Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
VeKo ja si to hned myslela, ze chteji vydelat…pripada mi na palici, aby to neproplatili, nebo alespon pomernou cast…no takze ja jdu psat do Gyncentra, at to stopnou a nic neobjednavaji, ze si ho zaridim jinde…
Sedmitečko - udělala bych to taky tak. Možná jim třeba tenhle lék VZP neproplatí, kdo ví, třeba to proplácí jen CARům…ale i tak. Je to sprostý.
rozhodně to zkus jinde!
Já měla Diphereline před svýma prvníma dvěma IVF a nedoplácela jsem nikdy nic. Při třetím jsem měla Orgalutran a při čtvrtým Decapeptyl, teprve za ten jsem trochu doplácela (zbyly mi dvě jednodenní injekce, kdyby někdo chtěl), fungovat by to mělo všecko stejně.
Jinak na vypnutý mozek se fakt těšte do těhotneství, pět dní jsem si dobíjela kupón na MHD, třikrát mi propadnul a manžel ho musel kupovat zas, dnes jsem se povozila asi půl hodiny tramvají po Praze, než mi došlo, že jsem sedla na blbou linku (ne, nečetla jsem si, čučela jsem z okna)…
A naprostý souhlas, že mozek při snažení je věc na úspěchu zcela nezávislá. Já měla pokusy, kdy jsem bezmezně věřila, pokusy, při kterých mi to bylo úplně jedno a při tom posledním jsem pro změnu úspěchu nevěřila vůbec. Při dvou pokusech jsem normálně chodila do práce, při dvou se povalovala doma. Během šestiletého snažení byla období naděje i beznaděje, byl tam dokonce i rok, kdy jsem byla přesvědčená, že přirozeně otěhotnět nemůžu, takže jsme v tomto ohledu neřešili absolutně nic. Každý rok tak 2-3 různě dlouhé a náročné dovolené doma i v zahraničí. Zrekonstruován téměř celý byt. Dva a půl roku máme kočku. A nějak to kupodivu ne a nezabíralo
Zafungovalo až zcela normální a ničím neobvyklé čtvrté IVF, které jsem řešila stejně, jako ta ostatní.
Ahojky holky, tak už se nám to zase trošku zkrátilo. Ani se nenadějem a budem balit. A co lázeňské princezny?? Doufám, že se náležitě rozmazlujete. Jaké tam máte počasíčko?
Ahoj Eli, tak vcera se zatahlo, dneska jeste na chvili vykouklo slunicko, ale uz je podzim… listi, prehanky…
O jakych kavarnach jste psali, ze jsou fajn? Ja byla dneska s rodici v prestige (naproti trem liliim, ktere stejne jako snad vsechno ve meste, zaviraji v SEST) a byla jsem maximalne spokojena s kvalitou kavy a stavem zachodu ![]()
Zupe, my chodily jen do Markétky (na hlavní třídě vedle Goethe), protože byla nekuřácká. A potom, jestli si uděláte pěší výlet, tak dost zajímavou a extravagantní zkušeností je Zámeček (dá se tam dojít po jedné z těch okružních tras), takovej růžovoučkej zámeček s věžičkou, dole je nekuřácká kavárna a čajovna a my tam chytly naprosto neskutečnýho číšníka, kterej ale vůbec neměl žádnej zadek ![]()
Hoj holky, tak dnes mi přijede manža
už se těším a zítra budu
až bude odjíždět. Letí to tu ale neskutečně-už budu mít půlku za sebou a cítím se báječně. Přestalo mě trápit to věčné špinění tak doufám, že to vydrží i chvilku po lázních ![]()
mějte se hezky ![]()
To jo letí to, už se nemůžu dočkat až tam budu!!! Těším se na cvičení Mojžíšové, hrozně mě to vždy lákalo tak k tomu budu mít snad příležitost!
Holky nevíte je tam někde nějaký dům pohybu (klasciká tělocvična kde se cvičí aerobick, pilates apod.) - hlavně spinning mne zajímá.
No, Sem, jestli můžu říct svůj názor - začínat s Mojžíšovou zrovna v lázních není moc dobrý nápad ![]()
Aby to mělo ten správný efekt, je vhodné se na začátku nechat zkouknout zkušenou fyzioterapeutkou, která diagnostikuje konkrétní problémy, mně se třeba stalo, že mi ještě dva cviky na něco jiného přidala, známé zas asi dva cviky Mojžíšové zakázala, protože byla v některých partiích hypermobilní a mohlo by jí to spíš uškodit. Dále si nechat všecky cviky názorně ukázat a doma pak cvičit správný počet opakování - u některých se začíná na 10 a postupným přidáváním končí třeba na 40. Po čase se nechat opět zkontrolovat fyzioterapeutkou, „prokřupat“ a hlavně, je-li to třeba (což většinou je), provést mobilizaci přes konečník. A pak aspoň pár měsíců doma poctivě cvičit (ideálně denně, vychází to třeba na hodinu) a chodit cca jednou za měsíc-dva na ty mobilizace. Říká se, že 50 % úspěchu je v tom pravidelném a poctivém individuálním cvičení a druhých 50 % ve zkušené fyzioterapeutce a mobilizacích.
A teď si vem, že v lázních na to máš do týdne vyhrazených 2-3× 20 minut skupinového cvičení. Přijdeš do rozjeté skupiny asi deseti holek, z nichž většina už to nějakou dobu cvičí, lehneš si na podlahu a instruktor předříkává pokyny, co a jak, každý cvik zopakuješ tak 3-5× a konec, nikdo tě nezkoukne, maximálně, pokud si v té skupině všimnou, že děláš něco opravdu blbě, tak tě opraví. Žádná mobilizace, žádný individuální přístup.
Takže dle mého, jestli chceš dělat Mojžíšovou opravdu naplno (protože na těch 10 % v lázních to nějak moc nemá efekt), tak buď si najdi fyzioterapeutku ještě před odjezdem a absolvuj aspoň tu úvodní hodinu, pak si s sebou vem podložku a zbylé dny cvič v pokoji, nebo si to tam vyzkoušej a pokud nezjistíš, že tě to extra nebaví, po návratu si k někomu zajdi a vrhni se do toho naplno.
Snad se na mě nezlobíš, ale dělala jsem Mojžíšovou dva roky a po dvou lekcích v lázních jsem naklusala k doktorovi, ať mi ji změní na gynekologické cvičení, protože tohle nemá efekt ![]()
Jinak o spinningu nevím, což ale může být tím, že já se o to moc nezajímala. Chodila jsem na aquaerobic a cvičení na míčích, další cvičení nabízí Adler (pro pacienty celých lázní) nebo aquaforum (taktéž). Ale popravdě byla jsem vždycky tak příjemně znavená, že mi na většinu odpolední zcela stačilo nachodit pár kilometrů po okolí ![]()
ahoj holky, teda zacal nam pravy podzim, tady je neskutecne hnusne, prsi a je snad 9 stupnu, brrrr
jinak me vcera dorazila prvni mrcha po laparce a teda to je masakr…to jsem jeste nezazila, tece to ze me proudem, v noci jsme uz mysleli, ze pojedeme na pohotovost, to byla krvava lazen ![]()
nemuzu nic delat, jak to ze me leje, jen lezim a trpim ![]()
doufam, ze to je jen po tom zakroku, jak mi procistili bricho a rezali tu prepazku v deloze, protoze tohle mit vickrat, tak na miste vykrvacim ![]()
Ja musim rict, ze mi mojziska v laznich docela vyhovuje. Cvicela jsem ji sice i predtim u jedne fyzioterapeutky a pote u jedne doktorky, ale vzdycky mi to prislo deeeesne nudny (coz taky samozrejme je). Ale tady mi vyhovuje, ze to predcvicuje vzdycky nekdo jiny a ja si muzu vychytat veci, kterych bych si jinak nevsimla - kam dychat, co neprohybat, kdy odpocivat atd. Taky mi vyhovuje i ten maly pocet opakovani - ono jestli 3-5 opakovani vyjde na dvacet minut tak tech ctyricet opakovani by vyslo na hodiny ctyri a ne jednu, jak pise Ugluk
Maly pocet opakovani se prinutim udelat denne, kdezto vetsi mi nikdy nevydrzel.
Taky nejvic nas na cviceni bylo sest a to jen jednou, jinak tak dve az ctyri.
Zvazovala jsem gynekologicky cviceni taky, Silva ma dokonce gyn cvi v bazenu!, ale nikdy jsem to s doktorem nakonec nedohodla. naposled jsem mela jen dve otazky a po pulhodinovem cekani jsem obe odsoudila k zapadnuti, rekla jsem, ze je vse v poradku a sla ![]()
Ve fitforu je nejake aerobik cviceni, tedy hlavne zumba, a fitko - me, ktera ve fitku nikdy nebyla, prijde uzasne vybavene.
ugluk: Vůbec se na tebe nezlobím, o té mobilizaci přes konečník vím a dotazovala jsem se na to holek na modrém koníkovi zda to ve Františkách dělají. Já jsem právě spoléhala na to, že tam budu nějaký odborný fyzioterapeut který tě právě zkoukne a podle toho to cvičení uzpůsobí a vyhodnotí to dle tvého stavu - asi jsem si to představovala moc růžově! Jinak jsem hledala nějakou fyzioterapeutku, která by Mojžíšovou cvičila, ale bohužel jsem tady v Teplicích žádnou nenašla a jediné co mi zbylo je zkusit Masarykovu nemocnici v Ústí, jestli to nedělají tam. No asi nechám proběhnut ty lázně a když mě to bude bavit tak to pak zkusím domluvit v tom Ústí.
sedmitecka2 píše:
ahoj holky, teda zacal nam pravy podzim, tady je neskutecne hnusne, prsi a je snad 9 stupnu, brrrrjinak me vcera dorazila prvni mrcha po laparce a teda to je masakr…to jsem jeste nezazila, tece to ze me proudem, v noci jsme uz mysleli, ze pojedeme na pohotovost, to byla krvava lazen
doufam, ze to je jen po tom zakroku, jak mi procistili bricho a rezali tu prepazku v deloze, protoze tohle mit vickrat, tak na miste vykrvacim
nemuzu nic delat, jak to ze me leje, jen lezim a trpim
Ses teď vyčistila a bude to dobré uvidíš, já zas strašně hodně krvácela přímo po tom zákroku - asi 9 dní to lilo jak z konve. Co ten lék, musela jsi ho zaplatit celý?