Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@rainucha píše:
@kalypsoooo Separační oddělí bobíky a vkládací se dávají pro vyšší savost. Já je teď budu objednávat, bohužel ty, co mám, jsou trochu naprd - chci koupit bambusové.
Jinak já dávám jeden čč, vkládačku, separačku, na to PULky a vejde se pořád do oblečení vel. 50. Na noc dávám místo vkládačky vícevrstvou plenu, víc nasaje, a navrch flísáčky. Spí v overálku, má větší zadek, na tu 50 už je to těsně.
a nezapařuje se v těch PUL?
@kalypsoooo Vůbec ne, ono to větrá - navíc jsme se konečně po 14 dnech zbavily opruzenin z jednorázovek a vlhčených ubrousků z porodnice - objednala jsem suché ubrousky Perlička, k tomu emulzi Medvídek a prdelka jedna báseň
Za mě zatím látkovky samé plus. Jsi ve skupině na FB Poradna pro látkovačky? Tam je toho spousta.
@rainucha píše:
@kalypsoooo Vůbec ne, ono to větrá - navíc jsme se konečně po 14 dnech zbavily opruzenin z jednorázovek a vlhčených ubrousků z porodnice - objednala jsem suché ubrousky Perlička, k tomu emulzi Medvídek a prdelka jedna báseňZa mě zatím látkovky samé plus. Jsi ve skupině na FB Poradna pro látkovačky? Tam je toho spousta.
jo, to taky sleduju. Ale je mi blbé mít blbé dotazy veřejně, tady je víc anonymní ![]()
To je pravda
Mně právě výbavičku dělala jedna poradkyně, píšeme si přes zprávy. A zatím si nemůžu stěžovat, využívám všechno.
@rainucha píše:
To je pravdaMně právě výbavičku dělala jedna poradkyně, píšeme si přes zprávy. A zatím si nemůžu stěžovat, využívám všechno.
myslíš jako profesionální poradkyně? A co za takovou službu chtěla?
@kalypsoooo Profesionální asi ne, prostě mamina ze skupiny, co dělá semináře
Naštěstí nic, ale poradil a strávila nad tím hodně času. Takže až budu chtít rozšířit výbavu vím, na koho se obrátit
Koupila jsem si i látkové vložky a super.
Ahoj, taky látkuju už pře rok a půl a ráda s čímkoliv poradím - nedám na to dopustit: malej byl opruzenej dvakrát a vždycky z jednorázovek (poprvé z porodnice a podruhé cca ve čtyřech měsících, kdy jsem byla dost nemocná a neměla sílu na praní a žehlení plen). Jinak má zadeček jak lilie a to nepoužíváme od konce šestinedělí žádné krémy, nic… takže za mně látkovky super… nejdřív novorozenecký sklad u čtvercovek, pak sklad na draka a dnes tedy máme už jen celé pleny (zn. Anavy a BabyLucy)… doporučuji společnost Rosa - nebo jestli bydlíš v Praze či Brně, zajdi do Brány k dětem, je tam možnost asi za 30,– Kč si koupit právě od Rosy knížečku, kde je naprosto laicky popsáno, co jsou které pleny a skvěle se tak v tom člověk zorientuje… a jinak se ptej, ráda poradím s čímkoliv ![]()
@Klarinetka2 píše:
Ahoj, taky látkuju už pře rok a půl a ráda s čímkoliv poradím - nedám na to dopustit: malej byl opruzenej dvakrát a vždycky z jednorázovek (poprvé z porodnice a podruhé cca ve čtyřech měsících, kdy jsem byla dost nemocná a neměla sílu na praní a žehlení plen). Jinak má zadeček jak lilie a to nepoužíváme od konce šestinedělí žádné krémy, nic… takže za mně látkovky super… nejdřív novorozenecký sklad u čtvercovek, pak sklad na draka a dnes tedy máme už jen celé pleny (zn. Anavy a BabyLucy)… doporučuji společnost Rosa - nebo jestli bydlíš v Praze či Brně, zajdi do Brány k dětem, je tam možnost asi za 30,– Kč si koupit právě od Rosy knížečku, kde je naprosto laicky popsáno, co jsou které pleny a skvěle se tak v tom člověk zorientuje… a jinak se ptej, ráda poradím s čímkoliv
Tak to je fajn, dekuji za ochotu, urcite budu mit jeste hromadu dotazů.
Brána k dětem je super, mám to kousek a mela jsem v plánu jít tam na přednášku, ale asi se to pochopím sama, dřív než tam dojdu. ![]()
Jedině tady a rodiče me v tomto podporují. Všichni ostatní na me koukaji dost divně, že je to drahé(voda+elektrika) a časově náročné. A kdo s tím začal, brzy skončil. Tak jsem zvědavá.
Já mám v plánu používat ze začátku čtvercové. Jen teda nevím jestli 80×80 nebo 70×70. Planuju libštat, Matějovský a Kikko biobavlnu. A nějaký svrchní. Prvně jsme mela v plánu vlněný, ale jsou drahé. Jaké by jsi doporučila. Termín máme v červnu.
Kolik je potřeba svrchních, stačí 2?
Ještě jeden dotaz. Rozhodla jsem se použivat latkovky především proto, že si myslím, že dítě se naučí rychleji na nočník? Jakou s tím mate zkušenost?
Taky jsem četla diskuzi, kde paní počítala, že látkovky jsou levnější když se započaté i voda a elektrika, to jsem nepočítala, počítal jste to někdo? Já pořádne ani nevím co stoji jaké a jsou akce. Ale nechce se mi objíždět obchody jen proto že tam maji o 20kč levnější pleny. Zapoctu k tomu cenu benzinu a 20 kc je fuč. Ev. porad myslet na to že dochází, že musím koupit…a bohužel nemám prostory na velke zásoby. Ale asi je menší spotřeba jednorazovek, mohou se nechat déle i počůrane. Látkové menite asi hned, že?
@kalypsoooo píše:
Ještě jeden dotaz. Rozhodla jsem se použivat latkovky především proto, že si myslím, že dítě se naučí rychleji na nočník? Jakou s tím mate zkušenost?Taky jsem četla diskuzi, kde paní počítala, že látkovky jsou levnější když se započaté i voda a elektrika, to jsem nepočítala, počítal jste to někdo? Já pořádne ani nevím co stoji jaké a jsou akce. Ale nechce se mi objíždět obchody jen proto že tam maji o 20kč levnější pleny. Zapoctu k tomu cenu benzinu a 20 kc je fuč. Ev. porad myslet na to že dochází, že musím koupit…a bohužel nemám prostory na velke zásoby. Ale asi je menší spotřeba jednorazovek, mohou se nechat déle i počůrane. Látkové menite asi hned, že?
Na učení na nočník to vliv nemá. Obě děti v látce, u syna jsem byla ráda, že alespoň ve 32 měs mu to začalo jakž takž jít (i když učůrnuté kalhoty má každou chvíli i ve třech letech). Dcera se začala sama zajímat o nočník (měla vzor v bráchovi) v 15 měs, od 18měs do něj hezky chodí (i když plenu měla) a ve 20měs jí to celkem jde i bez plenky.
Co se ceny týče, třeba Bamboolik má propočet. Myslím, že ho aktualizovali, nevím, jak to vychází přesně. Ale u prvního dítěte to bylo myslím na 2 roky plenkování látka pořizovací cena na velkou sadu (plné plenkování) cca 8000, praní + prací prášek cca 3000Kč. Jednorázovky cca 22tisíc. A to můžeš mít dítě na plenách déle než dva roky a pak cena za jednoráz opět stoupá a také cana za jednorázovky třeba za poslední 3 roky také znatelně stoupla. V podstatě to u prvního vycházelo na půlku, další dítě praní, pleny máš a případně dokoupíš nějaké svrchní, kdyby byly poničené (ale myslím, že kvalitní svrchní zvládnou i druhé dítě).
K četnosti přebalování - kvalitní bambusová plena zvládne v pohodě 3 hodiny. Po této době maximálně se má přebalit i jednorázovka (pak už se moč začne rozkládat). Samozřejmě čím častěji přebaluješ, tím pro dítě zdravější, ale klidně můžeš přebalovat po těch 3hod, pokud máš savé bambusové pleny. Na časté přebalování pak třeba stačí jeden čtverec, který po každém počůrání vyměníš a můžeš jich mít hodně, protože jsou levné.
@kalypsoooo Na mě teda divně nekoukají, ale každý obdivuje, že jsem do toho šla, právě proto, že prý je to časově náročné a musíš pleny skládat atd atd. Já nevím, pereme každá stejně aspoň 2× týdně, takže těch pár praček se ztratí. A za minutu mám připravené tři plenky nanovosklad do zásoby, občas to nevychytám a během jednoho přebalení stihne počůrat třeba dvě ![]()
Jinak, má do začátku měla dvoje PUL a dvoje flísáky. Teď jsem si objednala ještě jedny PUL, kdyby náhodou.
Celkově výbava moje byla - dvoje PUL, dvoje flísáky, jedny AIO, 6 vícevrstvých. Mám tu nějaké vkládačky asi 15 ks - teď jsem objednala bambusové, lepší.
Na druhou stranu, koukala už na mě při přebalování kamarádka i sestřenka a obě z toho byly paf, tak třeba jednou budou taky látkovat, bylo by to príma ![]()
@kalypsoooo píše:
Ještě jeden dotaz. Rozhodla jsem se použivat latkovky především proto, že si myslím, že dítě se naučí rychleji na nočník? Jakou s tím mate zkušenost?Taky jsem četla diskuzi, kde paní počítala, že látkovky jsou levnější když se započaté i voda a elektrika, to jsem nepočítala, počítal jste to někdo? Já pořádne ani nevím co stoji jaké a jsou akce. Ale nechce se mi objíždět obchody jen proto že tam maji o 20kč levnější pleny. Zapoctu k tomu cenu benzinu a 20 kc je fuč. Ev. porad myslet na to že dochází, že musím koupit…a bohužel nemám prostory na velke zásoby. Ale asi je menší spotřeba jednorazovek, mohou se nechat déle i počůrane. Látkové menite asi hned, že?
Já dala do látkovek a kalhotek jestli 2000Kč? A praní mě vyšlo měsíčně na 100Kč. Takže představa, že kupuju i kdyby nejlevnější papírovky, mám to za měsíc minimálně 450Kč i víc, takže dle mě je to opravdu markantní rozdíl
Kdybych to vzala za 2 roky, tak mi praní dá tak i kdyby 1500Kč. Za papírovky to mám cca 10.500Kč. Takže opravdu budu raději látkovat. Žehlila jsem jen přes šestinedělí a skládala rovnou na obdélník, žádné jiné sklady - zkoušela jsem ze začátku a je to zbytečný zdržování ![]()
Jako další savá vrstva
Tohle jsem zkopírovala, snad se to může.
Vícevrstvá plenka z bambusového froté, na okrajích má 2 vrstvy, ve středu 4 vrstvy.
Naše bambusové froté je pružné, úžasně savé, praním nehrubne, nemění tvar, výborně na něm drží snappi sponka.
Jedná se o multifunkční plenku, lze ji použít:
jako kalhotkový sklad (vel. S pro novorozence, vel. M do cca 10 kg, nad 10 kg vel. L)
narovno do svrchních kalhotek (nejuniverzálnější je vel. M)
jako savé jádro do kapsových plenek takřka libovolné značky (obvykle nejlépe pasuje vel. M)
Za celé látkovací období jsem dala do látkovek cca 10.000,– včetně poplatků za praní… balík cca 70 plen stojí cca 350,– Kč. Jen novorozeně přebaluješ cca 8-10 x za den, pak už většinou méně (cca 5-6×) - počítala jsem, že za jednorázovky bych dala minimálně 25.000,– i více, takže volba jasná. Rychlost na nočník je dána spíš typem dítěte a taky tím, kolik máš na něj času se mu opravdu věnovat každou minutu a hlídat, zda už se mu chce nebo ne… jsou dny, kdy to jde a dny, kdy to nejde… dle mého názoru to výrazné urychlení není, ale možná se mýlím ![]()