Laryngitida u dospělého, co na dusivý kašel?

Anonymní
4.10.21 09:19

Laryngitida u dospělého, co na dusivý kašel?

Hezký den, jdu se poradit sem, jelikož se vracím od Mudr s předepsaným Paralenem a negativním výsledkem na covid…

Je mi 22, každý podzim mi navrací ztráta hlasu, bolest hrtanu + suchý štěkavý dusivý kašel, který bohužel trvá i 2 týdny. Vždy bez teplot nebo dalších příznaků. Jsem tedy slabší na průdušky + mám pylové alergie + alergie na antibiotika. Astma zjištěno nebylo, ale v rodině je.

Aktuálně opět kašel léčím (průduškové čaje, cibulové sirupy, zázvorové shoty, vitamíny vč. Panthenolu, kloktání Vincentky, sirup Levopront, zábaly). Pravidelně sportuji (5× týdně), saunuji se, stravuji se zdravě. Kašel mi bohužel přináší velké společenské odloučení, ve škole musím odbíhat z hodin, jelikož se nejedná jen o pokašlávání. Kolikrát mám problém i promluvit, jak mě „svědí“ v krku a na průduškách.

Zeptám se, máte tip je nějaký lék/vitamín, který dlouhodobě například přes zimu užívat?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
77379
4.10.21 09:34

Asi bych zašla na ORL, ztráta hlasu může být zánět průdušek a na to se dávají antibiotika, ORL lékař pozná nakouknutím do krku se světýlkem, jinak hlavně nemluvit při ztrátě hlasu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2296
4.10.21 09:45

Co bereš na ty alergie?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7978
4.10.21 20:14
@stinga píše:
Asi bych zašla na ORL, ztráta hlasu může být zánět průdušek a na to se dávají antibiotika, ORL lékař pozná nakouknutím do krku se světýlkem, jinak hlavně nemluvit při ztrátě hlasu

tak ztráta hlasu není zánět průdušek, ale zánět hlasivek. V 90% je to virové. I záněty průdušek jsou většinou virové a není nutné hned dávat antibiotika.

U zánětu hlasivek je základním lékem hlasový klid. Je možné inhalovat vincentku. Na suchý kašel např. Levorpont nebo Sinecod a při změně charakteru kašle na produktivní kašel, změna na mukolytika (Mucosolvan, ACC, Erdomed…). Na laryngitidu někdy pomohou kortikoidy, zmírní otok hlasivek. Sice se po nich uleví, ale léčbu infekce neurychlí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11954
4.10.21 20:29

Pokud mi kašel chytí hlasivky, beru Aescin.
A na takový kašel (zejména počínající lechtáním v krku) mám dobrou zkušenost s Homeovox připadně homeopatika Ipecacuanha. (i když se říká, že homeopatika jsou spíše placebo, tak mi v tomto a ještě jednom případě pomáhají, jinak ne).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí