Laktační krize, bojkot, spurt?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6093
24.11.09 12:23

Já si myslím, že je to menší laktační krize.
Mlíčka je trochu míň než obvykle a on se vzteká, že to neteče proudem, jak byl zvyklý.
V takových chvílích jsem střídala prsa jak divá, zkus vydržet, za pár dní by se to mělo upravit, hlavně žádné nervy ;-)

Ty to máš ještě dobré v tom, že se ti jen vzteká, já toho svého divocha kolikrát honím po posteli :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17983
24.11.09 12:36

a když ho přehodíš k druhému a tam se zas začne vztekat, tak zpátky k prvnímu už nechce? Pak by se právě dostal i k zadnímu mlíčku - když už střídat prsa při jednom kojení, tak 4× - 1., 2., 1., 2.

Ty různý polohy jsou určitě to správný, ono to fakt v některých teče hůř (a na jedný bradavce taky může být míň vývodů, proto některý děti bojkotujou jedno prso, ale to u vás není).

Jinak noční kojení bývá lepší, takže u vás ne? Noční kojení je důležitý, je vyšší prolaktin a mlíčko bývá tučnější, ale zas já bych kvůli tomu nebudila, znám děti, co se pak v naučenou hodinu budily třeba do dvou let. Pokud kojíte za noc aspoň dvakrát, tak bych to nechala.

Taky tipuju spíš na krizi. Pokud neubývá, dokrm - ani vlastním MM - bych nezapojovala, rozhodíš celý kojení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
neczuz
24.11.09 13:13
Eliška píše:
a když ho přehodíš k druhému a tam se zas začne vztekat, tak zpátky k prvnímu už nechce? Pak by se právě dostal i k zadnímu mlíčku - když už střídat prsa při jednom kojení, tak 4× - 1., 2., 1., 2.

Ty různý polohy jsou určitě to správný, ono to fakt v některých teče hůř (a na jedný bradavce taky může být míň vývodů, proto některý děti bojkotujou jedno prso, ale to u vás není).

Jinak noční kojení bývá lepší, takže u vás ne? Noční kojení je důležitý, je vyšší prolaktin a mlíčko bývá tučnější, ale zas já bych kvůli tomu nebudila, znám děti, co se pak v naučenou hodinu budily třeba do dvou let. Pokud kojíte za noc aspoň dvakrát, tak bych to nechala.

Taky tipuju spíš na krizi. Pokud neubývá, dokrm - ani vlastním MM - bych nezapojovala, rozhodíš celý kojení.

Ono to toho bude asi víc najednou. Trochu krize, k tomu vztekání, že to neteče dost rychle. V noci je to fakt lepší - nevím jestli tím, že je ospalý a neprotestuje, nebo je víc mlíka. Kojím obvykle 2× za noc. Jinak teď bylo kojení úplně v pohodě. Nejdřív velké přípravy- nahřívání, masírování, horký čaj, připravený fén. Plus jsem navíc udělala pokus- protože když spí, bývá to fakt lepší, vyndala jsem ho spícího z kočárku, nechala mu na hlavě čepici ( nevím proč ale on usíná jakmile mu dám v kočáře čepici a budí se když mu jí sundám). Při kojení měl zavřené oči, ale pil, vydržel 10 min u jednoho prsa, pak přestal tahat ale neřval a u druhého to samé. Tak jsem z toho jelen co to vymejšlí.

• Citovat
  • Upravit
6093
24.11.09 13:21

U nás je to to samé doteď.
Když je rozespalý, tak pije v pohodě, ale přes den spolu zápasíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17983
24.11.09 13:24

10 min u jednoho prsa je ok, pokud fakt pije. Spící děti většinou nevymejšlej :wink:
Fén máš kvůli zvuku? Na nahříváání bych dala pozor, suchý teplo vysušuje a můžou praskat dvorce a bradavky. lepší nahřátou vlhkou žínku.
Taky nám na kurzu radili v rozumný míře pivo (pro maminku :wink: ), jednak slad je snad dobrý pro tvorbu, jednak že pivo mamču uvolní. No já to nezkoušela, pivo nemůžu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
24.11.09 14:14

Ahoj, to co popisuješ mi přijde jako laktační krize. Kolem 6 týdne až 2 měsíce se začne prudce změní hormonální rovnováha matky a mléko se zřejmě tím taky nějak změní (chuť, složení atd. neví se jistě). Typické je, že přes den dítě začne pít, zachvilku se odcucne, začne se kroutit, vztekat, plakat, nechce dál kojit (ale hlad má). V noci to bývá v pořádku, dítě je v polospánku, většinou si prso vezme. Některé citlivější větší děti takhle reagují, když má maminka menstruaci. Důležité je vydržet, trpělivě zkoušet přikládat, v případě, že si mimčo nevezme déle než 3 hodiny, dát převařenou kojeneckou vodu (kvůli hydrataci) a odstříkat, aby se ti nebrzdila tvorba mléka (právě jak popisuješ, když málo pije a neodstříkáš, prsa=placky, málo mléka). Dokrmováním nic nevyřešíš, jen můžeš mimčo zmást dudlíkem (pokud chceš kojit, tak dokrmuj alternativně) a klesne tvorba mléka (protože když není poptávka není ani nabídka).
Nedostetek mléka bych neřekla, 10ml po kojení je v pohodě, jsou maminky, které neodstříkají po kojení nic (ani kapku), to je potom opravdu úplně vypité prso, ale to není tak časté.
Ideální by bylo kojit co nejčastěji, přes den každé 2hod, přes noc každé 3hod. Vydržet takhle cca 3-5dnů, množství mléka se stačí upravit. Držím palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
neczuz
24.11.09 14:33
RomankaK píše:
Důležité je vydržet, trpělivě zkoušet přikládat, v případě, že si mimčo nevezme déle než 3 hodiny, dát převařenou kojeneckou vodu (kvůli hydrataci)Dokrmováním nic nevyřešíš, jen můžeš mimčo zmást dudlíkem (pokud chceš kojit, tak dokrmuj alternativně) a klesne tvorba mléka (protože když není poptávka není ani nabídka).

Díky za rady. Kolik případně té kojenecké vody? A není po 3 hodinách moc brzo? Vždyť i normálně nepije třeba 3,5 hodiny.

Jinak když jsem dávala ten „dokrm“ , bylo to jen odstříkané MM 20 ml stříkačkou. Ani jsem to nedávala jako dokrm, ale spíš aby se uklidnil, usnul a potom jsem ho mohla po půl hodině v klidu nakojit.

• Citovat
  • Upravit
2191
24.11.09 14:35

Taky mám od šesti týdnů „vztekálisty“, hlavně navečer, prostě hladová dvouhodinovka cca od půl desátý do půl dvanáctý večer, navíc dvojmo :roll: :zed: . Bála jsem se, že mám málo mlíka, ale přibírali dobře, tak jsem s dokrmováním vydržela nedat. Výměna prsou pomáhá (u mě výhoda, že si to přední mlíko vypijou vzájemně :twisted: ). Už se to výrazně zlepšilo, u nás to bylo asi hlavně prdíkama - teď je před koupáním preventivně rourkou „odfouknu“, pak zabalím do zavinovačky a většinou dobře usnou. Občas jim je horko, jak je mám přitisknutý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.11.09 16:54

Ahojky! moc dobré téma :-) opravdu fajn rady. já také plně kojím. Milánkovi jsou 3 měsíce. Poslední 2 dny chce pořád jíst a je neklidný, často pláče. asi „posunutá“ laktační krize.. zatím se držíme a teď si poprvé od včera spokojeně brouká v postýlce! snad to vydrží. Trpělivost!!! přeji všem hezký večer :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.11.09 17:08

A zapomněla jsem! Mám dobrou zkušenost s jedním malým pivem večer k jídlu. Milánek má pak klidný večer a krásně spí.. dnes jdu do toho! :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
24.11.09 19:50

hele ja nebudu moc radit, dodneslka nevim, proc mi u prsu rve, kdy z nedostatku mlika, kdy z prechlastani a dky z koliky …
kazdopadne chci jen napsat, abys to neprehanela s prostredky na podporu laktace, zadny krom mechanickych (odsavani, caste prikladani)ú nefunguje. Prohlasuje zkusena neustala nabuzovacka laktace.
moje metoda - po vykojeni prso 15 min opfdstrikavat at tece nebo netece. efekt do 3 dnu. ale ted resim, ze jsem to mozna delala zbytecne, ze by mel i ze splaskleho dost a ja mu premirou nabidky zpusobila koliky.
a pretlaskanim mlecnymi vyrobky jsem mkozna uhnala alergii na BKM

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
24.11.09 21:23

to je jako u nás.
tak týden je někdy úplně problém přiložit ji k prsu, propíná se a nechce, začne hrozně brečet a uklidní se jenom v poloze zádama ke mě a jakmile jí chci dát do polohy na kojenítak zase hroznej řev.. V klidu se nakojí jenom v polospánku nebo v noci. Jinak i tehdy pije maximálně 5 minut. Ale prospívá.
U nás to tipuju na prdíky, ikdyž proč to začalo až eď když jsem nic nového nejedla. Akorát jsem přestala jíst čokoládu, předtím jsem jí jedla fakt dost, myslíte,že to může ovlivnit chuť mléka?
Se starší to vůbec neznám, ta by byla u prsu přilepená nonstop. :-)
 K:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
24.11.09 21:23

to je jako u nás.
tak týden je někdy úplně problém přiložit ji k prsu, propíná se a nechce, začne hrozně brečet a uklidní se jenom v poloze zádama ke mě a jakmile jí chci dát do polohy na kojenítak zase hroznej řev.. V klidu se nakojí jenom v polospánku nebo v noci. Jinak i tehdy pije maximálně 5 minut. Ale prospívá.
U nás to tipuju na prdíky, ikdyž proč to začalo až eď když jsem nic nového nejedla. Akorát jsem přestala jíst čokoládu, předtím jsem jí jedla fakt dost, myslíte,že to může ovlivnit chuť mléka?
Se starší to vůbec neznám, ta by byla u prsu přilepená nonstop. :-)
 K:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
neczuz
25.11.09 08:35
Pudloslava píše:
kazdopadne chci jen napsat, abys to neprehanela s prostredky na podporu laktace, zadny krom mechanickych (odsavani, caste prikladani)ú nefunguje. Prohlasuje zkusena neustala nabuzovacka laktace.

Já myslí, že prostředky moc nepřeháním. Na čaje nevěřím, piju je jen, abych něco pila. Vypiju cokoli. Tak proč ne zrovna kojící. Častěji přikládám, blbý je, že musím hlavně když spí (naštěstí už odhadnu, jak dlouho bude ve dne spát, tak začínám kojit chvíli před), jinak táhne maximálně 2 min a o je na podporu laktace naprd. Když spí, pije (polyká) i deset minut, sice s přestávkama a musím do něj vždycky ťuknout, aby se trochu probral a pil. Ale nevzteká se, že neteče rychle. Ráno to ale zvládnul bez vztekání i probuzený. Asi vycítil, že ho pomlouvám.

Pudloslava píše:
moje metoda - po vykojeni prso 15 min opfdstrikavat at tece nebo netece. efekt do 3 dnu.

Odtříkávat vydržím max. 5 minut. to je akorát doba, kdy se pán na mě vymračuje, že víc nedám. Pak si nějak uvědomí, že je najedený a je nejspokojenější a nejhodnější miminko na světě. To pak neodolám a radši si s ním hraju, než odstříkávat.

Pudloslava píše:
ale ted resim, ze jsem to mozna delala zbytecne, ze by mel i ze splaskleho dost a ja mu premirou nabidky zpusobila koliky.

já zas mám pocit, že když se pak nastimuluje moc, tak pak moc nalitý prsa nedokáže vypít, zůstávaj nalitý hlavně v noci a to pak zas má opačný efekt- snížení laktace a furt se opakuje krize, nalití, krize nalití. Takže je lepší tomu nechat víc volný průběh, aby byla laktace vyrovnanější.

• Citovat
  • Upravit
neczuz
25.11.09 08:54
Pudloslava píše:
hele ja nebudu moc radit, dodneslka nevim, proc mi u prsu rve, kdy z nedostatku mlika, kdy z prechlastani a dky z koliky …

A víš určitě, že jsou to koliky. Já zpětně koliky přehodnotila na únavu - teda pokud je to večer. Do 7mi týdnů po každém koupání šíleně řval (jinak je to úplný zlatíčko až na posledních 14 dní při kojení), svíjel se, tak jsme to označili za koliku. Netřásali jsme ho, dávali na břicho, fénovali, hejbali nožičkama. Pak jsem zkusila zavést režim - po koupání v 7 spát. A od té doby je klid. Buď koliku zaspí, nebo byl jen nerudnej a ospalej. Ale nejspíš ho prdíky sice trápily, ale jak byl utahaný, tak to špatně snášel a my mu všemožnými manévry ještě bránili v usnutí. Teď ho sice prdy přes den občas trápí, ale vždycky jen zrudne, zakřičí, zakroutíse, zakope nožičkama, prdne a je klid. Když je unavený, začíná zase při prdění brečet. Tak šup s ním do kočáru a jedem ven (i 3× denně, myslím že vedu v počtu nachozených kilometrů).

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová

MVDr. Anna Musilová