Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@Youryennefer T-tomi mají na sobě značku T-tomi a věřím, že ty budou rozhodně kvalitnější (na netu je spousta nabídek na AIO T-tomi. Ty z odkazu mají na sobě obrázek myšičky…
Ja sem je videla v obchode zabaleny, toz sem na nich znacku nevidela
Ale je urco lepsi koupit kalhotky se znackou. Aspon vis co mas! A sem si jista, ze kdyby to byli znackove kalhotky tak tam tu znacku napisou ![]()
Ahoj.
Můžete mi poradit? Chtěla bych látkovat - nejspíš kromě noci, pokud to pak vychytám, možná i na noc. Od kamarádky jsem dostala 1× Anavy AIO, 1× Anavy jednovelikostní flísové svrchňáčky a 1× kapsovku Sveet Monkey. Nějaké čtverce mám ještě po sobě (cca 18) a chtěla bych dokoupit ještě tak 20 nových čtverců Kikko Lux 70×70 a 2× nějaké PUL svrchňáčky. Bude to pro začátek stačit? Poradíte mi ozkoušenou značku? Mám vzít raději novorozenecké nebo nějaké jednovelikostní svrchňáčky? Aby mi v tom pak mimčo neplavalo… Když se narodil první, z porodnice jsme odcházeli s necelými 3 kily. A ještě by mě zajímalo, jestli jsou nějaké separačky, které mohu spláchnout do WC a ony neucpou odpad a rozloží se? Díky za odpovědi. ![]()
@C.H. Pro začátek/na vyzkoušení to stačit bude. Pokud se rozhodneš u látkování zůstat, asi to bude chtít ještě 1-2 svrchňáky. Pokud zůstaneš u čtverců, tak těch taky bude potřeba trochu víc (počítej, že novorozeně tak 12× za den přebalíš). Navíc od cca jednoho měsíce to bude chtít zvýšit savost (nevystačíš jen s jednou plenou) buď dalším čtvercem nebo nějakou vkládačkou.
Svrchní kalhotky bych novorozenecké nekupovala, spíš nějaké rostoucí. Nám seděly Thirsties vel. 1., na maximum zmenšené. Z porodnice jsme šli s 2,5 kg. Navíc látkovat můžeš začít pořádně až se vám odhojí pupík.
Separačky, které prodávají e-shopy s látkovkama se spláchnout dají.
@Svistice, díky! Ty vkládačky musím ještě nastudovat. Mám sušičku, tak na začátek to snad vystačí. PULky tam házet nebudu, ale jinak na sušáku moc sušit nemůžu - plesniví nám pak stěny.
A ty Kikko se obcas rady srazi, ale co se nesrazi ze
. Jinak zaklad mas, kalhotky 3× ti na zkousku staci (casem to bude chtit este nejaky) a plinky urco este dokup.40 ti stacit nebude. Ja muzu doporucit Hybler prodava bambusovobavlneny ctverce(jsou v dostani v kazde Vesne)-mam jich 20 a peru je cca co 2-3dny. Saji krasne. Ted po 8M prani se ty nejstarsi zacly srazet.1 ale stala 37kc takze me to tolik netizi.
Jo vkladacky - klidne muzes pouzit to, cos pravdepodobne dostala jako plinku k tem AIO kalhotkam, normalne vlozis do ctverce
A v kazdem obchudku s plinami maji ty separacky co se daji splachnout (nektere i normalne vyprat a znovu pouzit).
@Youryennefer, tak že bych vzala Kikko 80×80 a nakombinovala ještě nějaký ty Hyblery? Mám vyzkoušeno, že se to v sušičce po prvním sušení srazí. Díky za postřehy.
@C.H. OT: Pokud máte doma problém s vlhkostí, doporučuji koupit vysoušeč. Je to investice cca 5 tisíc, ale eliminovalo to výskyt „map“ na stěnách a můžeme doma i sušit prádlo.
@Svistice, díky. Právě proto jsme kupovali sušičku - prostě máme straší domek a to prádlo jinak standardní vlhkost ohromně zvyšuje. A že se u nás pere hodně - rekonstruujeme patro, manžel sportovec, synek čuňátko, přijde mimčo. Jinak je udělané odvodnění okolo domu. Proto preferuji vše, co jde prohnat sušičkou. Pár kousků mi nevadí, ale celý sušák třeba AIO bych nechtěla.
Ja si teda nejsem moc jista, ale mozna by byli i nejaky plenkace, co by do susicky mohly, ne? Navic tech kalhotek mas par, peres a susis spis pliny.Ano u AIO vse ja vim, jenze ty me prijdou moc neprakticky-vzhledem k prani, suseni, mnozstvi a cene.
Ja v panelaku susim na kamnech a krasne to osvezuje vzduch
anebo na balkone.
@Youryennefer, to určitě budou, musím pohledat, zatím jsem jak Alenka v říši divů. Jsme z vesnice, takže, jakmile začne topné období, nedá se sušit venku. A navíc ze sušičky je to prádlo nadýchané (neavivážuju) a už ani nežehlím.
Zatím zkusím ty čtverce a to, co doma mám, a když mě látkování chytne, tak budu postupně zkoušet i nějaké „lepší“ plenky z 2. ruky. Všichni v okolí si ťukají na čelo, proč chci látkovat, když jsem na prvního kupovala jednorázovky v Německu, kde vyjdou levněji, ale to si argumentačně ustojím.
Tak jim rekni, ze ty ctverce se pak bajecne hodi do domacnosti - na nadobi, okna, podlahu atp a ty lepsi plenkace se zase daji zpet prodat a tim usetris penizky, narozdil od papirovky, kterou uz po pouziti tezko prodas ![]()
A zkus kouknout treba na latkovky.cz tam maji dost rad, jak a co susit (kalhotky teda do susicky moc nedoporucuji)
@C.H. ahoj všechno co je s PULem by do sušičky přijít nemělo, svrchní ti ale uschnou rychle a AIO si holt počkají ![]()
Vážení zákazníci, protože se nám nechce při odjezdu z veletrhu dlouho balit, vyhlašujeme výprodej stánku Bamboolik. Od 12 hodin do konce veletrhu tak můžete nakoupit za veletržní ceny minus 10%. Takže kdo jste váhal s nákupem a jste z Prahy tak si tam ještě zajděte ![]()