Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Jak píše Svistice - plenky AIO (All In One) jsou nejvíce srovnatelné s jednorázovkami ale je to nejdrazsi varianta. Tato plenka obsahuje dohromady všechny potřebné vrstvy - svrchní část + savé vrstvy. Nevýhodou je tedy vysoká cena a dlouhé schnutí plen. Také se praním ničí svrchní vrstva. Akorát bych do nich doporučila separační pleny, pokud se dítko vykaká tak je vyhodíš, pokud jen vyčůrá tak vypereš a znovu použiješ.
Ekonomičtější variantou, kterou využíváme my je kombinace kalhotkových plen a tzv. SIO (Snap In One) plen. Na oboje používáš ty samé svrchní kalhotky.
Ono to vypadá složitě, když to čteš ale jakmile to začneš používat tak je to jednoduché (i manžel a babičky to pochopily
).
Kalhotková plena - doporučuji hlavně na malé mimčo, které hodně kaká - neproteče to na svrchňáky. U většího dítěte se pak na delší dobu ještě přidávají vkládačky. Složitější oproti jednorázovce je to, že musíš ten samý krok udělat dvakrát - nejřív zapnout savou kalhotkovku a pak ještě na ni svrchní kalhotky.
SIO - použití je naopak v podstatě stejné jako AIO nebo jednorázovka ale je udělaná tak aby se nemusela prát celá - odepne se od svrchňáků (tedy pokud neschytají nálož také, nebo nejsou už cítit močí)savé jádro - to naše (Bamboolik) je tvořeno větší tvarovanou vkládací plenou a pak krátkou nebo batolecí vkládačkou. Jediné co se ze začátku musíš naučit, je jak na sebe přijdou patentky, když je chceš sestavit dohromady. Mně to přijde jednoduché, protože je to dáno tím, jak jsou umístěné ale na poprvé to vypadá složitě.. Tento systém se dá využít i na spaní (delší dobu) přidáním další tvarované pleny tzv. noční.
Nejlevnější varianta, které jsem se u prvního dítěte bránila jsou čtvercové pleny. Na malé miminko, které často kaká bych je tak jako tak nepoužívala ale teď u staršího je přes den dávám docela ráda.
Rozhodně doporučuji nakoupovat bambusové pleny - je to 4krát savější materiál než bavlna (o to ale déle schne).
Můžu se zeptat odkud jsi? Třeba se najdu v okolí naši látkovou poradkyni nebo jinou látkařku, která by ti všechno vysvětlila a předvedla ![]()
Ano uspora tu rozhodne je, ale! Vse ma sva pro a proti. Nevim zda se ti pro jedno ditko vyplati kupovat nejakou zavratnou vybavu. Jo kdybys planovala dalsi mimco tak mozna.Ano samozrejme ze je muzes po pouziti prodat, ale poridis za 400/ks a prodas vetsinou kolem 200/ks.
ZA me urcite i cenove i prakticky(vzhledem k suseni atp) vedou bambus ctverce a kvalitni kalhotky.At uz kapsovky ci PUL. Kalhotky peru jen pri uspineni. U AIO mi hodne vadi to ze cele kalhotky musim po kazdem pouziti(prebaleni) vyprat.
Ale urcite mas doma obyc. ctverce po starsich detech? Tak to proste zkus ze zacatku s nima. A kdyz nebudou vyhovovat tak si postupne koupis jine lepsi.
Taky zalezi jaky mas prostory na suseni, protoze AIO atp opravdu dlouho schnou. Ctverec mas klidne za hodku suchy.
@daniela Bamboolik…děkuji moc
. Já jsem z jihu Čech, z Tábora, všichni z mého okolí měli nebo mají jednorázovky a u nás v obchodě s dětským zbožím tohle nepreferují. Ale tak mě do nadchlo, že se nenechám odradit. Koukala jsem, že firma sídlí v Brně, máte i vlastní prodejnu, že bych naplánovala rodince výlet do Brna? ![]()
@Youryennefer Svistice - holky děkuju moc! No čtverce nějaké po holkách ještě mám, ale rodinka je tahá na smrkání, hlavně manžel
.
Se sušením by až takový problém nebyl, kvůli dispozici bytu jsme pořídili sušičku, takže co se dá, strčím do ní a je za chvíli hotovo.
Daší dítko už asi opravdu nebude, už takhle budu v poradně ta nejstarší maminka
, ale rozhodně to chci vyzkoušet, času na praní bude dost ![]()
Tak zajedte na vylet do Brna. Spravne!
Treba Brana k detem tam ma taky primo na Zelnym trhu(myslim) ukazkovou prodejnu, kde si vse osahas a vyzkousis. Navic i brozurky tam maji.. ![]()
Pokud máte sušičku tak to je super. Z té jsou látkovky nejměkčí ![]()
Našla jsem jednu maminku z Dlouhé Lhoty (kousek od Tábora) tak by eventuelně mohla předvést ona. A jestli si chcete udělat výlet do Brna tak v té Bráně k dětem mají různé značky včetně té naší, takže toho pak asi budeš mít plnou hlavu. Ale všechno předvedou. Bamboolik má „prodejnu“ spíše jen pro vyzvednutí objednávek ale můžeme domluvit také předvedení. Jen je potřeba vědět, kdy aby měl někdo zrovna čas ![]()
Obchody s látkovkama jsou i v Praze, pokud by byl lepší výlet do Prahy (koukám, že to je blíže). Na konci srpna bychom tam měli mít přímo prodejní akci. Jestli tedy už opravily areál pro děti po povodních.
A co nejaky detsky bazarek? Nekde bliz k TAboru? U nas v PLH rozhodne je a muzes se na ne kouknout.Co treba Cesky Budejovice nebo dle webu v Sezimove Usti ![]()
Klidne muzes prijet ke me.Co mam ti ukazu aj vysvetlim. ![]()
@zlobikbobik píše:
Ahoj, holky tak vás pročítám a zatím tedy váhám jestli jít do látkování, čekám dvojčátka a tak úspora za látkování by byla nemalá, ale asi počkám až se mimča narodí a pak vyzkouším. Jen jsem z toho všeho vedle. Takže jestli jsem to správně pochopila nejdůležitější jsou ty svrchní kalhotky a pak do nich můžu dávat i čtvercovky obyč. jo? ptám se jak tatar, tak se omlouvám. A ty líp savé jsou bambusové co se už nijak neskládají.
Ahojky, taky si pročítám tuto diskuzi a my teda za nás látkování
Máme dvojčátka a zvládáme to v pohodě. Ze začátku to bylo náročnější (žehlili jsme do 6-ti měsíců, to jsme trošku přehnali
je to zbytečné
ale teďka pohodička. My používáme kvalitní plenkové kalhotky thirties a vícevrstvé plínky popolinky (občas používáme i čtvercovky), ale fakt si na ně nemůžu stěžovat. Pokud bys chtěla více info, ráda pomůžu
vím jaké to bylo, když jsem hledala nějaké info ![]()
…holky, jste zlatíčka! Něco pro zasmání, vkládám fotečku toho mého pokladu, snad ho najdete
. Tento týden jedeme s kamarádkou se podívat do Prahy do obchodu, tak uvidím, ale každopádně vaše rady budu potřebovat ![]()
@plysatko krásná fotečka
Tak si to pořádně všechno prohlédni a jsem zvědavá na dojmy ![]()
@daniela Bamboolik…dojmů spousta, jen co prodavačka, to jiný názor, třeba vůbec neberu potaz rady bezdětné holčiny oblečené celé ve lnu, z ní ta bio hysterie přímo čišela na dálku, ta podle mého nemá objektivní názor
.
Takže to rozhodně zkusím, pořídila jsem jedny svrchní kalhoty a do nich nějaké ty plenkové kalhotky a v ostrmé provozu se uvidí, co mi bude více vyhovovat. Ještě zkusím koupit nějaké ky kapsovky…
Holky vy máte zkušenosti, koukněte se mi prosím na toto , jsou dobré? chtěla bych to zkusit ale nevím
@zanetka2712 …já tomu tedy moc nehovím, také budu začínat, ale co psaly holky a dle postřehů z netu, jak je AIo plenka po 400,– Kč, tak nebrat, sama ale vyzkoušeno nemám
Ja uz sem je videla nazivo v detskym obchode. Myslim, te je to znacka t-tomi nebo tak nejak. Vypadali dobre. Zalezi na jak velky mimco to mate.Bo bez nohavicek je risk ze pri vetsi nalozi protecou u mrnatka, nebo nebudou dost tesnit okolo nozicek.
A jinak cena nejni problem, jde spis o t, ze je to 6ks uplne stejnych plen a kdyz ti nebudou sedet mas jich hned sest. Lepsi by bylo zkusit to treba po jedne aj treba novy a kdyz ti budou sedet tak si jich pak koupit vic.
V kazdem pripade my mame podobne a na naseho 13M prcka jsou dobre.Jen kdyz se fakt zadari naloz tak se sprchuje celej ![]()
@zanetka2712 koukám, že prodej uzavřen ale stejně. Pokud prodávající neudává výrobce (prolétla jsem to rychle ale nenašla jsem) tak je to pro mně prostě podezřelé. Samozřejmě vyzkoušet můžeš ale pravděpodobně to jsou no name plínky z číny, které se tu v poslední době dost prodávají - můžou být v pořádku funkčně ale některé PULy jsou nekvalitní a po prvním vyprání se maminkám odlepují (ukazuje na to povolené praní jen na 40°C). Někdo mi psal, že i záleželo na vzoru a barvě. Přitom plenky je potřeba prát na 60°C kvůli desinfekci a likvidaci bakterií. Většinou takovéto plenky nemají atesty zdravotní nezávadnosti pro děti do tří let, které by měli pro prodej na českém trhu mít. Prodejce je pak i z toho důvodu prodává za úžasné ceny. Některé maminky si je pořizují jen jako zálohu, nebo třeba, když jim dítko někdo hlídá. Kvalitnější AIO jsou holt dražší ale máš tam jistotu, že jsou nezávadné a že něco vydrží.