moc nešlo, není dlouhodobá kuřačka, jen zkoušela. Pokud už v tom skutečně naplno jede, netuším jak to zvrátit, podle mě to fakt nepůjde… :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
20.9.17 20:07

Kazdy (temer kazdy jsme museli zkusit).
Nedelala bych bugr, nezakazovala. Ale upozornila bych ji, ze jestli si potrebuje financovat svuj konicek a nebudou ji stacit kapesne, tak si najde brigadu.
Kouri i mladsi decka na zakladce.
Mam dozor na obede, frajeri nam dnes prisli tesne pred zavirackou, kdy uz kucharky potrebuji litat a uklizet kuchyn, vydejnu.
Tak jsem jim rekla to bylo naposled, zitra si prvni prijdete pro obed a pak si bez kourit treba az do vecera.
Kdyz sli okolo, smrdeli, jak tovarna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4284
20.9.17 20:07

@Nimie Pokud už je normálně závislá kuřačka, nenadělá se s tím nic moc, pokud ona sama nebude chtít. Přísun volných peněz bych jí každopádně stopla - ať si kupuje cigarety za vlastnoručně vydělané peníze. A dál záleží na rodinných poměrech, no.

Jen pro zajímavost, přístup mého tatínka k alkoholu v době, kdy jsem ještě byla v rodném hnízdě a s partou jsme si kupovali „krabicáky“ - jednou takhle za mnou přišel a oznámil, že si nepřeje, abych ty patoky pila. Až prý příště půjdeme kupovat krabicák, ať jdu za ním a dá mi stovku na dobrou lahvinku (pod stovku to prý není dobré víno :mrgreen: ). Tu nabídku jsem nikdy nevyužila, dodnes ale dbám téhle rady, s partou jsem už krabicáky nikdy nepila :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
20.9.17 20:09

@Icestar Nepřestane, ale už za ni nemají zodpovědnost. Když bude chtít odstěhuje se, odejde ze školy, najde si práci. A rodiče s tím udělají co, nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
20.9.17 20:11

@Icestar s alkoholem mi to taky připadá mnohem lepší možnost. My jsme byli zvyklí si dát i s rodiči a když byl průšvih, prostě se to řeklo. Furt lepší když se dítě svěří než aby to někde dělalo na tajňačku a pilo krabičáky. Jen u těch cigaret žádné takové elegantní řešení nevidím, ale možná je to tím, že mi to obecně hodně vadí u jakékoliv věkové skupiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27767
20.9.17 20:12
@pikola píše:
Kdo nezkoušel jako mladý kouřit? Tak je jí 17, ne 12. Řekla bych jí na to svůj názor, to je asi tak všechno co můžete dělat.

:mrgreen: nikdy jsem to nezkusila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
676
20.9.17 20:13
@Anonymní píše:
Ahoj holky, dneska jsem chtěla dceři vyprat v bundu a ve vnitřní kapse jsem našla poloprázdnou krabičku od cigaret. Co byste dělaly? Manželovi jsem to zatím neříkala, bojím se jeho reakce :zed:

Asi bych nedělala mrtveho brouka a normálně ji řekla, ze to víš a svůj názor k tomu ale V KLIDU!!! Třeba i to ze odvykání není fakt sranda, ale víc nic. Jak říkám nemůžeš říct něčemu dobrovolně ne když ani nemáš šanci říct ano. Můžeš ji třeba říct, ze doma kouřit ne a před tebou taky ne. Ale nechat to na ni. Stejně s tím moc dělat nejde… je to skoda, ale nejsou to drogy, prostituce, nebo sebepoškozování…drz se a i ji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí