Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všem
Chtěla bych se vás zeptat, jestli jste měli někdo výsledek vyšetření kyčlí v šesti týdnech miminka IIa a jaké opatření jste museli provádět. Ondrášek měl ve čtrnácti dnech výsledky Ib a IIa. Dávali jsme široké balení. Dneska byl výsledek Ib a IIa+. Paní doktorka řekla, že neví, co s námi a že raději „přitvrdíme“ a napsala nám Frejkovu peřinku. Na kontrolu máme přijít za šest týdnů a ještě musíme na rentgen. Na internetu se ale píše, že typ IIa je normální nezralost kyčlí miminka mladšího tří měsíců. U typu IIb se doporučuje dál používat široké balení a až od typu IIc se má dávat abdukční pomůcka, jako např. Frejkova peřinka. Pak nechápu, proč nemůžeme jen pokračovat v širokém balení?
Navíc se mi vůbec nelíbí, že by měl jít Ondrášek už takhle maličký na rentgen. Kdyby to bylo podle výsledku vyšetření opravdu potřeba, tak by se nedalo nic dělat, ale když neměl ten výsledek nijak špatný? Navíc vůbec nevím, jestli můžu Ondráška s tou peřinkou kojit v leže, jestli vůbec může ležet na boku? Nemáte někdo zkušenosti? Děkuji všem.
Syn mel IIa na obou nozickach, nemeli jsme zadna opatreni, jaderka se mu vyvinula az v 10 mesicich a jsme bez potizi. Ale je to asi na kazdem pripadu jine, nalez pod stejnym oznacenim muze byt jiny. Jestli mas pochybnosti, zajdi si jeste jinam.
@Pajanka Ahoj tohle jsem přesně taky řešila, teď ve dvou měsících máme skoro stejný nález a doporučené široké balení. https://www.emimino.cz/…well-163691/ , tady jsem zakládala diskuzi můžete si počíst, byl tam odkaz http://baby-cafe.cz/index.php?… a tam jsem se uklidnila a přestala to hrotit. Já bych si asi zkusila najít jiného doktora a chtěla bych vědět ještě jiný názor ![]()
Neřešila bych to a necpala žádné opatření. Pokud bych si nebyla jistá tak bych to konzultovala s jiným ortopedem.. ![]()
V sesti tydnech jsme meli IIa a Ib a doporucene dale siroke baleni. Na dalsi kontrole ve trech mesicich uz to bylo v poradku a to se musim priznat, ze jsem ji davala siroke baleni jen na noc a i to asi jen posledni tyden pred ko trolou.
Tim ale urcite nedoporucuji kycle podcenovat. Spise bych navrhovala zajit jeste k jinemu odbornikovi, kazde dite jine kycle a mozna IIa u jednoho ditete nemusi byt stejne jako u jineho.
Ahojda my jsme to měli taky, doporučili široké balení a já koupila jako prevenci abdukční kalhotky marwell ![]()
U nás bylo 2a a 1b, dávala jsem široké balení stále, na druhé kontrole 1b a 1b, tak jsem to „šidila“ a dávala jen na noc a vlastně před třetí kontrolou jsem to flákala už příšerně a stejně nakonec jadérka dovyvinutá a vše v pořádku.
Jak jsem to tak pročítala, tak se většinou shodovali, že je to nález normálních nevyvinutých v tomto věku běžný. ![]()
A nezdá se vám teda ta peřinka trochu přehnaná?
Nejradši bych šla ještě jinam…
Příspěvek upraven 24.10.13 v 21:33
@Pajanka píše:
A nezdá se vágm teda ta peřinka trochu přehnaná?Nejradši bych šla ještě jinam…
he. odpvoědělo ti pár holek, a řekly ti, že se jim to zdá přehnané, případně že by konzultovaly jinde. Nějak nechápu tedy tento tvůj příspěvek ![]()
Sama jsem chodila s dvěma dětmi k lékaři, který dával peřinku kde komu, a pak už k normální doktorce.
Názor doktorky bych nepodceňovala, jí prošlo rukama hodně dětí a s nálezem tedy není spokojená - nicméně, takhle brzy mi to přijde na houby. Za mne bych se na peřinku vykašlala do příští kontroly, až pak bych případně zvažovala, dle nálezu.
@Pajanka píše: … ve čtrnácti dnech výsledky Ib a IIa. Dávali jsme široké balení.
Dneska byl výsledek Ib a IIa+.
Pajanko,
zádrhel bude v tom plus.
Jedna kyčel zůstává stejná. Ale druhá kyčel se změnila z IIa na IIa+.
Kyčlema jsem se zabývala dost, s plus jsem se nesetkala. Ovšem z reakce doktorky soudím, že se ta kyčel zhoršila?
Takže doporučuju zavolat na ortopedii do jiného města, říct, že dítě bylo na kontrole kyčlí v x týdnech a že bys potřebovala vědět, zda je změna z IIa na IIa+ podle Grafovy klasifikace zhoršenín nebo zlepšení. Budu ráda, když sem napíšeš, co ti řekli, zajímá mě to.
@Pajanka píše: … a ještě musíme na rentgen.
Ultrazvuk je dobrá věc, ale některé věci tam nejsou vidět dostatečně přesně. Doktor musí mít zkušené oko, aby rozlišil stav „v pořádku“ od stavu „ještě problém“. Na rentgenu je to vidět lépe. Tenkrát bych asi nad rentgenem taky přemýšlela, ale…
Zrovna já mám doma exemplář, kdy doktor měl vidět a neviděl. Kromě toho mi pak jedna bezvadná ortopedka řekla, že to by se širokým balením nespravilo, že to už tenkrát chtělo speciální cvičení.
Tady odkaz na článek , druhý díl už asi bohužel nevznikne, nějak není čas.
@Pajanka
Ahoj, taky se zeptej mamky a tchyně jak jsi to měla ty a manžel jako malí, to ti může napovědět..
@harpyje Já to psala z mobilu s Ondrou u prsa, tak jsem to tam šoupla tak. Chtěla jsem napsat, že bych opravdu nejradši šla jinam, jak radíte. Ale nevidím, že někdo vyloženě píše, že na tento typ se mu zdá peřinka přehnaná
To nevadí.
@Jankap Díky. Já právě myslela, jestli někdo nemáte s tím plus zkušenosti. Podle téhle tabulky je IIa+ lepší než IIa- (logicky), ale není tam vůbec IIa. Problém bude asi hlavně v tom, že tam byl pokaždé jiný doktor. Možná kdyby tam byl ten samý, co poprvé, stačilo by široké balení ![]()
@Pajanka - jasně, promiň, mohlo mne napadnout, že to píšeš s mimčem v ruce ![]()
PA
HAR.
@kjhui píše:
@Pajanka
Ahoj, taky se zeptej mamky a tchyně jak jsi to měla ty a manžel jako malí, to ti může napovědět..
Já měla kyčle v pořádku, moje máma byla vykloubená, ale údajně jen kvůli tomu, že při porodu šla nožičkama napřed. Jak to měl manžel musím zjistit.