Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@Bavorov taky jí nosí na parádu
v létě bude nosit je plenu aby jí předvedl ![]()
@paola white Jo, jezdim pro ne s kocarkem
![]()
Opravdu prebaluju petkrat, stabilne uz nekolik mesicu ![]()
No, uvedla jsem ti nekolik prikladu cen, takze diskutovat o tom, kolik stoji ctverky pleny nechci a nebudu… ![]()
A ani jsem tu nechtela plevelit… Jen mi prijde, ze se schvalne nafukuje, jak jsou papirovky drahy, aby se mamci mohly chlubit, kolik usetri, kdyz si koupi vybavicku na latkovani za deset tisic ![]()
Tak jsem chtela jen rict, ze to vazne neni 30000 ![]()
A uz jdu.
Tak pa ![]()
(Jinak, ja nemam nic proti latce…
Nebyt zdechla, latkuju taky
)
@chatwenna Ať tak nebo onak kolem 10000 za první rok to je. mě výbava na látku stála cca 3000 a použiju jí i u druhého takže ta úspora narůstá.
přitom co stojí pleny mě je to na 1 dítěti (minimálně) 15000 takže mě se látka pro dvě děti sakra vyplatí, ale já kvůli ceně nelátkuju.
laickým přeměřováním teploty v pleně jsem zjistila, že teplota při použití látkovky s vlňáčkama a papírovkou je rozdílná o 2,5-3°C což vzhledem k tomu že mám chlapce je pro mě rozhodující…
@chatwenna Neřeš to, každý to máme nějak. Já když jsem asi půl roku kupovala na noc velikost 5 možná i 6 podle typu, tak mě to stálo taky dost. Nevím jak máš staré dítě, ale každý má nějakou zkušenost. Noční odnaučení taky není a nejde s jednou plínou. Když byla trochu počuraná, vzbudila se šla na nočník a ulehla spát dál, tak jsem jí dala samozřejmě suchou a někdy to byly i tři za noc. Ale každý má jinou techniku, já jsem byla zase ráda, že jsem byla takhle důsledná a velmi brzy se mi dcera sama budila na čurání a počurávání bylo opravdu minimální. Ale byla to dřina, jak s přebalováním a vysazováním na nočník.
@chatwenna Tak já nevím, kdo uváděl 30tis, to já ne, ale počítám, že 16tis je úplně reálných. Takže stejně jsem ušetřila, i když to moje priorita nebyla.
@elfans Jasne, ze ja vim, ze finance nejsou jedina priorita..
Ten prispevek o triceti tisicich je hned na prvni strane…
Jak uz jsem psala, nemam nic proti latkovkam, jen mi pripadalo, ze je to prehnane, tak jsem chtela napsat, jak to mam ja ![]()
Tak vždy jsou nějaké průměry a extrémy. Já třeba bych utratila majlant kdybyhc používala jen papír. Mám všechny děti extrakakací, takže minimálně za den 8 plen. U menších to bylo i 10 za den. Mám známé, ti prý přebalují 3×/den, mají ty nejlevnější plíny. To je pro mě ten jeden extrém ![]()
Pak mám kamarádku, ta se tak nadchla pro látkové, že už určitě prodělala
protože toho má spousty a samé luxusní kousky. Sama uznala, že o ušetření nemůže být ani řeč ![]()
Pěkný den všem.
Holky, prosím o vysvětlení.
Čekáme první mrně a chtěla bych částečně používat jednorázovky a střídat to s látkovými plenkami.
Jenže těm látkovým moc nerozumím.
Mám nakoupené ty klasické bavlněné (rozměr 70*70) - kolik je jich potřeba, když to budu střídat. Pak jsem koukala na svrchní kalhotky Imse Vimse soft - stačily by cca 3ks k tomu střídání? A dají se vůbec na tyhle moje už nakoupené plínky použít?
Rozumím tomu správně, že na látkovou plínu příjdou už jen ty svrchní kalhotky, nic víc už není potřeba, nikde to neproteče?
@SarkaLo dělám to přesně stejně. Látkových čtverců (to je to co máš ty) mám 24 k tomu ještě 12 vícevrstvých (to je stejné jako složený čtverec) a k nim kalhotky Imse Vimse. Tři ti stačit budou. Papírovky dávám na noc a na cesty a návštěvy
S tímto systémem jsme zatím spokojení
Ještě je dobré pořídit si celulózové separační plenky, jsou to čtverečky v roli, dávají se do plínky, oddělují stolici od plínky, ta se pak líp pere.
@Lizzi Takže když dáš látkovou a kalhotky, už nic víc potřeba není? Někde jsem četla o nějaké vložce do plenek, tak vůbec nevím.
![]()
Imse Vimse mám koupit jaké velikosti? Koukala jsem na ty soft..
![]()
Vložky jsou tehdy, když dítě víc čůrá, aby to ta plínka pobrala, ale stejně když je dítě v mokrým tak se mu to nelíbí, tak se připrav, že bdueš přebalovat někdy i co půl hodiny.. kalhotky jsou v pohodě, já mám tyto http://www.branakdetem.cz/…soft-zoo.htm měla jsem Newborn, mimi vážilo 3,5 kg a měla jsem je až do 6 kg, pak jsem přešla rovnou na velikost M ale to záleží na velikosti miminka, můj Toník byl nejdřív jak špejlička, teď je ale pěkně kulatej ![]()
@Lizzi
Přidám se s dotazem..jak často pereš ty kalhotky v případě že „to“ neproteče čtvercovkou?
@BerenikaS no ono ti to občas proteče, ta stolice je dost řídká, ale jde to z toho vyprat dobře, stačí žlučovým mýdlem. jinak se to pere v pračce na 60 s plínama
ale jinak nevím, já to dělám tak, že na každý přebalení dám nový kalhotky, točím takhle troje a peru prostě až jsou špinavý.
Já jsem právě koukala na velikost S a pak i M, vzala bych rovnou dvoje…Dá se to S dát i na malý mimi, i když tam píšou je to od 5 - 8kg?
Většinou nevyužiješ všechny velikosti, řekla bych, že to S se dá klidně přeskočit, ale fakt záleží, jak bude mimi velký, nám byly velký i ty Newborn, začala jsem je dávat až ve třech týdnech.