Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Keyllah píše:
a? jako řešila by jsi proč tam má Blížence a jestli je fakt Blíženec?to mi u cizích dětí přijde trochu ujetý
resp. mě je to jedno, co kdo nosí, má k tomu svůj důvod a ostatním je do toho nic…
Ne, ale třeba bych se zeptala ve stylu „jé Pepíčku, ty máš pěkný přívěšek, zajímá tě astrologie? Jsi blíženec?“. Totéž s křížkem. Myslela bych si, že se jedná o dítě z křesťanské rodiny ![]()
@unuděná píše:
Ne, samozřejmě že bych mu to povolila, kdyby a tom trval. Ale věděl by, co na tom krku má a proč se třeba někdo podivíA stejně tak se nejspíš podiví pančelka ve školce, že jsou rodiče věřící.I když, pančelka dětí vesmírné drůbeže se asi už ničemu nepodiví
teda já doufám, že pančelkám ve školce je víra rodičů jejich dítek, tak nějak jedno
myslím, že většina se ani nepozastaví, natož by začli pátrat, jestli je nebo není dítko věřící…
@unuděná píše:
Ne, ale třeba bych se zeptala ve stylu „jé Pepíčku, ty máš pěkný přívěšek, zajímá tě astrologie? Jsi blíženec?“. Totéž s křížkem. Myslela bych si, že se jedná o dítě z křesťanské rodiny
aha, no já beru určitá téma jako dost soukromá a do víry jiným mi fakt nic není…a kdyby začla nějaká cizí paní v šatně od mého dítka vyzvídat jestli je opravdu věřící nebo ne, přišlo by mi to poněkud vlezlé…
@Pudloslava píše:
na to máš právo, jiný má právo vzít si ho jako módní doplněk
křesťané nejsou talibán, kříž si nenárokujeme a podobný minority neřešíme
Tal tohle je jen diskuze. Tady si každý může napsat, co si o tom myslí. A to samé si asi budou myslet i ti v jeho okolí. Dávat tak malému dítěti na krk řetízek je podle mě prostě zbytečnost. Hlavně aby ho za to nikdo netahal. Akorát starost navíc.
@Keyllah píše:
aha, no já beru určitá téma jako dost soukromá a do víry jiným mi fakt nic není…a kdyby začla nějaká cizí paní v šatně od mého dítka vyzvídat jestli je opravdu věřící nebo ne, přišlo by mi to poněkud vlezlé…
Jé, tak ne třeba „cizí paní v šatně“, ale třeba sestra na návštěvě, kamarádka s dětmi v aquaparku apod. To zase směřujete někam, kam já vůbec necílím. Samozřejmě je mi fuk, co kdo nosí, ostatně bydlím v Praze a zrovna dnes jsem viděla krásnýho fousatýho maskulinního chlapa v minisukni a lodičkách na podpatku, a nemám s tím nejmenší problém. Jen říkám, že svým dětem vysvětluji symboliku, pokud si jí na sebe chtějí brát. Tričko s nápisem „I´m gay“ bych jim taky bez vysvětlení nekoupila, chápeme?
Fakt bych neresila, zda krizek smi nosit, protoze neni krestan
Kdyz vidim u nekoho na krku krizek, vubec nepremyslim, zda je dany clovek praktikujici krestan nebo ne. Do kontextu s hakovym krizem bych to rozhodne nedavala, hakovy kriz je neco, co symbolizuje nenavist a zlociny proti lidskosti doby nedavne a historicky se nas dotykajici.
@unuděná píše:
Ne, ale třeba bych se zeptala ve stylu „jé Pepíčku, ty máš pěkný přívěšek, zajímá tě astrologie? Jsi blíženec?“. Totéž s křížkem. Myslela bych si, že se jedná o dítě z křesťanské rodiny
Tak si to mysli, vsal je to jedno. ![]()
@unuděná píše:
A dítě by řeklo,,to mi dala teta" a tím by to pro ně končilo.
@Wani píše:
Fakt bych neresila, zda krizek smi nosit, protoze neni krestanKdyz vidim u nekoho na krku krizek, vubec nepremyslim, zda je dany clovek praktikujici krestan nebo ne. Do kontextu s hakovym krizem bych to rozhodne nedavala, hakovy kriz je neco, co symbolizuje nenavist a zlociny proti lidskosti doby nedavne a historicky se nas dotykajici.
Ale ne, tady nejde o to mu něco zakazovat probůh. Jen vysvětlit, co ten symbol znamená a pokud by i přesto jej chtěl nosit, ano, jeho volba. Aby třeba pak nebyl zaskočený, že se někdo zeptá, zda věří v Boha ![]()
@inkakřivák píše:
A dítě by řeklo,,to mi dala teta" a tím by to pro ně končilo.
No jistě. A já bych si pomyslela, že teta a rodiče trochu zanedbali osvětu, ale samozřejmě, jejich věc.
@unuděná píše:
Ale ne, tady nejde o to mu něco zakazovat probůh. Jen vysvětlit, co ten symbol znamená a pokud by i přesto jej chtěl nosit, ano, jeho volba. Aby třeba pak nebyl zaskočený, že se někdo zeptá, zda věří v Boha
No ok, tak mu to reknu.
A rozhodne mi prijde ujete ptat se jen tak nekoho, zda veri v boha.
@unuděná píše:
No jistě. A já bych si pomyslela, že teta a rodiče trochu zanedbali osvětu, ale samozřejmě, jejich věc.
Tomu diteti je 6 a ne 15.
@Wani píše:
Tomu diteti je 6 a ne 15.
O to spíš. 15letému snad už nemusíš vysvětlovat, co je to Blíženec ne?