Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminy, zajímá mne jak dlouho trvá laktační krize. Naše malá ji asi zrovna má a začala pít každé 2 hodiny přes den a v noci vydrží spát tak max 3 hodky.A jak opravdu a vyzkoušeně zvýšit tvorbu mléka.Naší malé jsou 3,5 měsíce a váží 4700g.
děkuji ![]()
Ahoj,piješ kojící čajíky?Taky je dobrá čekanka a já si dám občas malé pivko a opravdu mám pak prsa pěkně nalitý a jsou v něm vitamíny ![]()
Tak malému je přibližně stejně a intervaly baštění které popisuješ jsou u něj naprosto normální…
Jinak pro tvorbu mlíčka hlavně hodně pít a být v klidu ![]()
Dle mých zkušeností to trvá několik dní, než se produkce mléka upraví. Kojení v těch intervalech, jak píšeš, mi ale nějak extrémní nepřijde, při spurtu děti kolikrát pijí i po půl hodině.
Spoustu informací o tom, jak podpořit produkci najdeš na http://kojeni.net/databaze.php?… .
Hlavně ten klid, protože psychika je to nejdůležitější, já se na to příliš soustředila, pořád zkoumala všechno okolo kojení, nevěřila jsem si a v 3,5měs. malého jsem kojit přestala, protože s mi zdálo, že hladoví.
Vždy radí: vydatně jíst, odpočívat, zahuštěné polívky, omáčky, koj. čaje, meltu, já brala i homeopatika-prsa se vždy strašně nalily, ale chce to správně dávkovat, protože při špatném dávkování se laktace zastaví-používají se totiž stejná homeopatika!
Mě malej jedl přes den taky cca po dvou hodinách pokud nespal to vydržel i dýl
v noci jak kdy…
Jinak já jsem slyšela i vyzkoušela že na tvorbu mlíčka pomáhá pít caro (takový ten kávovinový nápoj) se smetanou do kávy, kojící čaje a jíst kompotovaný ananas (prý to pomáhá upravit tučnost a kvalitu míčka) u mě to teda fungovalo… jo a jak píše jani1 tak hodně pít já pila hlavně fenyklový a kojící čaj asi tak 2 litry tekutin za den…
Přeju hodně zdaru ![]()
Uvádí se, že tvroba mléka zareaguje za několik dnů, někomu za dva, někomu za čtyři, tedy za předpokladu, že je dostatek tekutin a dítě je přikládané, jak si samo řekne.
Tuším, že na kojeni.net uvádí laktační poradkyně jako hranici týden, pokud se do týdne laktace nenavýší, tak něco nefunguje, jak má, to se též stává, nejsme stroje.
Někdo tady na emimi psal, že spurtík trval 14dnů, podle mě pak hraje velkou roli psychika, nervy nejsou na mlíko nic moc.
Hlavní je přísun tekutin, dostatek rozmanité stravy, klidné vědomí, že i když dítě řve, kojí se třeba co půl hodiny, že je to normální, podpořit se dá odstříkáváním po kojení (nejde o to něco vydojit, ale nastimulovat prsa, aby dali signál mozku), pitím kojicího čaje, homeopatiky (tuším ricinus communis 5-15ch, pozor, vyšší potence je naopak na zastavení laktace).
Prsa se nemusí nalít jako v šestinedělí, množství mléka se poptávkou zvýší na tolik, kolik dítě reálně potřebuje. Hlavní je ustání řevu a velice častého kojení, nicméně i to časté kojení se pro dítě může stát zvykem, hlavně v noci se může po spurtu budit častěji, i když už spurt skončil.
jančaf píše:
Ahojky maminy, zajímá mne jak dlouho trvá laktační krize. Naše malá ji asi zrovna má a začala pít každé 2 hodiny přes den a v noci vydrží spát tak max 3 hodky.A jak opravdu a vyzkoušeně zvýšit tvorbu mléka.Naší malé jsou 3,5 měsíce a váží 4700g.
děkuji
Teda my jsme podle vás obři, až se stydím (3měs. - 6,1kg). Přikládám k prsu, když chce. Ted je to asi co 3hodky. Večer v 7 vypije z obou prsou co se dá.a spí do 1hod.a pak už zas co 3hodky, nebo i častěji.
Fakt, hlavě neztrácej nervy, a přikládej, vše se upraví. Je to tak nastavený, Mlíčko se ted mění podle potřeb tvého mimiska. J8 piju fenyklový čaj, kojící, nebo laktační od bylinkáře (ten mi zvedne i náladu) a caro(je sice dražší ale má efekt) - 2× denně s mlékem a sladím, večer už bez cukru potřetí - ale jen někdy. Přeji ať to zvládnete
![]()
rozmary píše:
Ahoj,piješ kojící čajíky?Taky je dobrá čekanka a já si dám občas malé pivko a opravdu mám pak prsa pěkně nalitý a jsou v něm vitamíny
pivko černý ![]()
Jojo caro piju taky, ani jsem nevěděla, že je dobré na mlíčko, já ho nasadila místo kafe, to malému nějak nedělalo dobře…
j.a.n.i1 píše:
Jojo caro piju taky, ani jsem nevěděla, že je dobré na mlíčko, já ho nasadila místo kafe, to malému nějak nedělalo dobře…
Asi ho kafíčko povzbudilo, ne?
Já tak kávu milovala…
a víte jak jsem zjistila, že jsem těhotná??? Najednou jsem kafe nemohla, pořád mi hořklo v puse…
A v práci jsem se ptala:„Co jste to vařili za kávu, fuj ta je hnusná.“ A oni za to chudáci nemohli
![]()
palošek píše:j.a.n.i1 píše:Asi ho kafíčko povzbudilo, ne?
Jojo caro piju taky, ani jsem nevěděla, že je dobré na mlíčko, já ho nasadila místo kafe, to malému nějak nedělalo dobře…Já tak kávu milovala…
a víte jak jsem zjistila, že jsem těhotná??? Najednou jsem kafe nemohla, pořád mi hořklo v puse…
A v práci jsem se ptala:„Co jste to vařili za kávu, fuj ta je hnusná.“ A oni za to chudáci nemohli
![]()
![]()
Jojo, byl děsně neklidnej a uřvanej…
Ahoj,
a nebude to spíš spurt malé jak laktační krize tvoje?
Mě se zdá, že mlíčka má dost, to by vyváděla a pila co hodinu a po kojení řvala atd. ![]()
Jinak na podporu tvorby mléka je dobré Caro, čaje pro kojící matky, hodně tekutin, pořád přikládat, hlavně v noci, černé pivo…atd.
Děkuji za příspěvky. Snažím se pít co to jde. Polévky vařím denně zahuštěné protože mám ještě jednu dceru 2,5 letou.První dceru jsem po 4 měsíci začala přikrmovat. Mláka neboli moc protože jsme bydleli s tchýní. Nyní bydlíme sami a já jsem snad klidnější a doufám že toto období zvládnu lépe a mléko se spustí více. Dokonce se mi ani prsa tolik nenalévají. Naše malá začala mít více prdíků a tak jsem vynechala Caro s mlékem. La epokusím se ho vrátit do jídelníčku a uvidím ce se stane. ZAtím moc děkuji ![]()
Já měla těch krizí několik, ale je to opravdu o výdrži…i když syn už koncem čtvrtého měsíce nepřibíral, tak jsem mu večer začala dávat Sunar a spokojenost. Vydrželo nám to doteď (skoro 6 měsíců).
Caro, kojící čaje a polévky jsou fajn.