Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@Lizzi Tak vezmu NB a M, a uvidíme
A ta vložka do plenek není důležitá, takže není potřeba kupovat?
Omlouvám se, že se ptám jak idiot, ale mám v tom hokej…kdo by to byl řekl, že nákup plínek je taková věda
![]()
@SarkaLo nejdřív bych koupila jen ty menší, ty větší můžeš kdykoli přikoupit potom, uvidíš, jestli Ti to vůbec bude vyhovovat.. vložka zatím není potřeba, nebo aspoň my ji vůbec nevyužili. Na noc budeš asi dávat papírovku, že? Kdybys chtěla látku i na noc, pak by se bambusová vložka využila, ale na den asi ne.
A klidně se ptej, já jsem se taky ptala když jsem si všechno zjišťovala.
@Lizzi Díky moc za rady…:-) Na noc, návštěvy apod budu asi dávat jednorázovky, ale na doma chci látkovat ![]()
Koupím i to M, beru to z netu, tak aby se mi to vyplatilo
![]()
A ještě co se týče skládání, je několik způsobů, do těch PUL kalhotek ale stačí poskládat plenu na obdélník - plenu složíš na polovinu, pak zase na polovinu (máš čtverec) a pak na třetiny. Vložíš do kalhotek a hotovo, je to nejjednodušší. Někdo skládá tzv. novosklad, někdo na draka, my jedeme tohle, a jsme happy ![]()
@SarkaLo hele a nechtěla bys ty kalhotky z druhé ruky? Já je zrovna prodávám
ale nechci se vnucovat, jen návrh..
@chatwenna Ať tak či tak, látkové prostě vyjdou levněji, i když se počítá praní (1 pračka za 2 dny se v rodinném frmolu většinou ztratí). Taky ne vždycky se podaří ohlídat akci, kdo by to chtěl pořád sledovat, že?
Někomu se ekluje praní nebo čištění pokaděných plen, mě zase nebaví věčně vynášet koše, navaluje se mi z toho smradu, nebaví mě sledovat akce, tahat balíky, přetahovat se s jinýma maminama u regálu, jezdit speciálně pro pleny někam, kam nejezdíme nakupovat.
No nic, trochu zase mimo téma, měla bych pracovat, ale nechce se mi, tak krafu tady ![]()
@Lizzi Nemáš nějaké video, jak to skládat? Co jsem koukala, tak jsem našla jen ten novorozenecký sklad.. ![]()
Jaký máš ty velikosti a mohla by jsi mi poslat reálné foto?
![]()
@SarkaLo musím teď s prcekm ven, už mi tu vyšiluje, až se vrátím tak pošlu foto a napíšu jak na to ![]()
@SarkaLo Ahoj, taky čekám mimi a musela jsem se zorientovat v látkovkách a budu řešit podobně: mám asi 50× klasické čtvercovky, dvoje svrchňáčky PUL (ImseVimse a BabyLUcy - doporučuji i cenově i kvalitou) a dvoje svrchňáčky natahovací vlňáčky. Pokud Ti mimi bude moc pročůrávat, jsou dobré bambusové vkládací plenky (od BabyLucy vyjde jedna cca na 60 Kč a stačí Ti taky tak 3-4 na celou dobu) a poslední dobrá věc jsou separační pleny (je to role o cca 100-200 ks), které jsou mezi plenou a pokožkou dítěte a chytí stolici, tyto pleny jsou jen takový tenký celulózový papír, který pak vezmeš a hodíš do záchoda, je zcela rozložitelný a ekologický a ty se nemusíš dělat s hovínkem a pereš jen pročůrané pleny
Separační pleny dokonce můžeš taky normálně prát s plínama, když na nich není stolice, ale jsou jen pročůraný.
Nevím, zda jsi z Prahy, ale nejlepší krám v Praze (mají i eshop) je Brána k dětem http://www.branakdetem.cz/ , kde mají široký výběr a hlavně zjistíš, že vyjdeš s málem a mnohem levněji, než s papírovkama. A hlavně mají supr knížečku (brožuru) s názvem „Pleny pod lupou“, stojí asi 30,– Kč a jsou v tom všechny informace, právě i návody, typy skladů, co a jak a kdy - je to psáno pro začátečníka, ohromně jednoduše a najdeš tam vše, co potřebuješ ![]()
A pokud budeš někdy v Praze, doporučuji obchod navštívit.
Jo, ještě budeš potřebovat Snappi sponku na ty čtvercovky, je to jen bezpečná sponka, kterou ty plíny sepneš, aby ti držely u sebe ![]()
No, já si pořídila zatím i troje pleny BabyLucy Organic a Bamboo, který už jsou komplet - jen se na ně nasadí svrchňáčky. Nemusíš se dělat se skladem, mají zapínání na suchý zip nebo patentky a jsou dost podobný papírovkám, ale jsou látkové a když chceš přebalit třeba někde venku nebo prostě rychle, tak je to jednodušší. Uvidíme, jak s nimi budu spokojená a pak budu třeba rozšiřovat - uvidíme. Tam už je investice větší (cca 250,– - 450,– Kč), ale mám vícevelikostní, což znamená, že jsou od narození až po nočník. Myslím, že se taky hodí ![]()
@SarkaLo přihoď k nákupu snappi sponku a googli sklad na novorozence a sklad na draka, když budeš čtverce dávat do skladu, tak ti kakání proteče mnohem méně často a tím pádem svrchní kalhotky vydrží klidně dva dny nežzačnou třeba trochu víc smrdět a budou potřeba vyprat. Vkládací plenky zvyšují savost, pro začátek můžeš použít kdejakou žínku, co najdeš doma, investovat má smysl jen do bambusových, osobně mám ráda babyidea bambusové krátké, štíhlé a supersavé.
A do plínky pro snadnější údržbu můžeš dát separační plenky, na malé miminko celulozové, pak to jen sundáš z plenky a spláchneš, na starší dítko, co už nekaká tak tekutě jsou super viskozové popoliny. Počurané se dají prát.
U imse vimse pozor na svrchňáky, ty soft jsou dobrá volba, ještě jsou organic a hodně maminek si stěžuje na provlhání.
@Klarinetka2 Na stránkách jsem byla, ale musím si k tomu sednou a pročíst pořádně. O separačních plínách vím a snappy sponě taky ![]()
@Gladys Googlím jak divá
Takových informací ohledně plínek…
Kdo to kdy viděl
![]()
Kolik těch svrchních kalhotek potřebuju od jedné velikosti a můžu používat látkové hned od narození mimča?
@Gladys píše:
@SarkaLo přihoď k nákupu snappi sponku a googli sklad na novorozence a sklad na draka, když budeš čtverce dávat do skladu, tak ti kakání proteče mnohem méně často a tím pádem svrchní kalhotky vydrží klidně dva dny nežzačnou třeba trochu víc smrdět a budou potřeba vyprat. Vkládací plenky zvyšují savost, pro začátek můžeš použít kdejakou žínku, co najdeš doma, investovat má smysl jen do bambusových, osobně mám ráda babyidea bambusové krátké, štíhlé a supersavé.
A do plínky pro snadnější údržbu můžeš dát separační plenky, na malé miminko celulozové, pak to jen sundáš z plenky a spláchneš, na starší dítko, co už nekaká tak tekutě jsou super viskozové popoliny. Počurané se dají prát.
U imse vimse pozor na svrchňáky, ty soft jsou dobrá volba, ještě jsou organic a hodně maminek si stěžuje na provlhání.
přesně!