Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@AmyMia v caru kde chodím já mají psanou 3denni abstinenci…jo spermio kolísá, ale pochybuju, že se z 1mil. vyklube třeba na 50mil. ( Během jedné ejakulace se uvolní dávka o průměrném objemu 2–6 ml. Běžně se v 1 ml ejakulátu vyskytuje asi 50 milionů spermií)
Jinak já ted přesně nevim kolik jich ma nemam ted u sebe ten výsledek jen co si pamatují jak jsem našla vysvětlivky tak myslím ze jich ma jen 1,25 mil.az budu večer doma tak sem opisu ty výsledky, přesně jsem tomu nerozuměla. Každopádně našla jsem tady ze i ti co měli úplně mrtve ze po vit.se nakonec přirozené a po laparo poradilo otěhotnět hned…
@Bobby píše:
@AmyMia tak pokud je problém ve spermiu, tak k tomu důvod je…ono jen dát dokupy ženskou nestačíale ty budeš po zákroku na těhu perfektně připravená, tak ti tam jem pak pošlou vybrané kvalitní spermie..pokud jich má opravdu tak málo, tak je docela možné, že se tam prostě nedostanou…
Tak se s nima domluv…pokud si to nepřeješ, tak tomu dej třeba ještě tři měsíce přirozeně a pak třeba to iui
nutit tě do ničeho nemůžou
Aha aha no uvidíme teda druhé spermio řekli nám ze ted5dnu abst. no na to jde na konci měsíce. Tak jasný ze to nebude najednou supr, přítel ma náročné zaměstnani fyzicky a rad se cachta ve vařící vodě to tomu taky moc nedá chápu… Ale prostě furt doufám ze ty vit.mu pomůžou četla jsem tady na jiný diskuzi ze z6mil.po tech vitamínech bylo pak21mil… Jako zas aspoň něco ma, jsou na tom některý chlapa i hůř. Ale iui bych spis chtěla ještě asi odložit a na ivf nemám koruny.
@Bobby píše:
@AmyMia v caru kde chodím já mají psanou 3denni abstinenci…jo spermio kolísá, ale pochybuju, že se z 1mil. vyklube třeba na 50mil. ( Během jedné ejakulace se uvolní dávka o průměrném objemu 2–6 ml. Běžně se v 1 ml ejakulátu vyskytuje asi 50 milionů spermií)
@AmyMia Ráno jsem měla poz. ovulační test a o půlnoci mě vzbudily velké křeče. Dvě hodiny před nimi sex
,takže jsme se trefili
.Deset dní na to poz. těhotenský test ![]()
Marti tak to zavidim taky bych se tomu nejradši vyhla. Jsem nervózní jak pes co me čeká a hlavně abych šla den následující domu.
@AmyMia Mně řekla doktorka, že pokud nic nenajdou, tak druhý den fičím domů. Držím palce.
@Bobby můžeš prosím mi tedy vysvětlit ty hodnoty ze spermia? Díky. Chtěla jsem to přiložit jako fotku, ale nejde mi to, tak opisuju z tabulky… Pochopila jsem jen tu hodnotu 1,25mil. ostatní info o těch údajích jsem na netu nenašla.
doba zkapalnění normal vzhled norma vizkozita normální
hodnota laboratoře referenční hodnota dopor. hodnoty IUI, IVF
objem(ml) 2,5 1,5 1,5
celkový poč.(10×6) 1,25 39 40
koncentr.(10×6/ml) 0,5 15 20
WHO A+B(%)progres. 40 32 50
morf. abnorm. sperm(%) 75 96 70
poč. kulatých buň. 0 3 3
konc.sperm.po zprac. neuvádí se
závěr
Označení jako oligozoospermie, za určitých podmínek, dle doporučení embryologa, provest IUI. Při IVF doporučujeme použití mikromanipulačních technik ICSI.
ach jo holky, takže to na přirozené není vůbec jo?
Četla jsem, že to dost lítá a i že s horším spermiem dokázali otěhotnět přirozeně, tak jsem se pořád uklidňovala, protože se mi na iui nechce
…
@AmyMia rada bych ti pomohla ja toto presne nevim..zkus najit na wikipedii co je ta oligozoospermie a pak holky, ktere to taky resily…urcite ti poradi jestli s tim jde neco delat…ale pokud se to do toho opravdu nechce, tak se nenut..ja bych teda asi ve tvem pripade zkusila 3 mesice doma a pak to iui (pokud bude nalez laparoskopie ok, tak klidne i dyl)
@Bobby díky
oligozoospermie vím co je že jich má má malo, to jsem našla z té tabulky co nám dali ve zprávě jsem pochopila jen jednu položku že asi teda v celkovém objemu těch 2,5ml je jen 1,25mil. spermií. Ostatní hodnoty nechápu a nevím co znamenají.
Ale právě při hledání co to je za pojem oligozoospermie jsem právě našla informace že to ty hodnoty z prvního spermia nejsou vůbec určující pro nic, že je potřeba spermio opakovat aspoň 2-3× nebo dle potřeby i víckrát že to hodně lítá a že někdo měl na prvním 6mil a na dalším 21mil.po zobání vitamínů… A tady na diskuzi jsem dokonce našla případy, že muž měl tuším že astenozoospermii nebo tak nějak a že to znamená že nemá žádné spermie, ženu odeslali taky na laparo a když měli jít na ivf (protože pro iui snad nebyly hodnoty) takže byla už těhotná… a o těch vitamínech že je potřeba doplnit zinek, ečko, selen, ačko a cečko někdy i kys. listovou, l-karnitin a třeba i koenzym q10 nebo omega3… céčko a kombinaci zinku-ečka-selenu do něj sypu hned co jsme měli ten výsledek asi už 3měsíce. Ale koupat v chladnější vodě ho nemůžu uhnat
má to rád a hlavně má fakt značně fyzicky náročnou práci a tak si pak rád poleží v horký vodě.
Pivko omezil, nekouří už asi 10let, ale zelenina nebo zdravá strava mu moc neříká :/ v práci skoro nemá čas na sváču a doma se pak nacpe pátý přes devátý. Je mi jasný, že to taky hraje velkou roli. V caru nám to nevysvětlili a můj gyn řekl, že je to nízký počet ale že o další léčbě se musíme poradit tam. Jenže nemám to v místě a veškerá komunikace s car je emailem a tedy značně strohá. Zatím máme za sebou právě jen první konzultaci, kde mi udělala dr prohlídku a přesně jak řekl muj gyn tak mám dvourohou dělohu. Ale jinak se vše zdá být ok. Údajně dvourohá děloha nemusí nutně znamenat neplodnost jak jsem našla, nicméně nějakou opakovanou infekcí už dříve je asi pravděpodobné že budu mít srůsty v malé pánvi. Jeden čas jsem furt po stěrech dostávala čípky, pak mi myslím že 2× brali krev a ve zprávě tehdy stálo něco o tom, že je vhodné provést kontrolu v malé panvi že v budoucnu by to mohl být důvod neplodnosti srusty, ale to bylo ještě u jiného gyn. a už je to víc jak 10let určitě, od té doby je vše ok.
Jinak mi při prohlídce dr v caru řekla že podle utz vaječníky na tom nejsou tak zle aby to nemohlo jít. Ale víc nic s náma neprobírala, jen řekla že mám jít do nemocnice dle spadu a dala další termín na konci tohoto měsíce. A to asi si myslím, že nás pak odkáže na genetiku. U mě chce udělat amh z krve to mi vezmu až při ms a to snad budu muset zaplatit, nevím a nevím ani kolik to je. A přítel druhé spermio těsně před konzultací.
A ještě dotaz, jak dlouho si se dávala dokupy, žes mohla dělat zas vše jak před tou laparkou? A za jak dlouho ti vyndali stehy? V nemocnici nebo až v ambulanci?
Holky, tak první den ráno nástup, druhy den zákrok, klystyr nebyl ani tab. oblbovak az na sale rovnou do žily, 3h.po zákroku už me nutily sestry chodit. Rohovou dělohu nepotvrdily, vejcovody průchodné, vaječníky na vybornou,. Dírky mám jen dvě cely zákrok byl dle operátora spis zbytecny. Cevku jsem neměla a další den ráno jsem šla domu. Stehy nebolely, šíleně me bolelo rameno a nechaly me řvát bolesti snad 10min než mi něco pichly, to bylo nejhorší. Tak jsem zvědavá co se bude dit dal. Už mam i vyndane stehy.