Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Asi bych zašla na ORL, ztráta hlasu může být zánět průdušek a na to se dávají antibiotika, ORL lékař pozná nakouknutím do krku se světýlkem, jinak hlavně nemluvit při ztrátě hlasu
@stinga píše:
Asi bych zašla na ORL, ztráta hlasu může být zánět průdušek a na to se dávají antibiotika, ORL lékař pozná nakouknutím do krku se světýlkem, jinak hlavně nemluvit při ztrátě hlasu
tak ztráta hlasu není zánět průdušek, ale zánět hlasivek. V 90% je to virové. I záněty průdušek jsou většinou virové a není nutné hned dávat antibiotika.
U zánětu hlasivek je základním lékem hlasový klid. Je možné inhalovat vincentku. Na suchý kašel např. Levorpont nebo Sinecod a při změně charakteru kašle na produktivní kašel, změna na mukolytika (Mucosolvan, ACC, Erdomed…). Na laryngitidu někdy pomohou kortikoidy, zmírní otok hlasivek. Sice se po nich uleví, ale léčbu infekce neurychlí.
Pokud mi kašel chytí hlasivky, beru Aescin.
A na takový kašel (zejména počínající lechtáním v krku) mám dobrou zkušenost s Homeovox připadně homeopatika Ipecacuanha. (i když se říká, že homeopatika jsou spíše placebo, tak mi v tomto a ještě jednom případě pomáhají, jinak ne).
Hezký den, jdu se poradit sem, jelikož se vracím od Mudr s předepsaným Paralenem a negativním výsledkem na covid…
Je mi 22, každý podzim mi navrací ztráta hlasu, bolest hrtanu + suchý štěkavý dusivý kašel, který bohužel trvá i 2 týdny. Vždy bez teplot nebo dalších příznaků. Jsem tedy slabší na průdušky + mám pylové alergie + alergie na antibiotika. Astma zjištěno nebylo, ale v rodině je.
Aktuálně opět kašel léčím (průduškové čaje, cibulové sirupy, zázvorové shoty, vitamíny vč. Panthenolu, kloktání Vincentky, sirup Levopront, zábaly). Pravidelně sportuji (5× týdně), saunuji se, stravuji se zdravě. Kašel mi bohužel přináší velké společenské odloučení, ve škole musím odbíhat z hodin, jelikož se nejedná jen o pokašlávání. Kolikrát mám problém i promluvit, jak mě „svědí“ v krku a na průduškách.
Zeptám se, máte tip je nějaký lék/vitamín, který dlouhodobě například přes zimu užívat?