Kraniální remodelační ortéza - máte zkušenost?

795
3.10.11 08:31

Kraniální remodelační ortéza - máte zkušenost?

Ahoj, máte někdo zkušenost s touto „pomůckou“? Uvažujem o ní pro našeho 5-ti měsíčního chlapečka, ale než se rozjedem do F-M na vyšetření, ráda bych věděla, jestli to má smysl…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14535
3.10.11 09:15

Tak na to jsem zvědavá, malá od mala spí jen zádech (posledních 14 dní i na boku) a vzadu má hlavičku placatější, navíc měla kvůli porodu bloklej krk a neotáčela hlavou doleva, takže když se kouknu zezhora, tak je trošku „ustřelená“ na jednu stranu. Mluvila jsem o tom s doktorkou a prý to nemá řešit, že hlava ještě poroste a lehce se to srovná, no velký pokroky teda nevidím. Navíc to prý zakrejou vlasy :roll: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
795
3.10.11 09:18

My máme kluka, takže tam to moc vlasy nezakryjou, cvičíme vojtovku a taky zlepšení nevidím, navíc teď mu bylo 5 měsíců a někde jsem četla, že se to srovná tak kolem půl roku, tak abychom něco neprošvihli… Jak starou máš holčičku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14535
3.10.11 09:29

My jsme taky cvičili a hlavičku vcelku brzo rozhýbala, dokonce jsme polohovali mezi válečky, ale stejně si tam hlavu nakrčila podle sebe. Malý teď bylo 8 měsíců. A má to váš chlapeček hodně vidět. Je fakt, že já se teda nesetkala v rodině s kladným, přijetím, když jsem se o helmičce zmínila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
795
3.10.11 10:13

nám vojtovka taky pomohla v tom, že nepreferuje vyloženě jen tu jednu stranu, ale vždycky když usne, přetočí se na tu svoji, přetlačí všechno. vidět to jde hlavně z jedné strany, hned za ouškem až dozadu do půlky hlavičky, manžel s helmičkou souhlasí, když to bude potřeba, babičkám se to nelíbí, že to mají všechny děti sležené a že se to pak spraví. Jenže já jsem četla, že to může přejít až v deformování obličeje, tak to bych teda opravdu nerada. teď jdeme k naší dětské doktorce, zeptám se jí, co si o tom myslí, třeba to vidím moc černě, jak říká moje mamka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
795
3.10.11 12:27

doktorka mi řekla, že ví, o co jde, ale že to ještě n nikom neviděla, prý už to s jednou maminkou konzultovala, ale nakonec se pro helmičku nerozhodla, teď má prý chlapeček 1,5 roku a hlavičku krásně kulatou. Napsala mi doporučení do rizikové poradny, že zvažuje aplikaci Calciferolu, protože mu v týle ještě hlavička hodně pruží, ale není si tím jistá, tak máme zajít na konzultaci do té rizikovky a pak se uvidí, prý by ortézu viděla až jako krajní řešení, fontanelu máme otevřenou, takže zhruba do 1,5 roku je možnost nápravy. A znovu mi řekla, že až začne sedět a lozit, spraví se to samo, ale já tomu pořád nějak nevěřím, přijde mi, že je to spíš horší než lepší, ale možná od toho prcka chci moc… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14535
3.10.11 12:45

No to mi říká taky každej, že až se rozhýbe a nebude ležet jen na zádíčkách, tak se to spraví. Taky každej říká: to jsme měli taky a spravilo se to. Na jednu stranu jí nechci trápit, na druhou stranu nechci aby mi to jednou vyčítala. Nás teda nikam do poradny neposílaj a to už jí vidělo doktorů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jenlenka
17.10.11 12:03

Dobrý den, my zkušenost nemáme, ale i po doporučení pediatričkou ortézu zvažujeme nebo spíše jsme se pro ni už i rozhodli. Nejprve nám ale sdělili, že než k nim do F-M pojedeme na měření, je nutné navštívit neurochirurga a ten rozhodne o nutnosti užití. Máme tentýž problém jako vy - boční sležení směrem dozadu, při pohledu shora už je i vidět, že ouško ustoupilo a neradi bychom taktéž dospěli k deformitě v obličeji. Cvičíme Vojtovku, ale po usnutí nám také lehá stále zpět do svojí pozice.

• Citovat
  • Upravit
Darwi
20.10.11 19:41

Ahoj, my máme helmičku tři týdny. Měla jsem strach, jak to malý zvládne (máme 6 měsíců), ale zvládá to v pohodě, vůbec mu helmička nevadí. Každé ráno mu sundám helmičku a kontroluji, jestli se hlavička spravuje :). Za 14 dní jedeme na kontrolu, naskenují mu hlavičku a porovnají s prvním skenem, doufám, že tam bude už vidět zakulacování. Jinak máme sleželou hlavičku na jedné straně z boku, od ouška až k temeni a měli jsme to vidět i v obličeji, jakoby vystouplou jednu polovinu čela, to už se mu celkem spravilo. Jinak nám pediatrička od začátku říkala, že se to samo nesrovná. Všichni ostatní nám tvrdili, že se to srovná samo, řekla jsem, že počkáme do půl roku, potom to budeme řešit. Jsem ráda, že helmičku máme. Vojtovku cvičíme taky, ale na sleženinu nám nepomohla. Co se týče helmičky, tak je potřeba vyšetření z neurochirurgie, zda nejsou srostlé lebeční švy a aby vypsali na neurochir. poukaz na helmičku (2 helmičky platí pojišťovna). Ve Frýdku jsme moc spokojení.

• Citovat
  • Upravit
14535
20.10.11 21:04

Hmmmm, tak malá to v obličeji nemá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
25.2.12 16:23

Terrad:Ahoj,cetla jsem,ze te trapila plocha hlavicka u holcicky. Mam stejny problem, tak jsem se chtela septet, zda ses rozhodla pro tu ortezu nebo jsi se s Tim smirila a nebo se to samo zlepsilo? Diky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14535
25.2.12 20:32

Ahoj, helmičku nemáme. Já jsem o tom dost uvažovala, ale naše doktorka mi to vcelku rozmlouvala. Že se často hlavička srovná sama a taky to u holčiček zakryjí vlásky. Možná, že to není už tolik vidět, ale já vím kam koukat a prostě dokonalou kulatou hlavičku nemá. Je fakt, že jsem si začala všímat ostatních dětí a docela mě překvapilo kolik dětí má hlavičku různě deformovanou a je to na viditelnějších místech.
Dost primitivně jsem to narychlo nakreslila. Prostě neni to výrazný, nedeformuje jí to obličej, ale člověka mrzí, že nemá hlavičku úplně kulatou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
142
25.2.12 20:52

Máme v rodině stejný problém u miminka (7 měs), vypadá to teda mnohem hůř než na obrázku od Terrad, posun i v obličeji a ucho. O ortéze uvažujeme, zatím zjišťuju informace. Budu ráda, když napíše někdo, kdo ortézu má, jak to všechno probíhalo prakticky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
26.2.12 22:45

Ahojky, moje dcerka helmičku nosila (cca 3 měsíce). Sleženinu měla poměrně velkou. Posun ouška jsem také zaznamenala. Helmička pomohla docela výrazně, ale stále nemá hlavičku úplně dokonalou. Díky vláskům si toho nikdo nevšimne, ale když jí myju hlavičku, tak to stále vidím a doufám, že se to snad ještě spraví samo. Teď jí je 15 měsíců a helmičku nosila od 7. měsíce. Přiznám se, že občas přemýšlím, jestli bych do helmičky bývala šla znovu. Pár negativ to totiž mělo. Jelikož období nošení helmičky spadalo na parné léto, tak se hlavička hodně zapařovala a dcerka byla plačtivější, protože ji to svědilo. Někdy mi jí bylo opravdu hodně líto, jak se po sundání škrábe. Občas to způsobovalo otlačeniny na spáncích atd. A taky se helmička trochu točila po směru sleženiny, takže neseděla na hlavně úplně rovně. Ale kdoví, jak by se to dcerce spravilo, kdybychom do helmičky nešli. Cca 3 měsíce před aplikací helmičky jsem se snažila hodně polohovat. Sleženina se lepšila, ale ne příliš rychle. S helmičkou byly výsledky markantnější. Takže asi bych ji zvolila znovu, ale 100 % spokojenost nebyla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
142
27.2.12 10:49

Ahoj Kykatko, moc děkuju za odpověď. Nám to bohužel vyjde taky na léto, pokud do helmičky půjdeme. Ale obávám se, že jen polohování to nespraví, její maminka totiž není v tomhle důsledná. Měla jsi nějaké pomůcky na polohování?
A jak to probíhalo „papírově“? Doporučila to praktická doktorka? (Jí ne, jen cvičení Vojtovky.) Našla jsem, že se musí jít na neurochirurgii do dětské nemocnice a tam vypíšou poukaz na helmičku - pracoviště ve Frýdku Místku. Nenavrhovali i jiné možnosti? A jak dlouho to trvalo, od doby kdy jste se rozhodli to řešit po nasazení helmičky? díky moc!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí