Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Holky, pecovaly jste tam dole o sebe o neco vic nez jste sly na zakrok? Myslim nejake olejicky, masaz, aby se ti lip hojilo.. ?
Nie predtym som nepecovala. Az po zakroku som po kazdej toalete (aj malej) pocas dvoch tyzdnov vzdy dala malu sprchu tam dole. Ani do prace som nesla. Doktor mi doporucil mast betadine tak som ti potierala prve dva tyzdne 3-4krat denne. Uz tyzden si robim tlakove masaze. Rana je uz zahojena ale stale citliva. Mam 3 tyzdne po operaci
@Stela86 píše:
@awomis Ahoj, ako sa citis? Ja som bola vytahovat stehy ( mala som vstrebatelne ale nie vsetky sa vstrebali) No jeden mi tam nejakym sposobom stale na konci trci. Snazila som sa pinzetou zatahnout a urobila som si jazvicku a velmi to bolelo. Aj tak som ho nevytrhla. Krvicka sa mi urobila tak snad to nezhnisa. Budem musiet zas k lekarovi na ten stehuz som k nemu nechcela kedze sa to hojilo ako ma. Len ten steh ma trapi
nevies dokedy tam moze byt a co ak nikdy neodpadne
Ahoj Stelo, díky moc za optání, mám se dobře. Už můžu docela dobře sedět, tak je to fajn. Stehy mi vypadaly sami na labiích, ale na sešité hrázi mi je pan doktor musel vyndat. Ani jsem nevěděla, že se něco děje, vůbec to nebolelo. Ty co měly odpadnou, odpadly po 3 týdnech. Jinak vzhledově to není žádný zázrak, ještě by to chtělo upravit, ale k tomu už asi mít odvahu nebudu
pa pa
@Stela86 píše:
Nie predtym som nepecovala. Az po zakroku som po kazdej toalete (aj malej) pocas dvoch tyzdnov vzdy dala malu sprchu tam dole. Ani do prace som nesla. Doktor mi doporucil mast betadine tak som ti potierala prve dva tyzdne 3-4krat denne. Uz tyzden si robim tlakove masaze. Rana je uz zahojena ale stale citliva. Mam 3 tyzdne po operaci
Ne ne před zákrokem nic. První den po zákroku jsem 12 hodin ledovala, pak 3 dny ošetřování Betadine-dezinfekční mast, další dny asi týden pak hemagel, a další už jen bepanthen. Hojilo je vše dobře.
Ahoj ja se teda nikdy s nikým neporovnavala,jsem po 2 císařích,takže dole stálé stejná. Pokud si stoupnu nikde mi nic není vidět a netrčí ani v kalhotkách…neumím si nějak představit s čím máte problém. … ![]()
Poslat fotografie pred a po je asii troufale, co?
Sama jsem byla na operaci, ted to bude 4roky - vyhlasena prazska klinika, stalo me to 30 tis. Jsem spokojena, operace i po operaci se ke me chovali uzasne. Ale vysledek? Kazdy pysk mam jiny…jak se to hojilo, tak si to ruzne nskonec sedne - jiz „nereklamovsla“, zadne zdravotni komplikace nebyly a asi by s tim beztak nic nezmohli. Rozhodne se ale citim psychycky dobre a asymetrii neresim, hlavne ze mi to nikde 3 cm necoucha…jen me je lito,, ze to stalo tolik penez a ten vysledek - napul spokojenost - neni to vsak nijak videt (krom asymetrie) a tudiz jsem se ani zadnemu partnetovi nikdy nesverila.
Ale telo mame kazdy jiny - jeden pysk se tedy stahnul (stencil a zmensil) a druhy je buclatejsi a rovnejsi.
Pokud ma nekdo takovy problem a trapi vas to, jdete te. Budete se citit lip…
Milé dámy, zdravím a podělím se s vámi o své zkušenosti.
K řešení mého handicapu jsem se rozhodla z osobních důvodů. Každá víme, jaké problémy nám zvětšené labie přinášejí. Ty, které tento problém nemají, nechť se prosím zdrží opovržlivých a nechápavých reakcí.
Kvůli žádnému chlapovi bych tuto operaci nikdy nepodstupovala.
Byla jsem na zákroku na oddělení gynekologie, takže se nejednalo o plastiku, nýbrž o resekci (odříznutí) zvětšených labií. Byl to výkon cca na 30 minut.
Výsledek už první den po operaci byl na pohled zvenčí úžasný. Nic nepřečnívalo, až jsem byla potěšená i překvapená, jak dobře to vypadá. Pravda, dovnitř jsem se detailně neměla odvahu podívat.
Otoky, bolest, nemožnost si sednout, to všechno je úplně normální pooperační stav. Někdo to má horší, někdo tyto potíže snáší lépe.
Dovnitř jsem koukla až pátý den, protože tři dny po operaci se přidávalo pálení, svědění, které bylo tak silné, že přecházelo do bolesti. To pálení bylo šílené, jako bych měla to místo opařené.
Mrkla jsem na to a na sliznici byl bělavý povlak. No, zhrozila jsem se, protože tam dole jsem byla jako netvor. Ty otoky, modřiny…
Odhadla jsem, že na to nasedla nějaká kvasinková infekce, nebo mykóza. V lékárně jsem koupila vaginální čípky a mast na přeléčení, a po třech, čtyřech dnech se stav upravoval.
Je normální, když po zákroku ty partie otečou a bolí a jsou modřiny. Mně se vybarvily do černa.
Oplachuji Rosalginem, mažu, po 11 dnech je stále mírný otok, citlivost na jizvách větší, a jizvy tuhé.
Pohledově se to začíná podobat normálu.
Jsem schopna chodit normálně už od druhého dne, hodně jsem chladila, hygiena samozřejmě po každém močení. A nutno vysušit!
Vložky se mi neosvědčily, protože se v nich bolavé partie potí a vlhkost zhoršuje hojení, dobře se daří kvasinkám a plísním.
Vkládala jsem mulové krytí, čtverce z lékárny.
Stehy jsou vstřebatelné, zatím se neuvolnil ani jeden. Ony budou odpadávat cca měsíc.
Držím palce všem, které jste po zákroku a přeji bezproblémové hojení. A těm, které se rozhodujete, zda do toho jít, říkám jednoznačně ANO.
Minuly tyden jsem byla u MUDr. Stepana v Brne v lokalni anestezii za 10.000 Kc. Pan doktor je velmi mily a profesionalni. Pred zakrokem mi vse vysvetlil a vse trvalo vcetne konzultace hodinu. Urcite doporucuji a jsem rada, ze jsem se konecne rozhodla. Dnes jsem 4. den po zakroku, uz i normalne chodim, davam si jen pozor, kdyz si sedam.
Taky jsem byla minulý týden. Ted jsem 5.den po zákroku a zatím nic moc.. Nevidím moc rozdál mezi druhým a pátým dnem po operaci, nějak se to nehojí. Sedět nemůžu, chodit ano. Mám stále velký otok. Nevím, jak moc ošetřovat onu oblast. Po kazde toalete delam oplach hypermanganem, sprcha oplachpouze vodou a dezinfikuju Betadine. Jenze jak mam ten otok, nemuzu se dostat k tem vnitrnim stehnum. Kdyz se to snazim rozhrnout tak mi pak ty vnitrni stehy zacnou krvacet. A navic jsem dnes zjistila, ze se mi mezi pysky objevil nejaky pruhledny sliz. Mam strach, ze mi to uvnitr hnisa. Jak se staras o ty vnitrni stehy? Zacinam pomalu operace litovat. Myslela jsem, že skoro po tydnu uz to bude vice zahojene.
Ahoj, jsem půl roku po labioplastice a a perineoplastice (rekonstrukce hráze a pochvy) dle mého bych vnitřní stehy neřešila, i já jich měla mnoho, spíše by sis mohla zanést infekci. Já jsem 5 dní také přikládala polštářky namočené roztokem betadin, více dní ne. Kůže po betadine byla hodně vysušená a jako scvrkuntá. Takže jsem zaději nepokračovala. Po WC jen opláchnout čistou vodou a jemně osušit ručníkem či fénem. Pak jsem mazala jen ty sešité rány Hemagelem, ostatní části pokožky sádlem. Krásně se vše hojilo, jizvy nejsou prakticky vidět. Dlouho to bylo oteklé, takže to trochu pěkně začalo vypadat až tak po 6 nedělích. Do té doby jsem z toho měla taky docela depku. Takže vydrž, chce to odpočívat, nosit volné oblečení a neuspěchat to. držím palce M.
@Anonymní píše:
Taky jsem byla minulý týden. Ted jsem 5.den po zákroku a zatím nic moc.. Nevidím moc rozdál mezi druhým a pátým dnem po operaci, nějak se to nehojí. Sedět nemůžu, chodit ano. Mám stále velký otok. Nevím, jak moc ošetřovat onu oblast. Po kazde toalete delam oplach hypermanganem, sprcha oplachpouze vodou a dezinfikuju Betadine. Jenze jak mam ten otok, nemuzu se dostat k tem vnitrnim stehnum. Kdyz se to snazim rozhrnout tak mi pak ty vnitrni stehy zacnou krvacet. A navic jsem dnes zjistila, ze se mi mezi pysky objevil nejaky pruhledny sliz. Mam strach, ze mi to uvnitr hnisa. Jak se staras o ty vnitrni stehy? Zacinam pomalu operace litovat. Myslela jsem, že skoro po tydnu uz to bude vice zahojene.
Prvni 4 dny: 2× denne sprcha + dezinfekce Octenisept + framykoin mast.
Dnes jsem 5. den od zakroku a uz jen 1× denne sprcha + 2× denne dezinfekce.
Caste sprchovani a sedaci koupele mi nebyly doporucovany, ikdyz se v diskuzich objevuji. Ridila jsem se pokyny meho lekare, ktery zakrok provadi 10 let, takze verim, ze ma bohate zkusenosti. Kazdym dnem jsem citila velke zlepseni. Otok uz je jen velmi mirny, krvacela jsem pouze druhy den. Dnes jsem sla i do prace (kancelar). Pri dotyku je to samozrejme velmi citlive, ale to bude trvat.
Verim, ze je vse hrozne individualne, ale hojeni chce urcite svuj cas. Preji, at je co nejdriv lepe!
Anonymni (zakrok z minuleho tydne)
ahoj holky, zacinam byt uz trosku zoufala. Jsem 6 tydnu po zakroku a o nejakem uplnem zhojení, jak tu vetsina po teto dobe pise, se neda mluvit. Jizvy jsou stale tuhe, na dotek citlive a začínám se bát, zda k jejich zmeknuti a zhojeni vubec dojde. K tomu jsem si na jednom labiu vsimla ze mi asi povoil steh a mam tam tak 0,5 mm skvirku. Ma nekdo zkusenost ze to sroste samo nebo mam zkontaktovat doktora?
@ema.holasova ano, neboj změkne to samo, měla jsem úplně to samé. Není třeba nějak masírovat.
Ahoj, každý má trochu jinou regeneraci, čili tobě to třeba může trvat déle. Co bych doporučila, tak wobenzym, (kontraindikace je zvýšená krvácivost, ale jen v malé míře), posporuje hojení a docela dost to urychlí, ale bere se dost tabletek najednou, tak třeba když bys měla problém s polykáním léků, tak by tě to trošku omezovalo.
Co se týká škvírky, mělo by se to zatáhnout, labia mají opravdu velkou regenerační schopnost a výsledek je až po půl roce takový, jaký by měl zůstat napořád, čili je ještě dost času. Ale pokud by pro tvůj vnitřní pocit udělalo lépe, slyšet to od doktora, zkus si domluvit kontrolu.
držím pěstičky ![]()
Mě se to zase vůbec nechce zahojit. Jsem 7.den po operaci a stále krvacim. Stačí ráno vstát z postele a už ze mě kape krev. Děla se mi tam stroupek, který se vždy po toaletě odpadne a znovu to krvaci. Velmi velmi lituji, ze jsem na operaci sla. Všude jsem se docetla jak je hojení bez problému. Já už mám pocit, ze se to nikdy nespravi. Celých 7 dni jen lezim jako lazar. Vůbec nevím co s tím, vypadá to opravdu ošklivě.
Holky, pecovaly jste tam dole o sebe o neco vic nez jste sly na zakrok? Myslim nejake olejicky, masaz, aby se ti lip hojilo.. ?