Kdy dát kravské mléko?

89
27.1.10 12:17

kravské mléko

ahojky maminy,

mám takový dotaz. Kdy jste začali dávat svým dětem kravské mléko? Malý už od půl roku papá jogurty, puding atd. Má to moc rád. Kamarádka říkala, že kravské mléko rozhodně dávat nemám, protože se to nesmí atd. Ale když to má malý rád. :nevim:
prosím, že mu tím neubližuji, když mu dávám mléčné výrobky. :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13794
27.1.10 12:21

Ahooj,
no já malému také dávala jogurty, do roka tedy víc přesnídávky, ale jogurty občas taky i ty sýry kidiboo (ted mi říkal přítel, že na ně dělali testy a nejsou vhodné jako svačinka 8-o ) … noo a malej žije a je zdravej :mrgreen:
ale mléko jsem nedávala asi až v 15ti měsících jsem mu dala ochutnat, ale jinak ani ted ho nedávám… nějak nemám proč a k čemu :-)
Ale také jsem slyšela, že kravské mléko do roka ne …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8297
27.1.10 12:32

Tak na kojeni.net píšou, že kravské mléko od 2let. Do té doby prý buď MM nebo UM.

Já pocitově bych dávala tak od 1,5r, on je rozdíl mezi jogurtem, to je kysaný mléčný výrobek, tudíž snadno stravitelný (tím zakysáním je jakoby předtrávený), kravské mléko je přeci jen hůř stravitelné.

Mates má jogurt každý den, rano a večer UM a mléčnou kaši večer.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3105
27.1.10 12:41

Ahoj,já čekám první dítko,takže jako matka zkušenost nemám,ale můžu ti poradit jako alergik na bílkovinu kravského mléka.
Poraď se s dětskou doktorkou,ta ti odpoví nejlépe. Jogurty a sýry jsou překysaná,takže ten alergen už v nich není - ty můžu jíst i já. Ale samotné kravské mléko je dost velký alergen,takže opatrně a navíc celkově lidský organismus kravské mléko špatně tráví. Já svou alergii řeším mlékem kozím. Pokud je dobrý zemědělec,tak to mlíko nesmrdí,je chutné a není tak těžké a nealergizuje mě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
27.1.10 12:44

Tak kojeni.net a podobné rady mám strašně rada :mrgreen: Ne,vazně,mám ty stránky opravdu ráda,ale laktační poradkyně přehánějí,ve vším a všude :kytka: :srdce: ..

Já jsem dlouho kojila,malou ještě kojím.Jogurty jsem oběma dětem dávala asi od 8 měsíců..No,u Adámka jsem byla tak „blbá“,že jsem podle podobných rad dávala ještě po roce např.do bramborové kaše umělou výživu,se nedivím,že mi nic podobného nejedl.Kravské mléko jsem mu začala nárazově dávat před 2.rokem,ale jak píšu,kojila jsem až do 2 let a 9 měsíců..Jinak bych mu ho dala asi dřív.Dávala jsem mu vybrat mezi Sunarem - i ochuceným a mlékem,vybral si mléko.

Emičce dělám bramborovou kaši a všechna jídla,kde je potřeba trochu mléka z krabicového polotučného,jak jí šmakuje.Pít jí ho nedávám a ještě bych nedala..

Četla jsem rozumné názory,se kterými souhlasím..Kravské mléko by se nemělo vůbec podávat do roka,potom u dětí,které nemají alergii to možné je.Do jídla,kde je potřeba mléko,můžeš normální použít od 10.měsíce..

U nás jsou jesle,zajišťují i hlídací službu.Adámek tam kolem dvou let několirát byl.Mléko tam děti pijí normální.Myslím jako hrneček mléka při svačině.Jesle jsou pro děti od roku..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1030
27.1.10 12:44

ahoj,Viktorce jsem dávala kravské mlíko myslím ve 14 měs-do té doby jsem kojila,tak ho nepotřebovala,pak jsem ze dne na den přestala kojit,tak dostala kravské polotučné-chutná dodnes :palec:
Valince jsem dala přesně v den jejích 1.narozenin a taky chutná dodnes,ale s Grankem :-D
Mléčné výrobky jako jogurt a tak jsem v 10ti měs samozřejmě dávala,neboooj,neubližuješ mu :hug:
Moje kámoška nedávala mléčné výrobky vůbec,ale je makrobiotik-nebo jak se to píše :oops: ,ale nekecala mi do toho,já ji taky ne.každého věc ne? :-D
Tak papa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
27.1.10 12:46

Evi,kozí mléko pro alergické děti..Další těžce diskutovaný problém,debata na dva tábory :mrgreen: ..Jsem četla,že dětem v žádném případě ne,obsahuje stejnou dávku alergenů jako to kravské a co se týče poměru živin a vitamínů,je pro dětský organismus ještě hůře stravitelné..Zatěžuje ledviny ještě víc,než to kravské.

Potom si vyberte :twisted:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
205
27.1.10 12:49

Ahoj,
připojím se k diskuzi. My jsme s malou od narození na UM a je šikovná, pěkně přibývala a nemá žádné alergie.Teď bude mít 9 měsíců a Dr. mi řekla, že pokud vbše dobře snáší - jogurty apod., tak jí můžu i kaše dělat z kravského mléka ovšem držet se plnotučné varianty.Máme na noc ještě UM ale kaše nebo krupici nebo domácí puding jí dělám z kravského mléka a moc jí to chutná a žádné negativní reakce nemá.Každopádně si myslím, že je to individuální a nejdřív bych se zeptala tvé Dr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9797
27.1.10 13:40

já osobně bych s kravským mlékem počkala, ale i kozí se nemá dávat do věku 12ti měsíců..
Já jsem malé začala dávat kolem 1,5roku, ale museli jsme přestat (vypila kolem litru denně), ale měla z něj zácpu, tak jsme začali kupovat kozí, občas má přímo od kozy,kolem půl litru denně, ale poslední dobou na něj taky neslyším dost chválu :roll: člověk si fakt nevybere, já bych se taky poradila s dr..nám homeopatik doporučil Ovesný nápoj místo mléka, ale na něm je napsáno, že je od tří let :roll: tak člověk fakt neví, co je správně..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
27.1.10 13:46

Andy,tak ovesný popř.sojový nápoj :twisted: Další téma k diskuzi..Já jsem četla,že nic z toho není vhodné pro děti v předškolním věku..Není to náhražka mléka,dětský organismus neumí ty živiny z toho vstřebat :mrgreen:

Já se nenavážím,do nikoho :zed: :srdce: Jen mě překvapuje,co odborník,to jiný názor a jiný kraj,jiný mrav :kytka:

Já jsem si všimla,že nejvíce odsuzují krabicové mléko pro děti firmy,které vyrábějí umělou kojeneckou výživu.Ty píšou,že kravské mléko je pro telátka.. :lol: No,vždyť jim jde hlavně o peníze..O tom to taky je.. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2139
27.1.10 13:53

Ahoj, tak my jedeme podle tabulky kojeni.net. Nejsem biochemik a tak nepátrám po informacích typu rozdílu složení kravské bilkoviny v jogurtu, sýru, mlíku.

Jogutry dávám od 8.měsíce, kravské mlíko od roka, ale jen na vaření, aby přešlo varem, třeba na kaše. Kupuju bio plnotuk. Sýry tak od 11.m. Tvaroh, pribináky a podobné od roku, ale zřídka, čistě kvůli energii. Kravské mléko na běžné pití doporučují od 2 let, možná začnem i dřív, takže zatím dávám sunar. Má ho jednou denně ráno, tak to není takový problém a vím, že je to obohacený různými prospěšnými látkami, což se nikdy neztratí, hlavně v zimě :wink: .
Co jsem vyčetla v literatuře, doporučují používat mléko čerstvé před krabicovým (trvanlivým), neboť jako vše trvanlivé je zbavené prakticky všeho, i toho, co by tam být mělo. Nezabije ho, ale taky mu nic nedá. Příjde mi to docela logický argument.
Ohledně tučnosti. Já tedy narazila všude spíš na preference plnotučného, ale asi je to jedno. Selským rozumem, mám-li dítko hubeňoura, co by měl přibrat, budu dávat spíš plnotučné, pokud z toho nebude mít průjem, pak stačí naředit vodou a mám polotuk. :wink:

Betyho, myslím, že pokud Ti malý baští a nevadí mu to, nemá žádný reakce, trávicí potíže, už bych to v 10 měsících neřešila a zůstala, jak jste zvyklí. Jen s tím běžným pitím bych možná tak půlrok počkala. Narazila jsem i na názor, že ta doporučení od 2 let jsou skutečně jen tahem výrobců UM, že ve skutečnosti není důvod, pokud dítě má dostatek vitamínů a všeho možného z běžné stravy. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9226
27.1.10 14:30

Ahoj, ja davam cca od 7 mesicu dceri jogurty, syry a vsechno co je mlecne a zije a nikdy ji nic nebylo. Ochutna vsechno a nemela nikdy s nicim problem. Kravske mleko jako takove jsem ji jeste nedala, nicmene uz ho ochutnala a nechutnalo ji :lol: taky jsem slysela ze do roka se nema davat, ze si na to muzou vypestovat alergii, ale dr. se me na rocni KO ptala jestli uz mela kravske mleko a ze by ho mela ochutnat, aby se vedela jestli bude nebo nebude alergik a kdyz jsem ji rekla, ze ji syry a jogurty od 7. mesice, tak rekla ze alergicka rozhodne neni :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
27.1.10 14:35

Já přidala holkám jogurty a sýr cca od sedmi měsíců, od roku se začaly ke kojení učit i na chuť klasického mléka (snídáme čaj s mlékem). Cca v roce a třičvrtě jsem všechny odstavila a přešly na kravské mléko úplně. Jsou zdravé a v pořádku, alergickou zátěž v rodině nemáme. Mléko dodnes milují…

Teď občas mlsají kakao, jinak mají ke snídani kvalitní černý čaj s mlékem, k večeři hrnek mléka.

Podle mě je hodně ovlivněno lobby výrobců kojenecké stravy - protože na co slyšíme lépe než na zdraví našich dětí, že? Takže se snažím k výživě přistupovat s rozumem… Mimochodem - UM se vyrábí z čeho? :D

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
27.1.10 14:49

Přesně,lobby výrobců kojenecké výživy,jak psala Lesina a jak jsem psala i já nahoře :palec:

Stejné je to i s časným zaváděním masa..Jen abychom si kupovali ty jejich skleničky,kde je přidáno maso už od 4. měsíce..V brožurkách např.Hami je to napsáno,že prý dítě potřebuje železo..Nám doktorka říkala,že maso stačí až kolem 8 měsíců a ze začátku jen vývar a občas.Železem je dítě zásobeno od matky,když je chudokrevné,dostane kapičky a maso má vysoký obsah bílkovin,které zatěžují organismu doposud zvyklý jen na mléko..

Vím,že to sem nepatří..Chtěla jsem poukázat,že ten tlak výrobců kojenecké výživy opravdu je,a nejen „nevhodnosti používání kravského mléka“ :jazyk:

Jenže toto jsem si pořádně uvědomila až jako zkušenější máma druhého dítěte..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3105
27.1.10 16:46
Jana206 píše:
Evi,kozí mléko pro alergické děti..Další těžce diskutovaný problém,debata na dva tábory :mrgreen: ..Jsem četla,že dětem v žádném případě ne,obsahuje stejnou dávku alergenů jako to kravské a co se týče poměru živin a vitamínů,je pro dětský organismus ještě hůře stravitelné..Zatěžuje ledviny ještě víc,než to kravské.Potom si vyberte :twisted:

Ahoj,já jen psala,jak to řeším já. Kozí mi kupodivu vůbec nic nedělá. Každá byť stejná alergie se projevuje jinak. Mě třeba vadí jogurty,kde se přidává smetana (pribiňáček,…) Je to alternativa,kterou mi poradila moje mudr,která je starší a má kladný přístup k přírodní medicíně. Ještě mi řekla o sójovém mléku,ale to s normálním nemá nic společného.
Každopádně při jakékoli pochybnosti bych se rovnou poradila s doktorkou a se svým selským rozumem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí