Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Nimie V téhle době jsou třeba elektronické cigarety. To bych dítku sponzorovala, kdyby se rozhodlo, že touhle cestou se chce pokusit přestat ![]()
@Netopirek Rodič má za své dítě zodpovědnost po celý jeho život.
@Netopirek Předpokládejme, že dcera zakladatelky má nějaký vztah se svými rodiči a že není úplně tupá. Pokud ne, pak je opravdu možné, co píšeš ty: dceři bude zcela jedno, co si rodiče myslí, a aby naplnila svůj životní osud - cigarety - pohádá se s rodiči, odejde od nich v okamžiku osmnáctin a najde si práci na plný úvazek, aby si mohla plně financovat své milované cigarety, kvůli kterým opustila rodinu.
Já ale věřím, že rodiče mají na dítě vliv i v osmnácti a že děti primárně nechtějí zklamat své rodiče, ať už jsou jakkoli staří..
Příspěvek upraven 20.09.17 v 20:18
Ja začinala v 15, ted je mi 23 a 16.9. To byl rok co jsem prestala a nekourim
, myslim si, ze i kdyz stejne budes zakazovat tak bude kourit dál… Kdyz uz chce kourit, tak at ji aspon nevidi sousedi, rodina a počká si na osmnáctiny.. ![]()
Rozhodně bych jí takový koníček nefinancovala. Pokud jí nechci sledovat na každém kroku (nechci), samozřejmě neuhlídám, jestli si nezapálí, ale proč bych jí to měla platit?
@Icestar právní ne, a od 18 nemůžou dítě k ničemu nutit.
@enyf Mně osobně je názor rodičů u zádele. A dřív jsem schválně dělala opak jen abych je vytočila. Ale věřím, že existují děti co jim na názoru rodičů záleží
Mne by dostal možná víc i kondom v peněžence u syna
najednou by to byl důkaz, ze už není jen můj malý chlapecek
ale to už je z jiného soudku ![]()
@Catmum píše:
Mne by dostal možná víc i kondom v peněžence u synanajednou by to byl důkaz, ze už není jen můj malý chlapecek
ale to už je z jiného soudku
Dukaz v penezence, ze je zodpovedny.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, dneska jsem chtěla dceři vyprat v bundu a ve vnitřní kapse jsem našla poloprázdnou krabičku od cigaret. Co byste dělaly? Manželovi jsem to zatím neříkala, bojím se jeho reakce
zeptala bych se jí zda kouří, můžou to být cigára spolužačky, kamarádky, další možmost je, že chtěla, abys to objevila a zaujala k tomu postoj.. ted je to na tobě a tvé reakci- řekla bych svůj názor - pokud sama kouříš tak něco ve smyslu, že to byla hloupost vůbec začít a pokud ne, tak proč jsi nezačala a proč..
ona stejně - pokud ted experimentuje nedosáhneš toho, aby přestala - pokud se sama nerozhodne - akorát si dá větší pozor to tutlat…hlavně žádné výstupy a nebo direktivnost - máš šanci ted zatnout zuby a budovat vztah založený na respektu a vzájemné důvěře - když to ted nezkazíš ![]()
@Catmum píše:
Mne by dostal možná víc i kondom v peněžence u synanajednou by to byl důkaz, ze už není jen můj malý chlapecek
Tos mi připomněla, jak našli rodiče kondom u mě v kapse. Bylo mi asi třináct. V šesté třídě nám rozdávali kondomy ve škole na nějaké přednášce o bezpečném sexuálním chování. A hrozně nám kladli na srdce, ať je máme pořád u sebe, že je to strašně důležitý a furt to zdůrazňovali. Tak jsem ten kondom prostě od té doby pořád nosila u sebe asi přes rok, než mi ho rodiče našli v kapse a příšerně se na mě z mě tehdy neznámého důvodu naštvali. ![]()
@Catmum píše:
copak kondom, ale lubrikační gel jsem objevila tuhle - zcela nechtěně ![]()
Ja bych s dcerou promluvila, i kdyz to nejspis nebude jednoduche. Pokud jen frajeri, experimentuje, nechala bych ji byt. Pokud by to vypadalo na dlouhodobejsi zalezitost - zavislost -nabidla bych ji spolufinancovat elektronickou cigaretu, hodne by mi zalezelo na jejim zdravi a nedokazala bych to jentak prejit a neudelat nic
@Netopirek píše:
@Icestar právní ne, a od 18 nemůžou dítě k ničemu nutit.
Jakápak právní. Lidská zodpovědnost, lidská!
@enyf Mně osobně je názor rodičů u zádele. A dřív jsem schválně dělala opak jen abych je vytočila. Ale věřím, že existují děti co jim na názoru rodičů záležíTo je hodně smutný a doufám, že svoje děti vychovám jinak.
@Icestar já ty svoje snad taky. Ale jaký si nás vychovali, takový nás maj