Kus teflonu v jídle

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
2.5.24 18:33

@andrasteia Ano, ty letěly do koše, ale řešila jsem to co jsme snědli no.. jeden napůl s přítelem, s tím, že ale nevim jestli to tam bylo ta stříbrná vrstva.. Kéž by ne, protože jsem prohlédla všechny, a bylo to skoro na všech, asi jen na 3 to nebylo, tak snad jsme meli stesti a na tom našem to nebylo, jinak se zblázním, chytám z toho nějaké stresy právě co by z toho mohlo v žaludku být nebo aby se něco nestalo :? :roll:

• Citovat
  • Upravit
2128
2.5.24 19:00

Nestane se prej nic, horší jsou ty výpary co se uvolňuji (taky mám tento zážitek). Tady by se mohlo něco stát, pokud by to bylo ostré. Ale so budoucna vymenit teflon za lepší material.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andrasteia
2.5.24 19:02
@Anonymní píše: Více

Teflon je stabilni a inertni (tj. nereaguje s dalsimi latkami) asi do 250° (vygoogli), takze pokud se bojis otravy, ne, nic se ti nestane. V kuchyni je spusta horsich veci :srdce:

Ale ty oloupane kusy jsou ostre. Proto se nema varit na poskrabanem teflonovem nadobi. Atejne tak jako bys asi nejedla sklo, nema se varit na poskrabanem teflonu, abys nesnedla omylem ty ulomky.

• Citovat
  • Upravit
andrasteia
2.5.24 19:03
@luca241 píše: Více

Prosim te, cos delala???

• Citovat
  • Upravit
andrasteia
2.5.24 19:09

Az trd koukam na ty fotky. Hele, a ses si fakt jista, ze ta forma je teflon? V kuchyni se pouziva většinou cerny teflon, o stribrnym jsem teda nikdy neslyšela.

Teflon vypada jako tvrdy plast. Jestli se to trpyti/je to stribrne, tak to teflon asi nebude.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.5.24 19:44

@andrasteia Tak já nevim co to je, mozna jen nejaky lak, ale je to tahle forma na muffiny z Pepca, a ta stribrna vrstva se jakoby “odloupla”.. ostre to prave neni, koukala jsem na to, protoze to odlepené bylo nalepené na tech vlockach na tom košicku upecenem. Jako na jednu stranu v pepcu to asi nebude teflon no za tech par korun, spis to je nejaka stribrna vrstva a ja myslela, ze je to teflon, ale prave se to moc jako teflon nechová v tom, ze to z toho nejde moc vyndat a vzdy se to tam pripece..
Co ted čtu na netu, tak to bývá asi ocelová forma ošetřena nejakym antiadheznim povrchem, tak to z toho taky moc moudra nejsem :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.5.24 20:09

Snažila jsem se vyfotit tu formu, aby sla videt ta odloupla vrstva, neni to vylozene poškrábané, aby byly nejake ostre kousky.. @andrasteia

• Citovat
  • Upravit
5683
2.5.24 20:18

Nerezovou panev si nedavno objednali nasi mladi a byla delsi lhuta na vraceni, kterou nakonec vyuzili - nebyli s panvi spokojeni, pry se dost pripaluje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.5.24 20:22

@Ahep no prave, to jsem taky slysela, ze se to pripaluje.. teflon je neprilnavy a je to fajn v tomhle směru, ale vim o tom, ze je skodlivy. Tady jsem ale řešila vylozene kdyby se kousek snědl no, hned vidim katastrofické scenare.. ale ve finále to teda teflon asi neni ta forma, ale i tak me neuklidnuje nejaka jina vrstva nebo ocel :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
andrasteia
2.5.24 21:04

Tohle neni teflon určitě (ted mi doslo, ze jsem pecici formu s teflonem jeste nevidela, vzdycky jsem videla teflonovy povrch jenom u panvi… Proc?). To bude „antiadhezivni vrstva“, to nedoctes, z ceho je. Teda ja to nedohledala.

Byla bych v klidu. A co se teflonu tyce, podle myho je to hoax a straseni lidi. Teflon je stabilni do vysokych teplot (+250°, to snad na ty panvi nemame), je chemicky intertni (nereaguje s nicim, pouziva se na hogo fogo laboratorni nadobi). Takze myslim, ze je to klasicky souboj o spotrebitele- rekne se, ze teflon je spatny, tak lidi budou kupovat nejaky „novejsi a lepsi material“.
Ja teflon nemam jenom z duvodu ze nase mycka ho nemeje dobre😂 a dloubu do všeho vidlickou, takze bych se bala tech ulomku.

• Citovat
  • Upravit
3094
2.5.24 22:45
@Ahep píše: Více

Pánev s keramickým povrchem jsem si koupila taky, ale nemám z toho lepší pocit než z teflonové. Loupe se to úplně stejně, nic to nevydrží. Takže si o zdravotní nezávadnosti nedělám iluze. A nepřilnavost? Pár měsíců.

Asi si příště pořídím litinovou, ta by mohla vydržet 20 let. Jestli ji teda ovšem přežije naše sklokeramická deska :lol:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
2.5.24 23:44
@iila píše: Více

Mam 2 panve s keram. povrchem nekolik let, nic se neloupe ani nepripaluje, zschazim tedy s nimi opatrne, ale myju v mycce.

Litinova je tezka jak prase, nevim jestlu se v mycce neznici, ale co nesmi do mycky, tak v kuchyni nechci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andrasteia
3.5.24 09:48
@iila píše: Více

Litinova ti vydrzi 20 let, ale bud ma stejné nástřik barvy, kterou muzes oskrabat, nebo nema a pak v ni nemuzes restovat a varit kysele veci (rajcata atp.), ktere rozpousti to zelezo. A protoze se pak uvolnuje z te panve zelezo, meni se i chut jidla, plus to vyhledove neni nic moc pro lidi, kteri maji uz sami o sobe hodne zeleza v krvi.

• Citovat
  • Upravit
3391
3.5.24 17:44

Tak znovu (uz som tu pisal vela krat…). Zakladne pravidlo kym zacnete panikarit a hystercit je nastudovat si o com hovorite!

1. Teflon: Stabilny, relativne neskodny, ale nesmiete prekrocit nejakych 250 stupnov, potom zacina ta spravna jizda :-) a nebudeme si klamat kto nepouzil panvicu v rezime ‚co to da‘ nech zdvihne ruku :-)

2. PFOA (a z toho odvodene veci): Zaradena v kategorii potencialne karcinogennych latok, osobne ju nemam moc rad, ale pre niektore pouzitia je podla mna v poriadku (panvice sem nepocitam), obecne osobne do 60 stupnov povazujem uvolnovanie PFOA za ‚bezpecne‘, ale nie v priamom kontakte s jedlom

Ako presvedcis teflon aby sa ti prilepil na panvicu? Prave pomocou PFOA a tam je zakopany pes… PFOA na bunde ako vodoodpudiva vrstva sice nieje hitparada, ale podla mojho nazoru je zdravotny vplyv minimalny, PFOA v panvici je podla mna karcinogen „jak prase“ ale to je moj nazor - a asi preto je PFOA na bunde vyrobenej v EU zakazane a na panvice sa moze dalej pouzivat :-)

Zakladne pravidlo je zistiti ci sa jedna o homogenny material panvice (hlinik, nerez) alebo nejake spojenie (liatina+smalt, hlinik+teflon, ocel+titan). Ak sa jedna o spojenie materialov tak dalsia otazka je ako sa to asi spojilo? Okrem smaltovania a niektorych uprav titanu je v tom skoro vzdy namocena PFOA…

Na panvici mas vzdy zakladny material a potah. Keramicku panvicu ako taku som nevidel, ale pouziva sa to ako obchodny nazov pre rozne veci, takze je dolezite sa zaujimat co kupujem. Dalej je dolezite rozlisovat chemicke nazvy a obchodne nazvy.

Telo panvice moze byt rozne, ale potah je mozny bud zo smaltu (co je zdravotne nezavadna varianta), alebo z teflonu, pripadne su potom „keramicke“ povrchy co nieje nic ine ako teflon s primesou sludy/kremena alebo cohokolvek co dobre krystalizuje. Problem je ze keramicky povrch neurobis bez teflonu a teflon bez PFOA sa nechyti. Ciste keramicky povrch by pri prvom pouziti popraskal, pretoze ma inu tepelnu roztaznost ako nosny material, a celo keramicka panvica by sa pri prvom tuknuti vidllickou rozbila. Vyhoda tychto ‚keramickych povrchov‘ je vyssia tepelna odolnost, a menej teflonu (=menej PFOA) nez v cisto teflonovych panviciach.

Za mna mam doma liatinu s povrchovou upravou smalt, toto milujem, ale rozohriat takuto panvicu na elektrike je skoro nemozne (vyskusane, pouzivam na plyne aktualne). Je fakt tazka.

Potom mam cisto hlinikovu panvicu (bez povrchovej upravy). To samozrejme pripaluje ako dive ale s trochou sikovnosti a oleja to je rychla a poouzitelna panvica. Kym by som rano urobil vajicka na liatine tak by som umrel od hladu, na hliniku to mam za 2 minuty aj s hladanim vajicok.

Med som skusal a nema to rado niektore potraviny atd… docela otrava tak som to dal za odvoz.

Nerezovu panvicu nemam, mal som a chovalo sa to podobne ako hlinikova, nejako zhnedla a uz ju nepouzivam. Nerez pouzivam skor u hrncov, lenze tam je problem sendvicove dno (koli rozvodu tepla) a to velmi rychlo odchadza. Takze zase smalt, alebo hlinik.

A do truby mam hlinu a sklo. Hlina je celkom fajn na kacicu/hus, ostatne ide do skla.

Edit: K uvodnemu prispevku - nic sa nestalo, ale neopakoval by som to :-). Uvolnovanie potencialne karcinogennych latook sa deje v case pomaly, takze to ci si to zjedla ma minimalny vplyv. Ako pisali ostatny prikladam sa k tomu ze to aj tak nebol teflon, ale nejaky druh farby (co moze byt lepsia alebo horsia sprava, kedze o tej farbe nic nevieme).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3094
6.5.24 22:06

@IcePlanet7 Prosímtě, co máš za sendvičová dna nebo na čem vaříš, že ti to odchází? Já mám hrnce a pánev se sendvičovým dnem přes 20 let, je to největší držák…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí