Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já je mám po těhotenství a jsou vidět normálně při vaginálním ultrazvuku na gynekologii.
Holky gynekolog mi našel masivní křečáky na děloze a moje obtíže se měsíc co měsíc výrazně stupňují. Máte některá zkušenost? Je mi teprve 25 a doktor se mě ihned ptal, zda plánuji v blízké době těhotenství. Léky samozřejmě napsal, ale zlepšení nevidím. Bolesti a křeče, hlavně při MS, a ta samotná zesílila o stodvacet procent, se nedají skoro ani vydržet. Napíšete mi nějaká vaše zkušenosti? Děkuji.
@Anonymní píše:
Holky gynekolog mi našel masivní křečáky na děloze a moje obtíže se měsíc co měsíc výrazně stupňují. Máte některá zkušenost? Je mi teprve 25 a doktor se mě ihned ptal, zda plánuji v blízké době těhotenství. Léky samozřejmě napsal, ale zlepšení nevidím. Bolesti a křeče, hlavně při MS, a ta samotná zesílila o stodvacet procent, se nedají skoro ani vydržet. Napíšete mi nějaká vaše zkušenosti? Děkuji.
No měla jsem je taky a bohužel se s tím moc nedělá. Asi jediné řešení je těhotenství, kdy to při císaři spálí, tak to udělali teď mně.
@Magda124 děkuji za odpověď. A co to těhotenství? Probíhalo v pořádku? Mě doktor říkal něco o rizikovém, v takovém případě.
@AliceSowinska bylo rizikové, ale z jiných důvodů. Jediná komplikace bylo silnější krvácení při porodu, ale nic dramatického. Bavila jsem se o tom se svou gynekoložkou a ta říkala, že je skvělé, že mi to při císaři ošetřili, že bohužel jinak se s tím nedá nic dělat a že mám štěstí. Já tedy císaře měla z jiných důvodů, na varixy se přišlo až při porodu. A to posledních 5 let jsem trpěla jak pes, dokonce mě hnali i na magnetickou rezonanci. Bolesti mi zmírnili až rehabilitace.
Mně je našly loni - to mi bylo 22. Dali mi jen Detralex a víc se nedá dělat. Ale nezpůsobují mi nějaké bolesti nebo něco.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, rada bych se vás zeptala na křečové žíly tam dole. Vím, že to bývá v těhotenství, ale těhotná nejsem a nikde jsem nenašla, že by to bylo i jako za normálního stavu. Jde to…půl roku mě bolí podbřišek…jsem absolutně bez nějakého nálezu a to jsem prolezla jooo hodně vyšetření a oddělení. Diagonaza je tady nejasná, ale bylo mi řečeno, že jsou dvě možnosti obtíží, jedná je histaminova intolerance (mírně zvedle testy) a druhá jsou křečové žíly v oblasti dělohy. Dostala jsme tedy detralex a dietu, uvidíme. Každopádně mě spíš zajímá, jestli je možné je mít už ve 25letech?a z čeho se to dělá? Dá se tomu předejít? Nebo nějak upravit? A je s ti. Problém při otěhotnění?
zájmem se proto, kdyby to ty křečky byly…za 4 měsíce jdu na nějaké spešl testy a měla bych vědět víc, ale prozatím můžeme spekulovat.
Díky
Pokud plánujete mimco tak bych ho plánovala čím déle jsou žili na děloze víc prorůstají a když se pak obalí celá děloha je hodně rizikové těhotenství prášky nezabírají pak jedině někde dělají ze žili operativni ošetří ale ne všechny pak už je jen hysterektomie
Zdravim, je mi 24 let, po vysazeni HA, kterou zase beru se mi zacaly delat cysty na deloze a mam krecove zily na deloze. Mam otazku zda by to mel gynekolog kontrolovat nebo ne? Muj gyn. to vubec neresi jen chce abych brala HA diky ktere se nedelaji cysty ale stale mam bolesti kvuli tem krecovym zilam. Obavan se ze to bude problem pro dalsi tehotenstvi jestli to vubec pujde. Mela bych zmenit gynekologa? Dekuji za odpovedi.
@Anička2000 píše: Více
No, cysty ničím jiným než estrogenem = kombinovanou hormonální antikoncepci nezmirnis.
A ohledně křečových žil nevím, možná by bylo vhodné objednat se na cévní, přeci jenom je to spíš jejich obor než gynekologa.
@AnoNe to jsem zkousela a bylo mi receno ze mi nemaji jak pomoct, ze kdyz to je na deloze ze to resi gynekolog. U tech cyst pocitam ze se mi budou proste uz delat.
@Anička2000 Hodím svou zkušenost. Mám operovanou endometriozu. Přišla jsem k jinému doktorovi, že mám zase bolesti - on mi řekl, že mám křečové žíly na děloze a napsal Detralex a jinak, že jsem v pohodě. No šla jsem zpět ke svému odborníkovi, i když je daleko a samozřejmě, to byla endometrioza. Odoperovali mi ji a mám klid! Takže ty křečové žíly mi ty bolesti nezpůsobovaly…nic mi s nimi nedělali při operaci a v září jsem normálně otěhotněla. A co se cyst týká, je podstatné, jaké cysty to jsou. Krvavé by musel řešit a sledovat určitě. Někomu se dělají cysty spojené s menstruacnim cyklem a ty se nějak moc hlídat nemusí. Problém je v tom, pokud by jen rostla a nemizela by. Případně teda změnit gynekologa, co věci bude řešit. Možná zvážit i endometriozu?
@sojka20 na endometriozu jsem se ptala tez, tu pry urcite nemam, bolesti bez HA mam kvuli vznikani novych cyst a praskani starych a jinak kvuli tem krecovym zilam(na ne mam detralex) takze ja uz nevim. Jsem po 2 potratech a jednom porodu pred 2 lety a o dceru jsme se snazili rok a pul skoro a ja se bojim ze se nam druhe dite s temito problemy nepodari kdyz se nebudou resit.
@Anička2000 Nejsem doktor, ale myslím si, že v těch křeč. žilách problém nebude. (Co se těhotenství týká). Ale ty cysty a bolest by se asi řešit měly. Zkus jiného gynekologa, pokud se ti nezdá jeho přístup ![]()
@sojka20 zrovna zitra chci zkusit zda by me nekdo jiny nevzal bo ten muj neresi vubec nic, napise prasky a tim to hasne.
Ahoj holky, rada bych se vás zeptala na křečové žíly tam dole. Vím, že to bývá v těhotenství, ale těhotná nejsem a nikde jsem nenašla, že by to bylo i jako za normálního stavu. Jde to…půl roku mě bolí podbřišek…jsem absolutně bez nějakého nálezu a to jsem prolezla jooo hodně vyšetření a oddělení. Diagonaza je tady nejasná, ale bylo mi řečeno, že jsou dvě možnosti obtíží, jedná je histaminova intolerance (mírně zvedle testy) a druhá jsou křečové žíly v oblasti dělohy. Dostala jsme tedy detralex a dietu, uvidíme. Každopádně mě spíš zajímá, jestli je možné je mít už ve 25letech?
a z čeho se to dělá? Dá se tomu předejít? Nebo nějak upravit? A je s ti. Problém při otěhotnění?
zájmem se proto, kdyby to ty křečky byly…za 4 měsíce jdu na nějaké spešl testy a měla bych vědět víc, ale prozatím můžeme spekulovat.
Díky