Které studijní obory vybrat?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Které studijní obory vybrat?
Dobrý den,
už nějakou dobu řeším, jaké povolání si dále vybrat a tudíž jakou školu studovat. Myslím, že jsem se dostal ke konečné verzi výběru, a proto bych chtěl poprosit o diskuzi na téma, jaká kombinace oborů má nejlepší uplatnění, nejlepší platové ohodnocení atp. Budu rád i za zkušenosti lidí, kteří se věnují jednotlivým oborům.
Rád bych studoval dvě školy, jednu prezenčně (denní studium), jednu jako kombinované (dálkové) studium.
Z denních oborů mě zaujal obor Zubní technik, Dentální hygiena, Fyzioterapie a Optometrie
Z dálkových oborů bych chtěl studovat buď obor Finance a bankovnictví, anebo Dřevařství - s tím, že bych navazující magisterské studium směřoval do oblasti Dřevostaveb.
Děkuji za Vaše názory a příspěvky do diskuze.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Neporadim ti ktery obor vybrat ale spis si myslim, ze zacit studovat dva tak odlisne obory naraz je docela odvazne. Jako urcite to muzes zkusit, ale bude to asi narocne. A pracujes nebo kolik ti je let? Jinak me osobne by nejvic zajimal obor drevarstvi a rekla bych, ze pokud budes sikovnej, ma i uplatneni. Finance a bankovnictvi, tezko rict, studuje to kdekdo, trh je asi presycenej
Drzim palce at se dobre rozhodnes.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj @Joe2 proč chceš jít naráz na dvě školy a ještě ke všemu jiného zaměření? Dělám při práci dálkově VŠ a můžu říct, že je to zápřah, nedokážu si představit mít toho 2× tolik. Spíš bych se zaměřila na jeden obor, který tě bude bavit ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Spíš než dvě rozdílné školy bych si při škole snažil získávat odbornou praxi - laicky řečeno „při skončení školy mít už něco odpracováno“. Tím si podstatně můžeš vylepšit nástupní pozici do zaměstnání…
Takový příklad: já mám strojní průmyslovku (maturita s vyznamenáním) a čtyři semestry vysoké školy. A ve vedlejší dílně pracuje kluk, co má jen základní školu a osmitýdenní zácvikový kurs. Já mám u firmy odpracováno tři a půl roku, on sedm let. A díky délce praxe je na tom líp než já.
Jiný příklad (z oboru montovaných staveb): Vyučená prodavačka, která dělá kalkulantku stavební přípravy, má o 30 procent vyšší plat než inženýr s dvouletou praxí. (No ale je to taky proto, že ta ženská je energická a vlastně dělá práci za tři lidi…
)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud půjdeš studovat na LF, tak prvé budeš mír hodně velké štěstí, pokud se vůbec dostaneš a za druhé tam z tebe sedřou kůži, takže si nedělej iluze, že zvládneš studovat dvě zaráz.
Na fyzioterapii rozvrh Po-Pá průměrně od 8-20hod…není to žádná pr..l
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Šla bych na ty zuby, to mi připadá perspektivní. I když, pokud přijde velká krize, lidi i na ty zuby začnou kašlat, protože nemají peníze.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuju za příspěvky a za rady. Já už studuju medicínu, takže vím, co je to zač a taky vím, jaké jsou moje možnosti. Studium mě ovšem nenaplňuje takovým způsobem, jakým bych čekal - a co se týče sdírání z kůže, přesně vím, o čem je řeč. Takže na 2 školy si věřím a nemyslím, že to bude rozdíl oproti tomu, co je teď. Jen mě zajímají vaše názory na obory, které jsem uvedl, z hlediska uplatnění. Děkuji ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Joe2 Popravdě, nevím, čím máš v plánu se dále zabývat, ale já bych si teda jako druhý obor vybrala to dřevařství. Budeš to mít jako výborný relax, až jednou přijdeš z práce. Různých lidí studujících bankovní instituce je plno a mezi námi, nemám příliš takové týpky ráda (omlouvám se, ale já si vždy představím chlapce v kvádru, s kufříkem a lejstry, co tu tak jednou do měsíce zvoní a buď nabízí finanční poradentství a nebo změnu plynu). Ale rozumnět dřevařině a umět z toho postavit barák považuju za kumšt. Do toho bych šla.
Jinak tě chápu. Můj kamarád současně studoval chemickou a k tomu přírodovědu, protože dělat jen jednu školu ho nebavilo
Ale je fakt, že to sjou příbuzné obory. Ty bys to měl horší(ačkoliv nevím, jak je to na lékařské fakultě s matematikou, ale jestli ty netoužíš po oboru, kde by ses vyžil v matematice, fyzice a dalších supervědách
)
Jo a omlouvám se za překlepy, vím o nich, ale jsem líná to přepisovat ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja bych si k medicine vzala prava. Ale pochybuju, ze se to da studovat dalkove a i kdyby, ze se daji tyhle dve skoly zvladnout najednou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit