Kousnutí od psa: Postup, jak řešit s majitelem

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
138
13.1.26 17:31

Kousnutí od psa - postup

Zdravím, řešil tu prosím někdo kousnutí od psa? V těchto obrovských mrazech jsme pozdě večer našli pejska, který za námi utíkal. Nechtěli jsme ho nechat logicky tam, tak jsme ho uvázali k sobě a poptávali se na nejbližší ulici – nikdo ho neznal, tak skončil v naší garáži. Díky policii i sítím se majitel našel a večer pro něj přišel – bohužel odešel z domu, který zapoměl zamknout a pes utekl.
Bohužel, nejsem pejskař, nevím na co vše dávat bacha, a i když byl pes čistý, vizuálně zdravý, poslouchal na všechny povely – když jsem mu dala jídlo a pak se k němu sklonila rukou, cvaknul mě do ruky. Spíš velká modřina, trochu otisk zubů, spíš odraná kůže i když krev trochu šla, než hloubkový kusanec.
Okamžitě jsem jela na infekční do nemocnice, kde jsem dostala ATB a tetanovku. Vzteklina se prý nedává, když nejde o divé zvíře nebo vzhledově nemocného psa, nebo o psa bez majitele, který utekl a nedohledal se.
Majitel mi pak poslal i očkovací průkaz – pes byl proti vzteklině očkován půlroku dozadu.
Já bych asi s tím takhle byla ok, ale moje ošetřující lékařka – obvodní – mi řekla, že majitel je povinen navštívit veterináře hned po incidentu – co už je ale dva dny a pak po 5 dnech a dodat mi zprávu – pro ní o tom, že pes nevykazuje známky vztekliny – prý jeho očkovák nestačí.
O majiteli jsem zjistila, že je to normální slušný člověk, tak nevím zda ještě takto prudit, aby bola Dr. spokojena. :/
Jinak papír od Dr. z infekčního, která žádné očkování proti vzteklině neindikovala, viděla. Na policii jsem to nehlásila, s majitelem sme to pořešili sami, včetně foto očkováku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5683
13.1.26 17:39
@barbara1005 píše: Více

By tvoje Mudra měla vrátit školné :roll:,takové hlouposti, vzteklina u nás téměř neexistuje, takže bud v klidu a jí to samé vyřid taky.

A chodit na veterinu kvůli tomu fakt majitel psa nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64829
13.1.26 17:42
@Ahep píše: Více

no je to povinnost majitele psa
https://www.mestonachod.cz/…okousani.asp

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8291
13.1.26 17:45

AI říká, že to povinnost opravdu je:

Ano, majitel psa má v České republice zákonnou povinnost zajistit veterinární vyšetření zvířete, které poranilo člověka. Tato povinnost vyplývá z § 4 veterinárního zákona č. 166/1999 Sb..
Zde je přesný postup, který musí majitel dodržet:

První vyšetření: Musí proběhnout ihned (nejpozději do 24 hodin) po pokousání.

Druhé vyšetření: Probíhá 5. den po incidentu. Tento odstup je klíčový, protože virus vztekliny se ve slinách objevuje jen několik dní před projevem klinických příznaků.

Potvrzení: Po každém vyšetření vystaví veterinář „Osvědčení o zdravotním stavu zvířete“, které musí majitel neprodleně předat ošetřujícímu lékaři pokousané osoby.
Izolace: Během 5denní pozorovací doby musí být pes držen tak, aby nemohl nikomu způsobit další zranění nebo utéct.

Pokud majitel odmítne psa nechat vyšetřit, je nutné informovat Policii ČR nebo místně příslušnou Krajskou veterinární správu. Vyšetření je povinné i v případě, že je pes řádně očkován.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
138

@Ahep No… hlavně mám papír z pohotovosti na infekčním. Jo, tam jsem dostala, že mám prošlý tetanus, ale nic víc. Ptali sa, kde jsem ho našla, zda je pes známý, zda má majitele a zda mám doložené očkování, nic víc na infekčním nepožadovali. Prý vzteklina v tomto případě nulová, očkují jen když je to divá zvěř / random pes…

Naopak moje lékařka trvá na nějakém postupu… jako jo, našla jsem si na veterinární správě, že je ten majitel povinen, ale když to není nic vážné a nebylo to úmyslné ublížení, pes byl prostě asi ve stresu, já nechci nikoho hnát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6591

To potvrzení je běžný postup. Pro majitele je to spíše formalita, veterina vypíše. Nechávali jsme si to napsat na našeho vlastního psa, když kousnul syna (syn na něj spadl).
Pro lékařku je to běžný postup, tak to dodržuje a chce mít papíry v pořádku, obvodni casto baziruji na, pro nás, blbostech. V nemocnici na čištění stačilo, že je to náš pes a nikdo nic neřešil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6591
13.1.26 17:47

2* se staví na veterinu, že pes nevykazuje známky vztekliny, není to žádné hnaní :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8291
13.1.26 17:49

Tak tvá lékařka chce mít vše v pořádku, to přece není nic špatného, ne? A nechtěla by to pro tebe, kdyby to nebylo nutné, nemyslíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10553
13.1.26 17:52

Má pravdu, majitel psa musí zajít na veterinu k vyšetření psa, pak ti dodá papír a ty ho předáš své obvodní. Konec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11545
13.1.26 17:52
@Ahep píše: Více

Muže také kousl-trochu pes do ruky, když se procházel a majitel musel se psem na veterinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30299
13.1.26 17:56

K veterináři se musí s neočkovaným zvířetem. Očkované zvíře je v pohodě. Důležité je, že to majitel ví o tom, že pes něco udělal a pokud do týdne neumře na vzteklinu, je vše OK.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
138
13.1.26 18:04

Tak ja se s majitelem snad dohodnu… snad pujde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
784
13.1.26 18:40

Šance sice nulová, ale já bych na tom na tvém místě trvala. Tvá dr jen dodržuje předpisy a jde o tvé zdraví, když veterina řekne že je to ok, můžeš mít větší klid na duši. I v případě nějakých problémů je lepší aby tam majitel psa šel a měl potvrzení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
138
13.1.26 18:44

@miamia142 Nastesti, majitel komunikuje, omluvil se, a ze tam zajde.
Ja jsem mu na oplatku zaslala svou zpravu z pohotovosti, at ma jeho vet udaje, co bylo hlasene. Tak snad pujde. Verim ze je pes zdravy, tak je mi jedno kdy, ale poprosila jsem na tento tyden.
Pravda, ze budu i ja klidnejsi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
366
13.1.26 19:44
@Temnástranasíly píše: Více

Naši babi takhle „hnali“ když si nechala ošetřit zanícené škrábnutí do bérce její kočkou.
Veterina 30km, babi neřídí, takže my pro ni 30km, k veterináři 30km, odvézt babi zpátky domů..a to vše 2×, kdyby náhodou její vlastní kočka měla vzteklinu :nevim:
No a mě napadá, kdyby ti náhodou pán nezvedal telefon, přestal komunikovat, tak ho donutíš jak? Necháš ho hledat policií??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák