Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@kalypsoooo píše:
Jak pleny jsi kupovala, ze 70ks jsi mela za 350 Kč?
Já měla čtvercovky 70×70 a 80×80 po nás - takže jsem jich moc nekupovala - takový ty klasický bavlněný… časem jsem spíš kupovala hotový Anavy, páč ne vždy byl čas skládat
Svrchňáky velikosti S a M PUL značky babyLucy a Thirsties, postupně jsem přešla u větších velikostí na vlňáčky (doporučuju, jednoduché - jen natáhneš, a pohodlné pro dítě) a PUL značky Grovia, které jsou rostoucí - používala cca od 4 měsíců doteď (dva roky) v kombinaci s vlňáčky…
Já taky kombinuju
Mám látkové i klasické Pampers a prostě podle času a tak
Je super, že si můžeme vybrat a vracet se k těm látkovým ![]()
@Evule85 píše:
Já taky kombinujuMám látkové i klasické Pampers a prostě podle času a tak
Je super, že si můžeme vybrat a vracet se k těm látkovým
Tak tak, když jsem manželově babičce tenkrát řekla, že chci dávat látkovky, tak na mě koukala, jestli to myslím vážně, že teď jsou v kurzu Pampersky a že s látkovkama se nám akorát ostatní budou smát. Neřešila jsem, kolik lidí to dává, prostě jsem to v rámci šetření tak chtěla. A ono je pořád tolik maminek, co látkovky mají, či chtějí pro dětičky mít a jsem za to ráda ![]()
Ahoj holky,
už dlouho přemýšlím, že až se nám to naše malé škvrně narodí, že budu látkovat. Pročetla jsem nespočetně diskuzí a prolezla desítky webovýh stránek výrobců a prodejců. A rozhodla jsem se pro klasický čtverec + svrchňáčky, zřejmě zkusím ANAVY… líbí se mi vzhledově, je to český výrobek a všude si je dost chválí. Na noc by se měli dávat vícevrstvé čtvercovky s ještě jednou vlžkou, nebo myslíte, že poslatačí samotná vícevrstvá čtvercovka?
Látkovat bych chtěla, hned po návratu z porodnice… jen se setkávám s nechápajícím okolím
všichni na mě koukají, že jsem se zbláznila.
@Konvalinka4 uvidíš, jak budeš mít učurané miminko a podle tohobudeš dávat čtvercovku s vkládačkou, nebo vícevrstvou plenku, nebo vícevrstvou s vkládačkou… to je těžké říct, každému vyhovuje něco jiného, záleží na tom, kolik miminko vypije a mění se to podle toho, jak miminko roste. Já mám třeba jen klasické bavlněné čtverce a doma šité froté vkládačky, používáme od narození doteď, syn má 15m. Kdybys potřebovala konkrétní rady, tak se klidně ptej.
Na okolí se vykašli, jim do toho nic není, nechápu, proč se někdo stará o to, co má tvoje dítě na zadečku. Já jsem se teda nikoho na názor neptala, prostě jsem to oznámila jako hotovou věc a šmytec, co je komu do toho. A jsem moc spokojená, protože když si to spočítám, už teď jsem oproti papírovkám dost ušetřila, celá výbava mi zbyde na druhé miminko a synovi látkovky vyhovují, z papírovek, které jsme měli prvních pár dní, byl opruzený.
@Hoa Mai Děkuji, kdybych potřebovala urřitě poprosím o radu
No já se taky nikoho neptám
jen když to někde řeknu, že budeme látkovat, tak na mě koukají jak na blázna
Mě se líbí látkování z více důvodů, je to ekologické, děti se nepřehřívají, netrpí tolik na opruzeniny a uspora peněz je markantní.
Taky jsem narazila na dámské vložky balvlněné nebo bambudsové… nemáte s tím nějaká zkušenost?
@Konvalinka4 píše:
Ahoj holky,
už dlouho přemýšlím, že až se nám to naše malé škvrně narodí, že budu látkovat. Pročetla jsem nespočetně diskuzí a prolezla desítky webovýh stránek výrobců a prodejců. A rozhodla jsem se pro klasický čtverec + svrchňáčky, zřejmě zkusím ANAVY… líbí se mi vzhledově, je to český výrobek a všude si je dost chválí. Na noc by se měli dávat vícevrstvé čtvercovky s ještě jednou vlžkou, nebo myslíte, že poslatačí samotná vícevrstvá čtvercovka?
Látkovat bych chtěla, hned po návratu z porodnice… jen se setkávám s nechápajícím okolímvšichni na mě koukají, že jsem se zbláznila.
Já ti držím palce. Mám to naplánované stejně. Už mám koupené 20ks čtvercových a ještě 20 dokoupíme a jedny svrchní flísově anavy. Další jsem si říkala, že dokoupím podle potřeby. Z těch svrchní jsem trochu zklamaná, příště budu volit na suchý zip a asi PULky. No uvidíme. O finanční úspoře jsem přesvědčená pouze do té míry, že budu mít třeba i 50ks čtvercových a nějaké svrchní. Ale když vidím ty AIO a kalhotové pleny, tak mi to moc ekonomické nepřijde, nebo se pletu? Ale je pravda, že jsou moc krásné, už teď tomu začínám propadat
kam se hrabou jednorázovky
@kalypsoooo moderní látkovky jsou drahé, ale pokud plánuješ více dětí, tak na druhé a další dítě už je máš zadarmo a pak je můžeš na bazaru prodat. Nebo si rovnou kup bazarové. Kamarádka prodala před rokem celou výbavu látkovek za polovinu, takže z investice 20 000kč se jí 10 000kč vrátilo.
@kalypsoooo píše:
Já ti držím palce. Mám to naplánované stejně. Už mám koupené 20ks čtvercových a ještě 20 dokoupíme a jedny svrchní flísově anavy. Další jsem si říkala, že dokoupím podle potřeby. Z těch svrchní jsem trochu zklamaná, příště budu volit na suchý zip a asi PULky. No uvidíme. O finanční úspoře jsem přesvědčená pouze do té míry, že budu mít třeba i 50ks čtvercových a nějaké svrchní. Ale když vidím ty AIO a kalhotové pleny, tak mi to moc ekonomické nepřijde, nebo se pletu? Ale je pravda, že jsou moc krásné, už teď tomu začínám propadatkam se hrabou jednorázovky
Tak i kdybyste měla 20ks plen za 500Kč, jsme na 10tis Kč + praní. Cena za jedno dítě na jednorázu je přes 20tis Kč do asi dvou let a na plenách může být i dítě, kterému je přes dva roky. Na druhé dítě látkovky můžete používat dál, kvalitní plena normálně vydrží, takže platíte jen praní. Druhé dítě na jednorázu dalších přes 20tis. A to existují také ekonomicky výhodnější savé SIO systémy (AI2 Bamboolik nebo Petit Lulu), které jsou krásné, savé, praktické na používání a ve svrchních kalhotkách se mění jen savá jádra, která jsou podstatně levnější než bambusová kalhotková plena nebo AIO plena (která se pere po použití vždy celá). Takže i když někdo preferuje komfortnější výbavu, úspora je stále velká. Nebo je možné moderní pleny kombinovat se čtvercovkami (čtverce na doma, savější pleny na ven a na noc) a pak je výbavička levnější.
@Merunka02 píše:
Tak i kdybyste měla 20ks plen za 500Kč, jsme na 10tis Kč + praní. Cena za jedno dítě na jednorázu je přes 20tis Kč do asi dvou let a na plenách může být i dítě, kterému je přes dva roky. Na druhé dítě látkovky můžete používat dál, kvalitní plena normálně vydrží, takže platíte jen praní. Druhé dítě na jednorázu dalších přes 20tis. A to existují také ekonomicky výhodnější savé SIO systémy (AI2 Bamboolik nebo Petit Lulu), které jsou krásné, savé, praktické na používání a ve svrchních kalhotkách se mění jen savá jádra, která jsou podstatně levnější než bambusová kalhotková plena nebo AIO plena (která se pere po použití vždy celá). Takže i když někdo preferuje komfortnější výbavu, úspora je stále velká. Nebo je možné moderní pleny kombinovat se čtvercovkami (čtverce na doma, savější pleny na ven a na noc) a pak je výbavička levnější.
no, já se už moc těším na pokusy.
čím víc zkoumám možnosti, tím víc se těším. Jen mě občas vyleká, když se dočtu o tom jak plena proteče, obteče a tak.
@kalypsoooo mě teda mnohem častěji protekly papírovky, když jsme je měli třeba na dovolené. U látkovek se mi to stávalo minimálně a spíš ze začátku, když třeba přebaloval přítel a špatně plínku zastrkal pod svrchňáky.
@kalypsoooo píše:
no, já se už moc těším na pokusy.čím víc zkoumám možnosti, tím víc se těším. Jen mě občas vyleká, když se dočtu o tom jak plena proteče, obteče a tak.
I když je pravda, že je to mor
. Člověk se musí krotit, že opravdu nemusí vyzkoušet všechno
.
Jo a ještě jsem do té své přibližné kalkulace látkovek zapomněla zahrnout, že kdyby byly látkovky jen pro jedno dítě a další se neplánovalo, část nákladů se vrátí prodejem na bazárku. Kvalitní plenky se dobře prodávají i používané. Pokud by ale jely dvě děti, je otázka, v jakém by byly stavu k prodeji.
Počáteční investici lze taky snížit tím, že příbuzným řeknete, aby Vám pro miminko místo blbostí typu x té roztomilé pidibody vel. 56 koupili nějaké látkové plenky (které si sami vyberete). To samé pak na svátky/narozeniny/vánoce - miminu je to fuk, že nedostane x hrkajících nebo blikajících srágorek, které stejně za týden dva leží někde v koutě nepovšimnuté.
@kalypsoooo no myslim, ze i pri drazsi vybave, de latkovky vyplati. Dejme tomu, ze prvni tri mesice prebalujes jednorazovku i 8× denne to mame 90×8=720 plen za 4,60 to mame 3312,– a dalsi mesice cca 6plen denne to.mame 270dni x 6plen je 1620 plen za 4,6 to mame 7452,– takze celkem za jeden rok 10 764,– to si vynadobte. noctem let co.dite plenu nosi, minimalne dva roky, takze 21 500,– urcite. A to si dovolim rict, ze tyto vypocty jsou jedte pri zemi
a kdyz postaci zakladni vybava 4 svrchni kalhotky (2 flees a 2 pul) za 1300,– + 50 ctvercovek za 2000,– + 3 vicevrstve banbusove pleny za 300,– + 3 bambusove vlozky za 250,– mame komplet bybavu za 3850 - ![]()