Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Jirina339 ahojky, já také v úterý podstoupila labioplastiku 🙂. Kde jsi na ní byla?
Já se tam dolů raději moc nedívám, nedělá mi to úplně dobře 😃.
Jinak poje pocity - byla jsem v lokální anestezii, takže ihned po zákroku jsem jela domů..jak to přišlo k sobě, tak to bolelo fest, řezalo a pálilo a tak nějak celkově, dala jsem si Ibalgin a ledovala.. večer to bolet přestalo a od té doby jsem si nic na bolest nevzala. Po wc omyju ledovou vodou, stříknu octanisept a namazu framykoin- toť vše. Druhý den to teda více oteklo, ale to je asi normální.
Jinak od toho úterý celkem poctivě ležím, chodím jen na wc a úplně minimálně po domě.
Chtěla bych už pomalu začít něco dělat, jen takové drobnosti, ale bojím se, abych něco neuspěchala..kdy jste začaly normálně chodit??
@jenny97 ahoj!
Haha, ja jsem byla v brne u Thomas Kucerove.
Taky jsem byla v lokalce. Dnes je to vlastne presne tyden a uz to KONECNE splasklo a muzu chodit po byte alespon. Trochu natekle to stale je. Ale ja jsem to mela uplne hardkor natekle.. Ale neni to uz takova hruza.
Hele ja jsem mohla zacit chodit od vcerejska tak nejak vice.. ze dneska si asi vysaju pokoj konecne. Ale samozrejme porad lezim a nenamaham se. Po kazdem vycuranim se porad sprchuju a nevim vlastne dokdy bych mela ale minimalne jeste tyden to takto budu pro jistotu delat. Pak to mazu framykoinem a nevim oresne odkdy zacit mazat betadine… Musim se podivat do zpravy. Ale predpokladam ze kdyz se to tyden po operaci hoji dobre ze uz mi nehrozi zadny zanet.
Jinak jak jsi spokojena?
Ja strasne moc… Sice je to porad lehce natekle takze nevidim ten vysledek. Ale uz ted ze mi nic nevycuhuje mezi nohama. A moc se tesim az to uolne splaskne a jeste se to zmensi. Doufam. Ze to i v sexu bude lepsi a cele citlivejsi. Predtim jsem tam mela jen hromadu kuze ktera jen zavazela a jeste se to drelo behem sexu takze ta kuze den po vasnivejsim sexu akorat tak bolela. ![]()
Nějaké to opáčko:
Framykoin je antibiotikum proti bakteriálním zánětům. Jakmile se rána uzavře, už nijak nepomůže.
Na modřiny pomáhají masti s obsahem heparinu, jako je mast Heparoid, nebo gel Lioton 20 000 (pozor, ten ale obsahuje alkohol, může dost pálit).
No a taky vitamin E.
Proti bolesti mohou pomoct masti s obsahem lokálních anestetik. Nejsilnější je EMLA krém. Stojí ale kolem 1000. Ale anestetika obsahují i masti původně určené na hemeroidy ( obsahují nějaké antiseptikum, něco na hojení, něco na posílení žilní stěny, anestetikum a něco, v čem je to namíchané, jako třeba bílou vazelínu). Takže nic špatného i když to budí divné asociace - samozřejmě, novou a nepoužívat na jiný účel a v principu nepatří přímo do rány.
Na trhu najdete i Mesocain (gel na recept), nebo podobný preparát, kdy je hlavní náplní také anestetikum. Ten je určený původně ke katetrizaci, ale zabral by i tady, doktor určitě poradí…
No a když něco zbyde, tak nevyhazujte, ale vzpomeňte si, až vás něco poštípá, že to nebude k vydržení. ![]()
Kokainové deriváty prostě rozhodně nemusí působit jen zlo. ![]()
![]()
P. S. Samozřejmě, stejné jizvy jako vy mít nemůžu.. Ale mám dvě asi patnácticentimetrové a manželka mi jejich kvalitu závidí. ![]()
Příspěvek upraven 19.10.24 v 20:23
@M_Vladim diky, ted sme to namazala betadine. Tak predpokladam, ze uz jen to ok a framykoin nepotrebuju ( zda se mi to po tydnu ok).
Na ty otoky jsem brala aescin. A jsem doma v dlouhych satech a naostro tak doufam, ze se to takto bude dobre hojit.
Jinak bolesti nemam a ty modriny me az tak nejak nevadi. Kazdy den jsou mensi a mensi a zatim jsem doma… Tak asi cajk.
Tak framykin mi zbyl, taj presne jak rikas, az budu mit nekdy nejakou ranu tak se hodi to doma mit..
@Jirina339 Ahoj, tak to je dobrá náhoda, páč to jsme byly ve stejný den a u stejné doktorky 😁.
Já teda mazala Framykoin a ted na střídačku s tou Betadine mastí. Aescin jsem začla brát bceraz, protože to mám pořád oteklé.. když ležím a leduju, tak je to trochu lepší, ale jak začnu chodit, tak hned cítím, jak to oteče víc a je mi i chůze nepříjemná. Zároveň mě tam pěkně štvou ty stehy, možná i dorůstající chlupy, jak mě to píchá to těch nateklých míst, hlavně kolem poštěváčku ![]()
Ale jak říkáš.. skvělej pocit, když už teď nic nečouhá ven a už to chce jen čas, než se to zahojí a splaskne..
Ahoj holky, jsem týden po…překážela mi jedna strana a tak jsem ji nechala ufikmout… asi je ještě brzo, ale každá strana je jiná, zkrácená je tlustá, ale už bez otoků…Většina píše, jak jste spokojené. Mám strach, že mi okraj zůstane „nateklý“ zahojený tvrdou jizvou…víte co myslím? Některé jizvy na kůži se mi tak hojí a nedošlo mi to před operací a teď je mi z toho do breku, je to tvrdé a fakt ošklivé. Dr. že se to krásně hojí…ale jestli to zůstane takové, tak jsem si to měla raději nechat špoupat o kalhoty. Už takhle nemám sebevědomí a teď když to zůstane…to bude ještě horší.
@Marenka13 ahojky, řekla bych, že týden po je ještě brzy na to dělat nějaké závěry..ja jsem taky týden po a kdyby to takto mělo zůstat, tak se jdu oběsit 😃. Taky to mám takové tlusté a tvrdé, takže věřím, že to je normální a že se to časem srovná.. někde píšou, že až třeba po 3 měsících je to konečná podoba… Nevěš hlavu ☺️.
@jenny97 Děkuji za sdílení pocitů…strašně moc to pomůže na psychiku, co si budeme povídat. Ano, včera jsem to tu pročítala a říkala si, že ještě nebudu vázat samičku 🙈 Jak nemám chlapa, tak si neumím představit, jak bych mu tu tlustou žížalu představila.
Moc děkuji a budeme si držet palce.
@jenny97 Aha. Ja jsem sla v 9 rano ke Kucerove..A jak jsi zvladla ty injekce? Jak byly 4 tak sem myslela ze malem odpadnu.
Hele me ten aescin asi hodne pomohl tak si ho asi davej nekolikrat za den. Jakoze porad to lehce natekle mam, ale uz muzu chodit. Ale ted me pro zmenu trohcu boli ty jizvy. Jinak jsem cetla na netu ze je dobry to hodne vetrat aby se to rychle zahojilo. Jinak pri chuzi to stale citim.. ale alepson si zvladnu uz vysat a vyprat a skocit do lekarny.
A kdy mas kontrolu? Ja az 23/10..
@jenny97 jsem 8 den po operaci a kazdy den to vypadá jinak. Takze uvidis ze kazdy den se to bude zmenovat. Ale chce to teda lezet a cekat 🤣 🤣 🙄 🙄
@Jirina339
Tak já byla v 8 ráno..byla jsem ten den první 😃.
A kontrolu mám také 23.10. 🤣.
Aescin beru 3× 2 tablety a je to fakt lepší a lepší, taky už se můžu celkem normálně pohybovat..ale pořád chodím a dělám jen to nejnutnější, ale už se těším, až budu moci trochu sportovat 🙂…
@Jirina339
No a ty injekce - to byl hnus, ale říkala mi, že jsem to zvládla skvěle, že některé baby tam vyvádí 🤣
Aha, a ty jsi asi prijela z vetsi dalky na tu operaci? Slysela sem neco takoveho rikat doktorku…
Jakoze ja se v patek vracim do prace, ale budu pracovat z domu (neschopenku mi nastesti napsal obvodak). Ale premyslim jak to udelat se sezenim. Jestli si koupim ten nafukovaci kruh anebo zidlinejak podlozim polstarkama. Jde o to ze kdyz sedim tak me to jeste boli..
A predpokladam, ze uple rifle si hodne dlouho neoblecu 🤣 🤣. Tak zitra pujdu se poprve vice projit ven a uvidim jak zvladnu treba jeden kilometr chuze..
@jenny97 no ja to teda nedavala. Kdyybch vedela jak moc bolestivy to bude, pozadala bych o analgosedaci 🤣 🤣jsem tam zatinala zuby a uplne me polil pot.
Jinak, me se 2 stehy se uvolnili a kousek kuze prolezl ( mam tam takovy dve malinkaty boulicky mezi tema stehama). Predpokladam, ze se hodne zmensi… A kontrola je jeste za dlouho… Ale sem zvedava jak to doktroka vyhodnoti a jestli to pujde jeste doupravit nebo se to necha.
@Jirina339
Ahojky, joo, mám to do Brna teď asi hoďku a půl..
Ja poctivě ležela první 4 dny, pak pomalu začla chodit a do práce už chodím od pondělí, není to úplně příjemné to sezení, ale den ode dne je to lepší. Hele a jak jsi přišla na to, že ti povolily ty stehy? Ja to právě moc nezkoumám a na omak to mám pořád takové tvrdé, tam jde jsou ty stehy..
Tak 23. mužem dát kafe u automatu a sdělit si dojmy 🤣