Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@elaurra Prostě jak píše v kostce @Youryennefer : hlavně postupně a podle toho, co a jak ti bude vyhovovat: pomalejší přesun z papírovek na látkovky je lepší, než když do toho vlítneš velkýma investicema a pak třeba zjistíš, že ti koupený druh látkovek vůbec nevyhovuje, nemluvě o tom, že postupný přechod ti zajistí i průběžnou radost z každých nových svrchňáčků či celé plíny
V porodnici a první dny doma stejně pojedeš papírovky, protože nebudeš vědět, kde ti hlava stojí a pak budeš přecházet a učit se - hlavně žádný stresy, látkování je nakonec fakt radost a stojí to za ten čas navíc s praním a žehlení ![]()
No ja ty ctverce normalne na 1/4 a podelne na 1/2 a dovnitr 1 vkladacku. Malej uz se uci na nocnik, toz co hodinu vysazujem takze ty davky nejsou tak hrozny.
Jinak sem z te IRMA deky normalne vystrihala ovaly velky jako slozena plina, zadny obsivani - netrepi se. Malej ma prcku v suchu a kdyz nadeli tak bila plina je zachranena ![]()
@Youryennefer píše:
No ja ty ctverce normalne na 1/4 a podelne na 1/2 a dovnitr 1 vkladacku. Malej uz se uci na nocnik, toz co hodinu vysazujem takze ty davky nejsou tak hrozny.Jinak sem z te IRMA deky normalne vystrihala ovaly velky jako slozena plina, zadny obsivani - netrepi se. Malej ma prcku v suchu a kdyz nadeli tak bila plina je zachranena
Aha, takže čtverec narovno, jako to dělaly naše mámy.
Po té dece se příště v Ikei mrknu, na netu jsem ji nenašla. Kde ji tam plus mínus mám hledat?
Ahoj, holky tak vás pročítám a zatím tedy váhám jestli jít do látkování, čekám dvojčátka a tak úspora za látkování by byla nemalá, ale asi počkám až se mimča narodí a pak vyzkouším. Jen jsem z toho všeho vedle. Takže jestli jsem to správně pochopila nejdůležitější jsou ty svrchní kalhotky a pak do nich můžu dávat i čtvercovky obyč. jo? ptám se jak tatar, tak se omlouvám. A ty líp savé jsou bambusové co se už nijak neskládají.
@zlobikbobik přesně: hlavně mít svrchňíčky, aby ti nic neproteklo a do nich vpodstatě cokoliv ![]()
@zlobikbobik Buď můžeš používat čtverce (klasika bavlna, z bambusu, mušelínové, flanelové a možná ještě z dalších matrošů). Ty poskládáš (různé typy skladů dle velikosti případně pohlaví dítěte), zabalíš do toho dítě a přes to dáš nepromokové svrchňáčky (PUL, vlňáčky, fleece).
Nebo si koupíš pracví látkové kalhotkové plenky, která připomíná jednorázovou papírovou. Zase jsou různé materiály, a přes to opět natáhneš svrchní nepromokavé kalhotky.
Pak jsou ještě All in One plenky, které už mají tu svrchní nepromokavou vrstvu „zabudovanou“, takže dítěti nandáš tuhle plenu jako se nasazuje jednorázovka a nazdar bazar.
@zlobikbobik píše:
@Svistice a kolik je tak potřeba těch svrchních?
Já točím troje.
Vítám tě mezi látkařky
Já jsem tu jako látková poradkyně výrobce Bamboolik. Je to český výrobce z Brna. Máme řadu plínek pro malá miminka se kterými mají skvělé zkušenosti právě maminky dvojčátek. Mrkni na naše stránky. Určitě se ti to vyplatí. Můžeš používat svrchňáky (na malé miminko je lepší pořídit malé a pak vyměnit za větší) a do nich klasické čtvercové pleny jako byly za nás + vkládačky. Existují různé sklady plínek, takže si z nich uděláš jakoby kalhotky. Já osobně mám raději kalhotkové pleny, které u malých miminek nepropustí vaječinu. Na větší dítko mi pak vyhovuje systém SIO - což je naše základní plena. Aby bylo miminko v suchu a snadno si odstranila vaječinu používají se separační pleny. Odkud jsi? Bylo by dobré si plínečky osahat. Já osobně nemám ráda plenky, u kterých prodejce neuvádí výrobce a atesty pro děti do 3 let. PUL nemusí být tak kvalitní a tudíž buď může po pár vypráních dopadnout špatně nebo nemusí být tak prodyšný. Docela důležité je aby plínky vydržely praní na více jak 40°C, což je teplota, která likviduje bakterie.
@zlobikbobik píše:
Holky je to dobrá koupě?
http://aukro.cz/…3927046.html
Cena je podezřele levná, chybí mi tam info o značce těch plen.
Ja mam ten pocit dle obrazku ze to budou Alva plenky. Nikde sem je popravde nevidela na webech kde se prodavaji ostatni plenky.
Svrchni kalhotky na 1 mimco min 3 (1 v pracce, 1 na mimcu, 1 spinave).Zalezi ale jake investice a moznosti mas. PUl kalhotky schnou rychle, kapsovky a AIO dyl a dyl.
Velmi dobry ohlasy maji plenky a kalhotky ANAVY, BAMBOOLIK, POPOLONI. Ja mam bababoo, ale myslim ze na uplne maly mimco budou nevhodny.NA maly mimi at maji kridylka aby ti neprotekly okolo.
NAvic na uplne maly mimi prave musis tu plenu slozit (na draka napr) bo na plocho ti toho moc nepoberou.
JO DEKA IRMA
Ja doufam ze ji neprestali vyrabet bo na webu fakt nejni. Byvala u prehozu, modra fleece deka za 29kc ![]()
Ja mam ted kalhotky 4,20ks ctvercovek, 15vkladacek,20 separacek.Peru cca 1×3dny ![]()
@daniela Bamboolik..ahoj všem holky!
Asi si trochu zavařímm, ale přišla jsem si pro radu. Už mám dvě krásné holky, obě vyrostly na jednorázovkách a teďsi pro naše třetí pohrávám s myšlenkou látkových plen a klidně to přiznám, že zejména s ohledem na rodinný rozpočet, přeci jen jedno dítě na střední škole a jeden čerstvý školáček = spousta kroužků a s tím spousta výdajů. Přečetla jsem na netu kde co, moc děkuju susu sufik na nádherný blogm, problém je v tom, že se v tom vůbec nevyznám. Dokáže mi to nějak podrobněji vysvětlit, tedy spíš shrnout? Berte to tak, že mám jen zkušenosti s přebalováním jednorázovkami, takže existuje něco na tento způsob? Bohužel u nás v obchodě se tohle téma nevede, koukali na mě jako na blázna, tak nemám možnost někde okouknout. ![]()
@plysatko Na způsob jednorázovek existují All in One plenky, popřípadě kalhotkové plenky, přes které se ještě natáhnou ještě nepromokavé svrchňáky. Ovšem taková All in One vyjde nová na cca 450 Kč. Když vezmeš, že je potřeba mít zásobu na minimálně 2 dny, tak je počáteční investice poněkud vyšší.
Levněji rozhodně vyjde používat čtvercové pleny se svrchňáky. Plena se složí, zabalíš do ní dítě a navrch natáhneš nepromokavé svrchňáčky.