Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Barunkaska jak je na tom dnes tvoje mala? Psala jsem do diskuze nasi zkusenost a musim ted s odstupem casu napsat, jak je to u nas. Protoze jsem nemela k neurologovi velkou duveru, tak jsem si vyzadala navstevu u jineho neurologa. Nelibilo se mi, jak si mala stoupa. Zaver je, ze ma centralni svalovou hypotonii, prislo se na to v temer roce a pul. Uz od miminka byla ale motoricky pozadu.
Zdravím, chtěla bych jen slyšet názor ostatních. Mám chlapečka narozen 29.3.2019,38tt měl se narodit vyvolávaním kvůli mé těhotenské cukrovce a vysokému tlaku který jsem měla pouze v těhu. Nakonec to byla akutní sekce, padali ozvy a malý měl dvakrát omotanou pupeční šňůru kolem krku. Byl přidušený, ale rozdýchávat nemuseli díky bohu. S porodní váhou 2,98kg a 48cm. Vše v pořádku kojení krásně prospívá, přibírá je šikovný přijde mi naprosto v pořádku avšak jsme byli na 3 měsíční kontrolu kde pan doktor pronesl že má línější svaly ale že to dožene, doma když jsem se divala do průkazky tak je tam napsáno “lehce hypotonický” samozřejmě jsem hned hledala na netu co to známená
a můj strach se začal násobit, teď nic jinýho nedělám než ho pořad jen pozoruji jestli děla co má, zlobim se i na doktora ikdyz si nechci nic připustit i já vidím jisté nedostatky, ale já nevím jak by mělo vypadat 3,4 měsíční miminko. Honzík je šikovný, otáčí se už na bok, je usměvavý miminko, umí uchopit hračku, kope nozickama jako o závod ruce pořad ve vzduchu..Jen když ho dám na zadá a dám pod jeho záda ruku když ho zvedání tak mu ručičky i hlavička zůstává no podložce
mám takovej strach že ani nemůžu spát, v pondělí jdeme na 4 měsíční kontrolu, doufám a modlím se aby pan doktor řekl že je v pořádku
@MaminkaAndílka já mám lehce hypotonickeho chlapečka a řekli mi to až měl rok. Do té doby jsem si toho nevšimla. Sedět začal kolem 8 měsíce, okolo nábytku chodil od 11 měsíců a sám se pustil v 18 měsících. Sice chodí, ale je nadále hypotonicky, má problémy zvednout hlavu a přitáhnout se břichem, z lehu do sedu to neudělá. Musí se přetočit a pak vstát. Teď má 2.5 let. Nejspíš vám napíšou nějaká cvičení. Čeho se přesně bojíš?
@tlustyhrosik A přijde Ti z toho co píšu že by mohl být taky hypotonicky? Přesně toho se bojím, že nebude pohyblivý jako ostatní zdravý děti. Já mám v životě často smůlu, takže do mýho života to zapadá úplně přesně jen jsem doufala že se to malýho nedotkne
Co všechno to pro Vás znamená? Jak je to dál? Cvičíte? Chodíte na vysetreni?
@MaminkaAndílka to nevím, já nevím jak se má chovat 3 měsíční miminko. Jen si pamatuju, že když jsem malého zvedla a držela ve vzduchu, tak si nožičky nepokrcil a nepřitáhl k tělu, prostě hadrove visel. V leze v tom věku na zádech taky kopal nohama, pasl koníky atd, poznat to bylo, když jsem ho zvedla. Žijeme v zahraničí, tady se to moc neřeší, cvičím s ním na balónu, posilujeme střed těla, ale že by to měla extra výsledky to nevidím. Uvidíte na té 4.mesicni kontrole, lehká hypotonie se může časem upravit i sama. Chápu, že je lepší mít dítě bez problémů, ale mohly se stát horší věci a horší diagnozy. Jsi z toho moc vystresovana, třeba to dožene a nebude mít ani tu lehkou.
@tlustyhrosik Jo aha, mám to sním podobně. Jsem z toho vystresovaná to je pravda.
Tak ti moc děkuji za odpovědi
a přeji vám jen to nejlepší ![]()
@tlustyhrosik dneska jsme byli opět u pana doktora, protože je malý nemocný má rýmu a kašel máme už 5 měsíců. Odešli jsme s žádankou na rehabilitace, jak to prosím probíhá? Můžete mi říct nějaký informace…Doktora jsem se ptala, ale ten mě zná a řekl že nevěří tomu že to vydrzim, ze u toho bude malý hodně plakat. ![]()
@MaminkaAndílka píše:
@tlustyhrosik dneska jsme byli opět u pana doktora, protože je malý nemocný má rýmu a kašel máme už 5 měsíců. Odešli jsme s žádankou na rehabilitace, jak to prosím probíhá? Můžete mi říct nějaký informace…Doktora jsem se ptala, ale ten mě zná a řekl že nevěří tomu že to vydrzim, ze u toho bude malý hodně plakat.
Zkušenosti nemám. Nám zjistili hypotonii pozdě. To už jsem s malým jen dostala návod k cvičení na míči. Rehabilitace vás čeká co? Když zmiňujete pláč, tak možná Vojtova metoda? Zkuste si tu najít diskuze s Vojtovou metodou a zeptat se tam, určitě mají zkušenosti ![]()