Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
No mi bylo jasné, že se na mě strhne lavina za to, že jsem si dovolila poukázat na to, že kouření není prostě v těhotenství normální! Jak jsem tady už dříve psala, já měla pozitivní test v neděli a v pátek nato jsem měla poslední cigaretu. Takže jsem to neměla ze dne na den,ale do 5 dnů. Ale stačilo na ty výčitky. Takže pokud anonymní omezuješ, super! Jen tak dál.To dáš.
Jen tak pro pořádek, je mi 33let, začala jsem kouřit ve 20,byly nějaké přestávky, ale myslím, že 13let je dost dlouhá doba si vypěstovat závislost. Je taky dokázáno, že kuřáci mají větší předpoklad, že jejich děti taky budou kouřit, takže já si osobně myslím, že kdyby moje mamka v těhu nekouřila, mě by to ani nelákalo.
Nekouřit není jednoduché, sama to znám, ale ten drobeček ve mně mi za to holt stojí.Jo, jen tak ze zvědavosti jsem hodila výraz „děti kuřaček“ do googlu… 292000 odkazů..
Neříkám, že zrovna vašim dětem něco bude, upřímně, pevně doufám, že ne, ti bobci za nic nemůžou. Já si opravdu myslím, že kdo nechce, tak hledá důvody a kdo chce, tak hledá způsoby. takže asi tak.
@Anonymní píše:
Papavlinko33 - to jsem zjišťovala na začátku těhotenství, jestli se může e-cigareta používat a když výrobci a prodejci e-cigarety se nesmějí používat kvůli obsahu nikotinu a náplně bez nikotinu vhodné jsou.
Ale náplně jsou z propylenglykolu, který je pro těhotné nevhodný, např. v sirupech na kašel jako je Hedelix atd. je obsažený propylenglykol a z toho důvodu by ho těhotné neměly používat.
Aby to pak nepoškodilo miminko ještě víc.
Koukám, že mi tam vypadly nějaká slova a nějak jsem to zkomolila. ![]()
Mělo být, že výrobci a prodejci uvádějí, že e-cigarety se nesmějí v těhotenství používat kvůli obsahu nikotinu… atd.
Ahoj holky. Tak ja redeji anonymne
Ja jsem s malym kourila dokud jsem necitila jeho pohyby, pak uz jsem si asi radne uvedomovala, ze tam ve mne neco roste a fakt si neslo zapalit, ale do te doby tak 6 denne urcite… Maly se narodila naprosto vporawdku mel skoro 4 kg, a jsou mu skoro 3 roky a byl zatim jen 2krat nemocny…Takze jsem mu tim zrejme neublizila, po te co jsem porodila jsem opet zacala kourit nejak me to zase zacalo chutnat a nemohla jsem se premoct
ale tak 1 denne kojila jsem… Ted uz pres rok abstinuji ani jedna cigareta a jsem na sebe pysna, ale kdybych to mohla vratit tak prestanu hned ikdyz maly je vporadku
Ted cekame druhe a telo je myslim po roce snad vycistene.
@Anonymní píše:
Ahoj holky. Tak ja redeji anonymneJa jsem s malym kourila dokud jsem necitila jeho pohyby, pak uz jsem si asi radne uvedomovala, ze tam ve mne neco roste a fakt si neslo zapalit, ale do te doby tak 6 denne urcite… Maly se narodila naprosto vporawdku mel skoro 4 kg, a jsou mu skoro 3 roky a byl zatim jen 2krat nemocny…Takze jsem mu tim zrejme neublizila, po te co jsem porodila jsem opet zacala kourit nejak me to zase zacalo chutnat a nemohla jsem se premoct
ale tak 1 denne kojila jsem… Ted uz pres rok abstinuji ani jedna cigareta a jsem na sebe pysna, ale kdybych to mohla vratit tak prestanu hned ikdyz maly je vporadku
@Anonymní píše:
Ahoj holky. Tak ja redeji anonymneJa jsem s malym kourila dokud jsem necitila jeho pohyby, pak uz jsem si asi radne uvedomovala, ze tam ve mne neco roste a fakt si neslo zapalit, ale do te doby tak 6 denne urcite… Maly se narodila naprosto vporawdku mel skoro 4 kg, a jsou mu skoro 3 roky a byl zatim jen 2krat nemocny…Takze jsem mu tim zrejme neublizila, po te co jsem porodila jsem opet zacala kourit nejak me to zase zacalo chutnat a nemohla jsem se premoct
Taky gratulace.
.Jen tedy s tím, že tělo je snad vyčištěné tě asi trochu zklamu
. Říká se, že:.......Cituji:
„Velmi obecně se dá říci, že očištění organismu od násleků kouření trvá zhruba tak dlouhou dobu, jak bylo tělo dlouho vystavováno účinkům cigaretového kouře. Stránka uvádí jak se zhruba tělo "čistí“ v čase a co se přesně v našich tkáních děje. No řekněte sami - nestojí za to přestat kouřit a obrovským způsobem tak prospět svému organismu?
20 minut od skončení:
Klesají hodnoty srdečního pulzu a krevního tlaku. ___
8 hodin od skončení:
Hladina nikotinu a kysličníku (oxidu) uhelnatého v krvi se snížila na polovinu, hladina kyslíku se vrátila k normální hodnotě. ___
12 hodin od skončení:
Hladina kysličníku uhelnatého (oxidu uhelnatého) v krvi klesla na normální hodnotu. ___
24 hodin od skončení:
Nikotin je již z organizmu zcela vyloučen. ___
48 hodin od skončení:
Zlepšuje se schopnost vnímat chutě a pachy. ___
2 týdny až 3 měsíce od skončení:
Celkově se zlepšuje stav oběhového systému i funkčnost plic. ___
1 měsíc od skončení:
Zlepšuje se celkový vzhled – kůže ztrácí našedlý odstín, vrásky se vyhlazují. ___
1 až 9 měsíců od skončení:
Pokašlávání a dušnost ustupují; řasinky (vlasově tenké plicní struktury sloužící k odvádění hlenu z plic) znovu získaly normální funkčnost, celkově se zlepšila schopnost plic vypořádat se s hlenem, a snížilo se riziko infekcí. ___
1 rok od skončení:
Riziko srdečního infarktu kleslo v porovnání s typově shodným kuřákem na polovinu. ___
5 let od skončení:
Riziko cévní mozkové příhody („mozkové mrtvice“) klesá po 5 až 15 letech nekouření na hodnoty běžné u nekuřáků. ___
10 let od skončení:
Pravděpodobnost úmrtí na rakovinu plic je v porovnání s kuřáky menší zhruba o polovinu. Totéž platí o riziku vzniku rakoviny rtů, hrtanu, jícnu, močového měchýře, děložního hrdla a slinivky břišní. ___
15 let od skončení:
Riziko srdečního infarktu je stejné jako u osob, které nikdy nekouřili."
Píšu anonymě. Také jsem v těhu kouřila. Kouřím celý život.V těhotenství mi bylo pořád hrozně špatně i psychicky, bez cigára jsem to nebyla schopná zvládnout
Měla jsem šílené výčitky svědomí z toho že kouřím, bála jsem se o mimčo úplně hrozně, ale bez cigarety to prostě nešlo. V prvním trimestru jsem to udržela na dvou cigárech denně. od druhého trimestru 3-5 cigaret denně. Malou jsem dokonce týden přenášela, byla jsem na vyvolání, měla 4.kg když se narodila. Je zatím úplně zdravá, žádné abstinenční záchvaty, byla v pohodě a miláček od narození. Teď jí je 7. měsíců, naprosto v pohodě, zdravá - žádný problém ( modlím se aby to tak zůstalo ) Pořád ji kojím. Po porodu se mi psychika spravila, tak jsem už kouřila tak 1-2 cigarety denně, ale stejně jsem nepřestala. Malé to na kojení nijak nevadilo,zakouřila jsem si vždy hned po nakojení - abych to do dalšího co nejvíce " vydýchala ".
Nemyslím si,že jsem nějaká krkavčí matka, naprosto odsuzuji kouření v těhotenství. Jinak se snažím žít zdravě, hodně sportuji. Na malou jsem se hrozně těšila, měla jsem ji v poměrně vysokém věku, už jsme z dítětem nepočítali, ale byli jsme s partnerem rádi, že se to povedlo. Bohužel psychicky to bylo pro mě tak náročné, že prostě s kouřením přestat nešlo, byla to pro berlička, které jsem se nebyla schopná vzdát.
Nevím pro koho tohle píšu, mám doteď výčitky svědomí, že jsem to nebyla schopná zvládnout. Snad pro ty maminky, které na tom budou jako já.
KKK.
ahoj tak já kouřím teda už 10 let když jse zjistila že jsem těhu tak jsem kouřila omezeně ale kouřila
když jsem byla ve 14týdnu něják se mi rozsvítilo a večer jsem si řekla už si nezapalím !!!!! ráno jsem e vzbudila a už si nikdy nezapálila ani chut na to nemám ! když kouřím ok je to moje věc ale alá za mojí blbost nemuže tak proč kouřit vydržet se to dá i bez cigarety !! nevím jak to bude teda po porodu kojit nebudu tak doufám že to vydržím i nadále a budu dál šetřit a nééé si kupovat zatracený cigarety
![]()
jo a ještě chci dodat žádný apsták jsem za celou dobu neměla ani jednou !!
vždy když byla trošku chut nebo mi to zavoní vzpomenu si že mm malinkou v bříšku a hned mám na starosti něco jiného. ![]()
Ahoj,tak co to tady pročítám, nechápu, že Vám gynekoložky kuřačkám řekli at nepřestáváte..Že by se to mělo prvně omezovat jsem taky mockrát slyšela (dokonce od mojí učitelky)a když jsem otěhotněla, ptala jsem se mojí doktorky..Řekla že ikdyž jsem těžká kuřačka (denně ta krabička)mám přestat ihned!!prý je nesmysl to omezovat…Bohužel mi to hned nešlo a začala jsem to maximálně omezovat
..Jinak maminka byla dvakrát těhu a vždy kouřila dvě-čtyři denně, já i bratr jsme nemocní jednou za pět let a zdravý jak rybky už od mala..To samé můžu říct i o mojí spolužačce,kamarádce,sestřence, které mají už asi rok miminka..Ale rozhodně neříkám ze je správné v těhu kouřit!!!!!!Určitě u kuřaček jsou větší rizika předčasného porodu a nemocných miminek..Ale maminky nekuřačky to asi nepochopí když ani neví co absták je, a i to že každý to má jinačí s přestáváním,hold je někdo slaboch a myslí si, že to tak hrozné není ![]()
Já kouřila tak desítku denně, někdy i dvacet a 10 let, nikdy jsem ani nezkoušela přestat, když jsem zjistila, že jsem těhotná tak ani jednu. Radši absťák (jestli se tomu dá vůbec říkat absťák - jsou to jenom cigára, ne nějaké tvrdé drogy) než do malého valit také sr…y. Ale samozřejmě každého věc, toť pouze můj názor.
Moje máma koouřila v obou těhotenstvích. Při mě vykouřila prý 10cigaret denně. DO 12let jsem byla zdravá jako rybička ale pak mojí vlastní vinnou jsem si podkopala imunitu a do 15let nebyl měsíc kdy jsme neonemocněla. Od té doby to je už v pohodě. Při mojí sestře kouřila i krabučku děnně, sestře je 5let a až na nešzovice a jednu nebo dvě lehké chřipky jí nic nebylo.
Já sama jsem teď ve 24tt, taky kouřím, teda už né krabičku denně, ale jednou za čas (jednou za týden, max 3×) si jednu cigaretu prostě dám. Odbourává to stres. i když je to pro prcka nezdravé… Mrzí mě to kolikrát se za to nenávidím, ale někdy prostě to cigáro potřebuju…
Ahoj, já sice nekouřím, ale asi to musí být dost těžké přestat. Píšu, abych vás povzbudila v nekouření. Dneska jsou metody jak přestat, určitě se o to aspoň pokuste! Držím palečky holky, to zvládnete!!!
Taky je úryvek z článku o kouření: Myeloidní leukemie se pokládá za důsledek pasivního kouření: u dětí z kuřáckých rodin bývá výskyt onemocnění 2-3 krát častější než u dětí, které žijí v nekuřáckém prostředí. Děti, narozené matkám kouřícím v těhotenství, mívají v pupečníkové krvi až 3× vyšší počet leukocytů s chromosomálními aberacemi (1,5%) než novorozenci nekuřaček (0,5%).
Celý článek je tady:
http://www.linkos.cz/…a/cislo/343/
@michi13 taky jsem neměla absťák ani jednou, kouřila jsem taky 10let, já teda i v těhu
ale hned jak jsem malou uviděla narozenou, jsem si už nezapálila, kouří přede mnou mamka, kamarádky…chuť nemám, nekouřím 9 měsíců
když to vydržíš v těhu, tak je to pitomost pokojení začínat
to už ta chuť musí být dávno v trapu, držím palce ![]()
@viky23 no tak ja jsem sice v tehu krasne prestala kourit
ale diky tomu ze nekojim tak jsem prisla po peti dnech z porodnice a hned jsem to zkusila silene jsem se
ale pak jsem sla malou zapit asi po tydnu a tam jsem opet zacala tou noci kourit kourim slimky ale kourim
jsem pitoma po takove dobe zase zacit!!! sama na sebe mam kvuli tomu nervy ale ted si kazimjen svoje zdravi ne malinke a vim ze kdybych otehotnela opet prstanu ale ted ne chutna mi to
a kourim asi jeste vic nez pred tim
ale je chyba v tom ze jsme ze jsem nekojila jinak bych zacit nesmela ale takhle me to proste lakalo… ![]()
@michi13 tak to jsi teda vážně hloupá, promiň
když tito už poprvé nechutnalo
já to naštěstí nezkoušela, ani zkoušet nehodlám, na co když kouřit už nechci, to bych v tom jasně lítala znovu…teď co nekouřím, cítím jak kuřáci smrdí a nechci aby mě malá viděla s
cigaretou