Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@Dreezy ha jsi byla rychlejsi
kurna pod pruskou bych to nenašla..
to vypsada dost pevne
a to das OBE dvě tyhle a pak svrchnaky?
@lucynka25 To je zatím těžké
Dvě jsou prý na malé mimi dost balík
A na novoška stačí i jedna, plus případně vkládačka
Má výbavička krom asi 45 čtverců, co mám, budu mít i nějaké vícevrstvé plenky, a pár kalhotovek. A určitě nějaké ty vkládačky, ať malá nemá tak velký zadeček. No uvidíme, co nám sedne
A na vše ty svrchňáky, ano.
@lucynka25 libštátské extra jsou nejlepší, ty z ikea jsou až moc pevné, budou moc naducané mezi nožičkama.. ty jsem měla jen čtyři a používala je pod miminko nebo jako tu osušku.. já osobně dávala vždy jen jednu čtvercovku složenou na čtvrtiny a pak ještě na třetiny, aby z toho byl obdélník a na to separačku.. ale kakal mi od narození na nočník, takže na vaječinu to není..
@Dreezy takže myslis, ze si mám koupit jen tyto? cca 40-50ks? nebo pul na pul s těmi druhými? a mas tu snapi sponku nebo jak se to jmenuje? nebo čím ti ta plena drží?
@lucynka25 Jj, to se obecně doporučuje, koupit od každé značky 1 a vyzkoušet a případně poslat dál. A troje se fakt doporučují minimálně. Já mám 4 a taky jsem je ocenila. Ta vaječina hodně proteče a většinou to zachrání až svrchňáky. Ale nikdy mi to nešlo na oblečení - na rozdíl od papírovek (podle toho co píšou ostatní holky a moje jedna zkušenost s papírovkou, kdy to měl chudák až na lopatkách).
Co se značek týče, tak je to hrozně těžký. Každá maminka Ti poradí něco jinýho. A každý miminko je proporčně jiný, takže až vyzkoušením to zjistíš.
Jinak já PUL Bambooliky miluju. Používáme je od narození a krásně do nich pasuje novosklad. Ještě jsem Tě chtěla upozornit - kdybys látkovala i v noci, tak čtverce se brzo pročůrají. Já zpočátku přebalovala při každém kojení, protože pořád kadil. Pak začal míň kadit a jak jsem ho přebalovala, probudil se mi a nechtěl pak usnout. Takže jsem ocenila ta savá jádra, co se dají vepnout do Bamboolik kalhotek. Jsou bambusová a o dost víc sají. Takže od nějakého 2. měsíce to má na celou noc s flísovou separačkou a pohoda. Já myslím, že látkovat se čtverci je fajn, ale časem je třeba i něco novějšího a savějšího.
Ještě hezky sedí ty Anavy a Baby Lucy mám taky, ale ty se kupují dle velikosti mimča. Bambooliky a Anavy se dají sepnout a vydrží ti až po nočník.
@Lizzi Teď si nejsem úplně jistá, jestli rozumím tomu, co píšeš. Že IV a Thirties vydrží déle, protože jsou vícevelikostní? Ale zase za ně více utratíš. Jednovelikostní, tzn. jednotlivé velikosti jsou podle kg mimča, dokupují se stále větší velikosti. Oproti jednovelikostním, které mají patentky a které se přizpůsobují proporcím mimča až do nějakých 16kg. Aby v tom @lucynka25 neměla zmatek…
@tery16 děkuji,jo popravdě už ho zacinam zase mit
přijde mi to neskutečné složité, chvilky mám dojem, ze už se orientují a pak v tom zase a zase plavu
ale tentokrát me strach z toho neodradí uz
to dam ![]()
Tak na mimi s těmi čtverci ještě zkušenost nemám, takže je možné, jak píše @Lizzi, že budou víc naducané, jsou prostě oproti Libštátům jiné
Asi to chce taky pozkoušet od každého něco. Ale těch 50 si myslím, že do začátku stačit bude ![]()
Jestli to tedy ason trošku chápu…
Na novorozence dam (nějak poskladanou, o to ted nejde) plenu, do toho ještě separacku a svrchnaky pul?
Az bude normálně kakat dam třeba 1ikeackou pevnou a druhou libstat a svrchnaky pul?
Na noc třeba 2ty pevný ikeacky?
@Dreezy píše:
Dvě jsou prý na malé mimi dost balíkA na novoška stačí i jedna, plus případně vkládačka
Měsíční čtyřkilové mimino (takže velikost poměrně novorozenecká) - 1× čtverec na novosklad, 1× čtverec na osminy + 1× vkládačka a fleecová separačka. A nevypadá hrozně
Jen zapnout body byl boj, to zas jo ![]()
@lucynka25 Neboj, za chvíli se zorientuješ. Mě se pak o plenách i zdálo ![]()
Já dávala: čč (čtverec) na novosklad + separačka + PUL svrchňáky. Ale počítej, že to je brzo mokré, tam není moc žádná savá vrstva. Takže během asi 3 týdnů jsem začala dovnitř přidávat ještě další čč poskládaný na rovno (taková nudle, prostě klasicky složíš plínu na obdélník). To nám stačí i doteď, malýmu je 5 měsíců. Mě balík na zadečku nikdy nijak nevadil. Zvykneš si brzo a pak ti přijde, že mimčo není za co chytit, když dáš třeba papírovku ![]()
Jo, snappky si pořiď, to je super věc.
Jo a věci si nakup spíš větší a koukej se po širších „zadelkových“ partiích. Já kupovala od 56 a malej měl 3 kila a 49 cm. Nosili jsme to v pohodě asi 2 měsíce. Počítej, že do rifliček ho většinou nedostaneš. Ale dají se najít i značky a střihy, co jsou na látkovky jako dělaný.
Příspěvek upraven 07.01.14 v 21:13
@Fjodorka moc hezky detatko
tam toho mas dost
asi se v tom stále nevyznam, ale asi to přestanu řešit, nakoupim pleny co uznam za vhodný a co kde ještě proctu, co kdo ma, najdu zlatej střed a pak simna to stejné přijdu sama co nám nejlíp bude vyhovovat. Jinak mi hrabne a to mám ještě dost casu to nastudovat ![]()
@tery16 tak přesné tahkle mi to ukazovala babca na plysakovi
nějak to zvladnu, musim
a ty mas nějaký ty ikeacky pleny nebo ty libstaty?