Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Ahoj, měla bych dotaz. Je v dnešní době rozumné kupovat auto bez izofixu? Sedačku máme na izofix, ale jde připoutat i pásem. Jde mi o to, jestli je přidělání sedačky izofixem o tolik bezpečnější než pásem. Díky za všechny postřehy!
Já už bych volila jedině isofix. Myslím si, že to musí být bezpečnější. Máme sedačku, která se poutá do isofixu a pak ještě pásem a jsem nejklidnější ![]()
Určitě je Isofix bezpečnější, ale např my ho v jednom autě máme ve druhém ne v to kde není jezdí muž do práce a syn v něm jede třeba jednou za měsíc, takže tam je sedačka pouze na pásy, ale auto který jezdíme primárně my dva se synem má Isofix a jsem ráda. Měly by ho mít všechna auta od roku výroby 2007 a výš..
@bambulka999 od roku 2006 mají všechny auta povinně isofix ( některá postupně již od roku 1998) takže všechny nové a 12 let staré auta isofix již mají, je spíše rarita koupit bez isofixu
Vzhledem k tomu že isofix je povinný v autech myslím od roku 2005 (+/- rok až dva) tak auto bez isofixu bude přibližně 13 let staré, tam je spíš otázka, jestli má vůbec smysl kupovat takhle staré auto. Jinak ano, isofix je bezpečnější už jenom z důvodu méně chyb při instalaci sedačky do auta. Můžu srovnávat, máme auto z roku 2004 a 2014, sedačku jsme kvůli tomu kupovali aby šla upevnit jak isofixem, tak jenom pásem a i když se člověk snaží sebevíc, tak na pásu se ta sedačka tak podivně viklá. Takže pokud není vyloženě nějaká krize, tak syna vozíme jenom v tom novějším autě.
@steeve opravdu povinně? Nabízí nám citroen C8 2010 a isofix prý nemá…
@bambulka999 ale má, mám stejné auto z roku 2009 a má ho. Většina lidí ani neví, že v autě isofix má.
@steeve
to by bylo super! Ještě se tedy poptáme. A jinak otázka mimo
s autem spokojenost?
@bambulka999 Nebo může být těžce bourané nebo ze záplav, kdy se měnil interiér a isofix mu při opravě nedodělali, mám známého automechanika a ten kolikrát vypráví co po něm lidi chtějí s autem udělat, no odradil nás od toho abychom kdy koupili ojetinu.
@Heivka ježiš a dá se to poznat? Kromě toho že by tam nebyl ten isofix? ![]()
Mám auto z roku 2006 a původně Isofix nemělo, ale byla tam nějaká příprava a šel dodělat. Tak možná i to vaše vyhlidnuté má něco takového.
@Heivka to se nemůže stát, v tomto autě je isofix přímo v sedadle, i kdyby auto bylo bourané, vyměněná sedadla, tak tam isofix stále zůstává
@bambulka999 já ho mám od nového, takže spokojenost, a pokud pominu takové běžné věci, které se opotřebují, jako olej, brzdové destičky a náplň klimy, tak téměř bez problému
už 3 roky plánujeme koupit něco novějšího, ale v aktuální nabídce si nemůžeme vybrat, takže zůstáváme u starého, už se tento typ nedělá, bohužel.
@bambulka999 píše:
@Heivka ježiš a dá se to poznat? Kromě toho že by tam nebyl ten isofix?
Zrovna včera jsme se o tom bavili se sousedem a ten má kamaráda, co dělá do aut a ten mu říkal, že už ani on sám nedokáže poznat, jestli auto není skládané z více bouraných kusů. Že už to prý umí tak dobře svařit a všechno zamaskovat.
Jinak je ale opravdu možné, že majitel vůbec neví, že tam isofix má.
Auto z roku 2010 má isofix 100%. Jen je schovaný v sedačce a musíš tam sáhnout rukou a nahmatat ho. Ale i tak jsou sedačky pouze na pásy bezpečné. Naopak někdy připevnit isofix správně je kumšt. Zvlášť ve francouzským autě. Doporučuju k němu dokoupit vodící lišty - plastový tunýlek, co se naklapne na isofix, aby tam šla sedačka snáz připnout. Dokud jsem je v peugeotu neměla, bylo připevnění sedačky čtvrthodinová záležitost. Prostě děs.