Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj lidičky,
ráda bych se zeptala, zda jste se během těhotenství někdo léčil na hypertenzi a jak? Bojuji s vys. tlakem už 10 let.
Mé první těhu bylo bez léčby a bez problémů. Teď mi lékař chce dát léčbu, pokud otěhotnim, od 3. měsíce. Zřejmě to bude Dopegyt. Máte s ním někdo zkušenost? Jak probíhalo Vaše těhu a porod? Pokud je jiná možnost léčby, ráda se s ní seznámím.
S pozdravem Štěpík
Ahoj Štěpíku,
já jsem v těhotenství měla tlak na té horní hranici a ke konci občas i víc, takže jsem si i dvakrát poležela (naštěstí krátce) v Podolí, ale protože testy byly v pořádku, vždycky mě pustili domů s tím, že mám prostě vyšší tlak. Od 30 tt jsem brala Vasocardin (3×1/2 tablety), tak to trošku tlak snížilo. Spíš si myslím, že u mě je to dost o psychice, jak se říká - syndrom bílého pláště. Porod byl v pohodě a pak na kontrole u své obvodní doktorky jsem už měla zase tlak pod tou hranicí (140/90), takže už nemusím brát nic. Ale docela se bojím dalšího těhotenství, představa, že mám doma dítě, jdu do poradny a oni si mě rovnou nechají v nemocnici, to teda nic moc…
Ulrika a Andrýsek (7,5 měsíce)
Ahojky
ja jsem na to byla jako ty, hypertonicka jsem uz nekolik let. V tehotenstvi jsem zmenila leky na Dopegyt a pres cele tehu byl tlak uplne ok, spis nizsi, kolem 110/60-70, takze super. Prenasela jsem asi tyden a v te dobe se zvysil na hranicni hodnoty 140/90-95, tak mi v porodnici zvysili denni davku Dopegytu. Pak v prvni dobe porodni mi tlak nezmerili 5 hodiny, od prijmu kolem pul 5 az o ctvrt na 11 v noci, presto ze jsem lezela na monitoru tri hodky, protoze se mimi pridusovalo. Pak si vzpomeli na tlak, ja jsem na to teda taky nemyslela, a byl tak vysoky, ze nesel ani zmerit a behem ctvrt hodky jsem jela na cisare.
Snad sem te nepolekala, takova je moje zkusenost s vysokym tlakem, mimi je moje prvni a jsem zvedava, jak to bude priste.
Mej se.
Omlouvam se, ze jsem se nepodepsala
, Lucka + Klárka 5,5mes,
Ahojky,
Mě tlak se zvyšujícím se stupněm těhotenství taky pěkně lezl nahoru, přestože vždycky jsem měla spíš nízký! Nakonec jsem taky skočila na Dopegytu, musela doma několikrát denně TK hlídat. Porodila jsem bohužel o 2 měs dřív a uzavřeli to jako preeklampsii. Ale v případě dvojčat to myslím není až tak ojedinělé!
KEIKO + dvojčata (9měs)
Ahojky!
To, že chce lékařka léčit Tvůj vysoký tlak je naprosto v pořádku. Já bych zvážila ev. i zahájení léčby před plánovaným těhotenstvím. Je nutné udržovat nízký tlak již v 1. trimestru, aby došlo k správnému vytvoření cév v placentě. Pokud se tak nestane, hrozí potíže v 3.trimestru, kdy dítě pak zaostává v růstu, může bohužel dojít i k úmrtí dítěte, nebo vzniku preeklampsie. Léčby Dopegytem se bát nemusíš! Je v těhotenství naprosto bezpečný a jsou s nim již léta zkušeností. Pokud máš zájem o nějakou podrobnější informaci, můžeš poslat SZ.
Petra + Daneček (7.měs)
Ahoj holky,
moc Vám děkuji, za odpovědi. Mám dvouletého kluka a během těhotenství jsem si pro:,–(ila, že léčbu nechci. Asi rok a půl před otěhotněním jsem si sama zrušila léčbu Enapem bez vědomí lékaře a začala s akupunkturou. Musím říci, že dodnes nevím, jak to s tím tlakem u mě je. S Enapem jsem začala na 5 mg, ale tlak se zvyšoval, tak mi dali 10 mg a žádná sláva. Jelikož jsem po několikaleté léčbě neviděla nic moc úspěch a lékař mi na těhu nedával naděje (stále ho odsouval), skončila jsem na akupuntuře. Světe div se, zabralo to.
Díky ní jsem měla těhu bez léků a komplikací. Je fakt, že u doktora jsem měla tlak nahoře, ale doma byl v normálu. Musela jsem o tom přesvědčit svého gynek., což se mi díky bohu povedlo. Až do teď jsem měla klid.
Bohužel, mi vyšel špatně monitoring tlaku a jsem zase na začátku. Doktoři zase vyhrožují lékama. Už jsem se objednala na akupunkturu a budu se modlit, že zabere. Pracuji teď na miminku a chci mít klid od chemické léčby.
S pozdravem Štěpík
Nikdy jsem na něj netrpěla a celé těhotenství jsem měla tlak 70/105.
Ve 34TT se u mě začala rozvíjet preeklampsie. Měla jsem velké otoky rukou a nohou, bílkovinu v moči a tlak 110/170. Měla jsem velký strach když lékaři začali mluvit o případném ukončení těhu. Naštěstí Dopegytem 3×1 a Vasocardinem 100 2×1 mi tlak upravili na 90/130 a otoky se zmírnily. Jsem teď 36+3TT a daří se nám dobře. Dokonce bych mohla rodit spontánně za pomoci epidurálu, který udržuje tlak dokonce ještě nižší. Mám bohužel ještě m iminko „koncem pánevním“ takže způsob porodu ještě u mne není vyřešen. Každopádně medikace Dopegyt a Vasocardin prý pro miminko není zátěží! Hlavně, že je tlak dole!
Ahoj Petro,
jsem zdravotník, takže rizika samozřejmě znám. Vím, že je důležité mít tlak v normálu před početím, ale jelikož chodím na kontrol. monit. ke kardiologovi 1krát ročně (po porodu bylo vše ok až do teď, nezval si mě častěji), tak se to objevilo až teď po monitoringu. A já už to neovlivním, možná mám v sobě budoucí dítě.
Co se týká léčby, tak mě moc nezabírala a proto jsem skeptická, zda to bude mít správný účinek. Nerada bych v těhot. brala léky zbytečně. Lékař by mi dal Dopegyt až po prvních třech měsících. Mám tedy prostor zkusit ještě akupunkturu. Třeba zabere jako před prvním těhotenstvím.
Pa a zatím všem děkuji za odpovědi. Určitě mě moc pomáháte uklidnit, že to nebude tak zlé.
Bojím se vedlejších účinků léků. Štěpík